Preţul carburanţilor, în continuă creştere. De la anul, noi scumpiri în România

• publicat la: 19 octombrie 2010
Preţul carburanţilor, în continuă creştere. De la anul, noi scumpiri în România

Preţul benzinei a urcat, urcă şi va mai urca. Şi preţul motorinei a explodat, depăşind pragul psihologic de cinci lei. Iar scumpirea în lanţ a carburanţilor este departe de a lua sfârşit. De anul viitor, preţurile vor creşte din nou.

Ultimul val de scumpiri a lovit la sfârşitul săptămânii trecute când benzina s-a ales cu şase bani pe litru, iar preţul final a sărit de 4,7 lei. Motorina s-a ales cu o scumpire şi mai mare după ce preţul a trecut de 5 lei. Şi scumpirile nu se opresc aici. De anul viitor vor fi şi mai mari.

“Romania mai are până la 1 ianuarie 2011 această posibilitate să stea la jumătate de acciză minimă, asta înseamnă ca lanţurile petroliere din România au un beneficiu în această perioadă pana la 1 ianuarie 2011. După aceea vom asista la o nouă ajustare a preţurilor din cauza pierderii acestei bonusări pe care comunitatea europeană o lasă la îndemâna comercianţilor”, a declarat Ion Lixandru, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor.

Preţul mediu al carburanţilor de la noi este sub cel de la vecinii maghiari sau bulgari. La polul opus, cei mai scumpi carburanţi se vând în Turcia, cu 1,88 euro pe litru.

De departe cel mai bine vândut carburant la noi în ţară este benzina 95. Preţul mediu la pompă este de 1,7 euro, ceea ce plasează România pe locul 5 în Europa în topul ţărilor cu cei mai ieftini carburanţi. Deocamdată. Cu bonificaţie sau nu, analiştii cred că preţurile vor urca.

Preţul benzinei premium a depăşi pragul psihologic de cinci lei în luna martie a acestui an.

sursa   Antena3

Lasati un comentariu