Liderul S.L.I. Victor Oprea atacă numirile ilegale de directori

• publicat la: 14 noiembrie 2010
Liderul S.L.I. Victor Oprea atacă numirile ilegale de directori

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, este acţionat în Contencios Administrativ, datorită ilegalităţilor săvârşite la numirile de directori din mai multe şcoli.

 Întrebare: De ce a fost nevoie să se acţioneze Inspectoratul Şcolar în Contencios Administrativ?
Răspuns: Deoarece Inspectoratul Şcolar Judeţean a săvârşit mai multe ilegalităţi privind numirile de directori în cazul a mai multor şcoli din judeţ. Cu toate că numirile de directori trebuiau făcute la vedere şi  Sindicatul să aibă acces la dosarele persoanelor care au fost numite pe funcţie. Dar lucrurile nu au decurs normal. Aşa că, nici măcar nu am ştiut cine sunt numiţi pe funcţii, ce studii şi ce competenţe profesionale au. Mai târziu am aflat din teren că la unele şcoli numirile de directori s-au făcut ilegal, deoarece persoanele numite în funcţie nu îndeplinesc condiţiile minimale necesare pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct. Iar apoi am aflat că, de fapt situaţia este mult mai tragică, şi că, nu numai în cazuri izolate, ci în mai multe locuri s-au făcut numiri fără respectarea legii. În cazul şcolilor unde am avut informaţii verificate privind numirile ilegale, am acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Satu Mare, cerând anularea deciziei de numire pe post de director a persoanelor care nu corespund din punct de vedere legal.
Întrebare: Care sunt condiţiile minime pentru a putea fi numit pe funcţie de director?
Răspuns: Legea 128 privind Statutul Personalului Didactic prevede ca, pentru a fi numit cineva director trebuie să aibă cel puţin gradul didactic II, cel puţin 5 ani de vechime în învăţământ, şi să se distingă prin calităţile profesionale şi manageriale. Ori în multe şcoli au fost numiţi directori fără să aibă gradul didactic II, sau/şi nu îndeplinesc criteriile de vechime. Ce să mai spunem de criteriile de competenţă managerială?
Întrebare: Consideraţi că aceste numiri ilegale afectează calitatea învăţământului sătmărean.
Răspuns: Bineînţeles, acesta este principalul motiv pentru care am pornit aceste demersuri. Nu putem fi de acord să fim conduşi de oameni fără studii corespunzătoare, de oameni fără experienţă profesională şi managerială, de oameni care habar nu au ce înseamnă a conduce o instituţie. Consider că aceste persoane numite pe posturi de conducere, pe lângă faptul că sfidează legea, sunt persoane inconştiente, care cu siguranţă vor ajuta în bună măsură la distrugerea în continuare a Sistemului de Învăţământ.
Menţionez că, Sindicatul Liber Satu Mare nu este interesat sub nici o formă de cine este persoana numită în funcţia de conducere. Sindicatul Liber Satu Mare nu a făcut niciodată şi nici nu va face propuneri pentru numiri de directori. Este interesat doar ca persoanele numite în funcţia de director, sau director adjunct să îndeplinească condiţiile prevăzute de Legea 128 privind Statutul Personalului Didactic.
O altă mare deficienţă este faptul că, numirile de directori au fost făcute fără consultarea Consiliului Profesoral al Şcolii. Gravă greşeală. Aceasta a afectat grav atmosfera de lucru în şcolile unde directorul numit nu este acceptat de colectivul de cadre didactice.
Ne-am săturat să fim conduşi de oameni cu slabă pregătire şi de către persoane incompetente.
În aceste condiţii sa nu ne mirăm că managementul la nivelul şcolilor este de foarte slabă calitate sau chiar  inexistentă. Motivarea cadrelor didactice devine din ce în ce mai slabă. Multe şcoli se vor autodesfiinţa, datorită managementului defectuos,  înainte ca Guvernul să vină să le desfiinţeze cu forţa. Cadrele didactice cu pregătire profesională de specialitate, cu grade didactice, cu pregătire managerială sunt poate printre primiele  care părăsesc sistemul. Şi acest lucru se întâmplă nu numai datorită diminuării peste măsură a salariilor, ci există şi alte motive. Cunosc mai multe cazuri în care cadrele didactice nu mai suportă să fie conduse  de tot felul de oameni care în mod normal nu ar avea ce căuta acolo. Nu mai suportă umilirea provocată de preşedintele Băsescu, umilire care a prins teren propice şi printre directori incompetenţi care execută ordinele transmise de sus, fără să aibă voie să judece. Astfel de oameni promovează Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, oameni care execută ordine şi nu oameni care să fie adevăraţi conducători. Acest lucru explică o întrebare a mea: ”De ce nu s-au numit pe funcţii de directori persoane care au studii corespunzătoare, persoane care au gradul didactic I, persoane care au pe lângă pregătirea de specialitate corespunzătoare si Masterate în Management Educaţional, persoane care ştiu să conducă cu adevărat o şcoală?”

