Ziua Porţilor Deschise la unitatea de Pompieri Carei şi Tăşnad

• publicat la: 10 septembrie 2010
Ziua Porţilor Deschise la unitatea de Pompieri Carei şi Tăşnad

Sâmbătă 11 septembrie , cu incepere dela orele 10 ,00, angajaţii secţiei  de pompieri din Carei şi Tăşnad invită  publicul  larg  la acţiuni demonstrative, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Astfel, pe tot parcursul zilei vor avea loc diverse prezentări de accesorii precum şi tehnici variate.Sunt aşteptaţi şi copii mai ales că se va lucra cu apă.Invitaţia a fost lansată de către cpt.Guraliuc Cristinel Constantin, comandantul secţiei careiene.Din cadrul unităţii  fac parte  in jur de 85 de persoane , mare parte dintre aceştia evoluând  mâine in exerciţile demonstrative.

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

Ziua de 13 septembrie – ziua pompierilor din România reprezintă o pagină importantă în istoria naţională cu privire la lupta purtată în Dealul Spirii de compania de pompieri din Bucureşti împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mişcarea revoluţionară  de la 1848.

De atunci, în fiecare an, Ziua Pompierilor ne aminteşte de jertfa supremă făcuta de cei 166 ostaşi pompieri care au plătit cu preţul suprem apararea interesul naţional.

Înfiinţarea primei subunitaţi de pompieri militari în municipiul Carei este atestată la data de 1 noiembrie 1936, când, cu consimţământul Primăriei Carei ,se trece la militarizarea serviciului de interventie in caz de  incendiu.

Imediat după înfiinţare, subunitatea şi-a desfaşurat activitatea în clădirea Primăriei, iar până în anul 1940 au folosit pentru intervenţie: pompe manuale, căruţe pentru unelte şi scale, autostropitoare, motopompe, scări metalice, scări simple.

După Dictatul de la Viena din anul 1940, subunitatea este desfiinţată, iar activităţile specifice sunt preluate de „Pompierimea Profesională” condusă de primar.

Odată cu  încheierea celui de-al doilea război mondial, prin Ordinul de zi al comandantului Corpului Pompierilor militari nr.469 din 1945, se reînfiinţează unităţile şi subunităţile de pompieri militari şi implicit secţia din Carei care, ulterior, în anul 1956 a fost transformată în Companie  şi avea un efectiv de 2 ofiţeri, 17 militari în termen. Aceasta era  dotată cu o autospecială de intervenţie.

Până în anul 1956 subunitatea  făcea parte din Inspectoratul Regional Cluj, apoi din Grupul Baia Mare pâna în anul 1968 când prin Ordinul Ministrului 0039 din 1 octombrie se înfiinţează Grupul de Pompieri Satu Mare.

În anul 1958 dotarea cu tehnică de intervenţie a fost completată cu maşini SR 104, autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autospeciale pentru fum, gaze şi iluminat şi autospeciale de primă intervenţie şi comandă.

Compania de Pompieri Carei a funcţionat iniţial în clădirea primăriei, mutânde-se ulterior în alte locaţii din oraş ,pe str. Lenin, str. Proletarilor sau  str. Culturii, urmând ca din 1962 să-şi stabilească sediul pe str. Independenţei nr. 28 unde îşi are sediul şi în prezent.

La data de 01.01.1977 Compania de Pompieri Carei avea în dotare următoarea tehnică de intervenţie: 3 autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială cu praf şi CO2 , 2 motopompe, 2 autoturisme, un camion, o autospecială de primă intervenţie şi comandă.

Din  anul 1998 se înfiinţează în subordinea secţiei de Pompieri Carei, Pichetul de Pompieri Tăşnad având o autospecială de lucru cu apă şi spumă.

Conform Ordonanţei nr.88 din 30.08.2001 privind înfiinţarea organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţa , in anul 2004 se înfiinţează un sistem complex de gestionare a situaţiilor de urgenţă prin unificarea Protecţiei Civile cu Corpul Pompierilor Militari din România, sistem din care face parte şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare şi Secţia de Pompieri Carei.

Tot din anul 2004, unitatea careieană este condusă de către cpt.Guraliuc Constantin.

Comandantul Guraliuc Constantin  a absolvit Academia de Poliţie Bucureşti, Facultatea de Pompieri , promoţia 2001.

În vederea integrării României în Uniunea Europeană a fost organizată legislaţia cu cea din ţările membre, a fost diversificată tehnica destinată intervenţiilor şi procesul de instruire al personalului serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Astfel începând cu anul 2008, Secţia de Pompieri Carei are în dotare şi un serviciu mobil de urgenţă reanimare şi descarcerare format dintr-o autospecială de descarcerare şi o ambulană de prim ajutor.

Ambulanţa este încadrată în fiecare tură de serviciu cu 3 paramedici din care unul este şi conducător auto.

Echipajul SMURD a avut în anul 2010 până în prezent 167 de cazuri de ajutor medical, o descarcerare, 6 asistări de persoane şi 6 corpuri întoarse din drum, subunitatea având un total de 215 intervenţii. În cazul acestor intervenţii, timpul mediu de răspuns a fost de 12 minute şi 14 secunde, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 52 minute şi 7 secunde.

Andrada Vasile

Daniela Ciuta

Lasati un comentariu