Clujul rămâne fără Regele berii

• publicat la: 17 noiembrie 2010
Clujul  rămâne fără Regele berii

Buzăul intră în cărţi pentru preluarea întregii producţii de bere Ursus. Informaţiile nu au fost confirmate oficial, dar surse din cadrul companiei susţin că şansele ca berea să mai fie produsă la Cluj în 2011 sunt sub 1%.

Clujul ar putea să rămână fără unul dintre simbolurile sale, fabrica de bere „Ursus”. Potrivit informaţiilor de pe piaţă, producţia de bere ar urma să fie transferată de la Cluj-Napoca în Buzău. Deja, de mai multă vreme, sediul social al Ursus a fost mutat în Bucureşti, iar la conducerea grupului Ursus a fost adus un  manager scoţian, Grant McKenzie, în locul clujeanului Octavian Buzoianu.

În plus , toţi angajaţii Ursus Cluj au fost trecuţi în şomaj tehnic până pe 31 decembrie, conducerea  companiei a început să opereze disponibilizări. Directorul Agenţiei Ju­deţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, a declarat că „Ursus are în prezent sediul social în Bucureşti. Colegii de acolo mi-au spus că au notificat concedierea a peste 40 de persoane”. Informaţia a fost confirmată şi de liderul sindical, Ionel Gânscă. „Pe momentele astea de criză, toată lumea ajustează costurile. Cele 45 de persoane provin de la diferite departamente: vânzări, distribuţie, producţie şi alte servicii. Vor primi, evident, plăţi compensatorii. Decizia a fost luată la nivel central, la Bucureşti, şi face parte din programul de res­tructurare. La nivel naţional vor fi disponibilizate 177 de persoane, din care 45 de la Cluj, unde există aproximativ 300 de angajaţi, deci vom rămâne cam 250″, spune liderul de sindicat Ionel Gânscă. Pe de altă parte, toţi angajaţii Ursus au fost trimişi în şomaj tehnic. La Cluj, fabrica de bere a fost oprită, astfel că berea scoasă pe piaţă este produsă, înprezent , la Buzău, dar şi în celelalte fabrici de bere pe care le deţine în România Ursus Breweries, subsidiara din ţara noastră a grupului sud-african SAB Miller. „Fabrica nu mai funcţionează. La Buzău, Ursus a cumpărat hectare întregi. La Cluj, proprietarii de terenuri au cerut preţuri exorbitante. Nici fostul primar, Gheorghe Funar, nu i-a sprijinit.”

Şansele de reluare a producţiei sunt sub 1%”

La Cluj, mai există doar acele utilaje performante , dar pro­ducţia de bere este mutată în Buzău. Cred că acolo pot să producă într-o zi cantitatea de bere consumată într-o săptămână în România”, a spus Adrian Coroian, preşedintele Ligii Întreprinzătorilor din România. Oficialii companiei nu au putut fi contactaţi ieri. La rândul lor, surse din in­teriorul companiei au confirmat faptul că „nu se mai produce nici un gram de bere la Cluj. Pentru anul viitor, perspectivele de re­luare a producţiei sunt extrem de mici. Sigur, nu putem să spu­nem că nu există deloc, dar, în prezent, ele sunt sub unu la su­tă”. Estimarea îi aparţine u­nuia dintre inginerii care au lucrat în cadrul fabricii de bere din Cluj. În oraş, fabrica de bere funcţiona din anul 1878. Practic, la Cluj, unul dintre centrele de tradiţie din domeniul  industriei berii, a mai rămas o singură făbricuţă, cea a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, care produce berea Student. Deocamdată, conducerea fabricii nu a dezvăluit ce va face cu activele care au rămas în Cluj.

Două companii cer falimentul Ursus Breweries

Două societăţi, TCD Royal Events şi Combavipor, au deschis la Tribunalul Bucureşti pro­cese în care solicită deschide­rea procedurii falimentului companiei Ursus Breweries. În cazul ce­rerii depuse de prima societate, aceasta a fost înregistrată la tribunal pe 8 iunie anul acesta, primul termen pentru soluţionarea cererii fiind fixat pentru 27 ianuarie 2011. Combavipor şi-a înregistrat acţiunea pe 6 iulie anul acesta, primul ter­men având loc pe 8 octombrie, când magistraţii bucureşteni au amânat cauza tot pentru 27 ianuarie 2011, când cele două dosare s-ar putea conexa.

sursa RL online

Lasati un comentariu