 Prof. Victor Oprea,Vicepreşedinte Sindicatul Liber Satu Mare , a fost cel care a răspuns intrebărilor .

comentarii

de wasabi la 15 noiembrie 2010 - 17:15

Laudabila initiativa Sindicatului Liber Satu Mare si a domnului Oprea dar imi pun firesc intrebare: Ce finalitate va avea acest demers?
Raspunsul va las sa il ghiciti…in schimb nu sunt de acord cu comentariile vis a vis de Basescu. .. trebuie sa fim cretini sa credem ca BASE are treaba cu tot ce misca in tara asta…. daca o pasare zboara pe invers tot BASE e vinovat!… chiar ne credeti cretini…vinovati de umilirea cadrelor didactice sunt in opinia mea sistemul corupt din ISJ unde totul functioneaza in special dupa regula binestiutelor relatii, pile, bani si nu in ultimul rand apartenenta politica… auzi frate presedintele….care intamplator acum este BASE…ati uitat cu totii de PSD cand nici respira nu puteai …de PNL – tot asa si-au numit directorii…atunci presedintii se numeau altfel Iliescu, Constantinescu… ce ironie tot cu „escu”

de toto la 15 noiembrie 2010 - 18:17

da chiar ne crezi tampiti pe toti ? deja ma apuca plansu de saracu BASE care nu are nicio vina,nu? noi i-am pus in functii pe cei de la inspectorat ? chiar nu am uitat de cei de la PSD si PNL , ca doar pe vremea lor aveam alte salarii in invatamant !aveam directori cu studii si cu gradele luate, nu portocale fara definitivat .Si nu am uitat ca Ramona Moldovan, Mikovski si Viorica Tosa au ramas directori de scoala in continuare desi inspectorul sef era PNList. Chiar nu am uitat deloc !

de eureka la 15 noiembrie 2010 - 19:22

mai toto trebuie sa fii frustrat rau sa faci comentarii atat de virulente vis a vis de un punct de vedere… pe cei de la inspectorat i-a pus in functie deputatelu zonal cu semnatura ministrului si nu base sau cum s-o numi presedintele in functie al vremii repective… de fapt de de ma agit…. am vazut ca sunt cativa care „vaneaza” comentarii si isi dau in petec comentand… jalnic

de toto la 15 noiembrie 2010 - 20:50

” cativa ‘ asa ca tine ? sa stii ca nici ceausescu nu se astepta la un asemenea sfarsit, si se termina tot -escu ca si basescu

de Cititor la 16 noiembrie 2010 - 19:40

@Toto..Mike..sau Mikovski a trecut si pe la PNL,poate nu stiai asta,a trecut pe acolo cat sa isi prelungeasca mandatul;Tosa?ea nu a avut sprijin?sau Moldovan?draga Toto,iti sugerez sa cobori cu picioarele pe pamant,uita-te bine tu si toti ceilalti care fac politica,toti sunt o apa si un pamant!promit ca vor face cutare sau cutare,cand au ajuns la putere,isi arunca matza moarta sau vina in ograda vecinului;e un bun obicei,devenit deja ritual de-a dreptul pe la noi;ce ma doare sincer este nu de acesti meschini,directori,lideri de sindicat sau alti bufoni plin cu bani:ma doare de soarta mea,ca muncesc cinstit si incerc sa am o viata normala,si constat cu stupoare ca nu voi construi nimic prin munca!asta e cel mai dureros lucru!
Si asta ar trebui sa ii puna pe ganduri pe toti…ca in rest,la noi ca nicaierea:fiecare trage jar la oala lui si fura ca in codru!
Vorba zice bine:frumoasa tara,jalnica randuiala!

de Cititor la 16 noiembrie 2010 - 19:48

Si inca ceva:suntem asa de rai,in invatamant un debutant e intampinat cu suturi de la distanta,privit cu suspiciune,nimeni nu-i arata cum se preda la clasa,nu ii arata cum se face o schita de lectie…nimic…singurul lucru e ca nu cumva sa ii stea in gat cuiva!in sanatate tot asa:nimeni nu iti arata ce si cum trebuie sa scrii pe calculator sau cum trebuie sa ingrijesti la patul bolnavului,etc…as putea da exemple fara numar,ne doare in cot sa intindem o mana de ajutor unui tanar sau sa-l incurajam cu ceva!unii nu se mai satura de orgolii,de buzunare pline,de ore in particular,,,etc…un tanar proaspat absolvent,cu studii superioare,daca nu are nu stiu cati ani experienta nu e angajat nici la privat!(sau daca nu e tata sau mama „cineva”);
dar ma intreb eu cine s-a nascut invatat?nu am inceput cu totii de undeva?
Nu am vazut atata rautate in general ca la noi…daca ne-am ajuta putin,si Cel de Sus ar privi mai cu mila spre noi…asta legat de cantecul”cand s-o-mpartit norocu”…..

de tot un cititor, nu din Carei la 16 noiembrie 2010 - 20:18

dragii mei , asa e cand stai la mana norocului si nu faci nimic altceva doar astepti sa se imparta norocul.Nimeni nu s-a nascut invatat niciunde in lume si tot niciunde in lume nimeni nu invata ce trebuie sa faca la servici doar atunci cand se angajeaza , in conditiile in care ai terminat o facultate. Am facut si eu scoala in romania si stiu cum e dar asta nu inseamna ca asa e peste tot.Deaia se vede diferenta intre noi si alte tari.Inveti sa ingrijesti la patul bolnavului pana sa intri la spital si nu faci pe bolnavul acela sa fie cobai.Asa e in alte parti si deaia plecam tot mai multi de aici.Nu se invata cum se preda la clasa dupa ce ai o diploma in buzunar. ce ai facut la scoala? la noi la facultati faci si practica si inveti ca sa iesi bine pregatit asa ca nu va mai vaietati .citi studenti lucreaza in vacante ca sa acumuleze experienta ?cei care vor sa fie bine pregatit fac asta, restul asteapta norocul si se vaita ca nu ii ajuta nimeni. asa se face experienta, numai muncind ! capu sus si .. schimbati directia !

de tiganca la 17 noiembrie 2010 - 14:02

Foarte bine d-l Oprea,in sfarsit un lider,care vrea dreptate!Sa se respecte legea,sa fie concurs pentru functia de director si sa candideze doar cei care intrunesc conditiile:gradul I,experienta la clasa,vechime.Acest lucru ar fi important,nu faptul ca faci parte din PDL sau UDMR.

de doslow la 17 noiembrie 2010 - 19:53

CITI ASTA …cat tupeu

Patru directori contestati

Intrebat cine sunt cei contestati, liderul sindical ne-a spus urmatoarele. “E vorba de directoarea proaspat numita la Scoala Generala Nr. 1 Carei (Sidonia Varga), directorul numit recent la Liceul de Arte Aurel Popp Satu Mare (Marcel Sabo), directorul Scolii din Gherta Mica (Nicolae Nichitut) si de directorul adjunct de la Colegiul Tehnic Traian Vuia Satu Mare (Ioan Sabou).

Deocamdata astea le avem confirmate. Ei nu au gradul didactic II, si niciunul dintre ei nu are calitati manageriale confirmate si nici studii in domeniul managerial. Insa sunt mai multi directori numiti ilegal, dar nu avem inca stirile confirmate. Pe masura ce se confirma stirile pe care le primim, vom inainta si alte plangeri”, a precizat in final interlocutorul.

Reactiile directorilor

in cauza

Pentru a afla punctul de vedere al celor vizati de liderul sindical, i-am contactat telefonic pe fiecare in parte. Iata raspunsurile lor.

Sidonia Varga, directoarea Scolii 1 Carei< “|in sa va informez in legatura cu ocuparea postului meu de director ca sunt titulara in aceasta unitate din 2003 pe catedra de profesor psiholog, numita cu delegatie pana la organizarea concursului pentru ocuparea acestui post.

­Sunt inscrisa la gradul II, in 2011 voi sustine examenul, am masterat in management educational, am o vechime in invatamant de 8 ani, am ocupat un an functia de director adjunct si am fost sustinuta de cadrele didactice ale scolii pentru ocuparea functiei de director”.
Marcel Sabo, directorul Liceului de Arte Aurel Popp Satu Mare< “Am fost numit cu delegatie pe un an si indeplinesc toate conditiile. Se pot face numiri cu delegatie pana la organizarea unui concurs pe post”.

Nicolae Nichitut, directorul Scolii din Gherta Mica< “Numirea mea in functie este perfect legala. La numirile cu delegatie sunt alte criterii decat cele prin care se conditioneaza participarea la concursul de numire pe post. Dar aceasta e problema sindicatului? Eu stiu ca altele sunt problemele lor”.

Ioan Sabou, director adjunct al Colegiului Tehnic Traian Vuia Satu Mare< “Sunt numit de Inspectoratul Scolar Judetean cu delegatie pana pe 31 august anul viitor. Sunt cu delegatie in functie intrucat nu a fost concurs nici in acest an”.

SURSA Articolului

http://www.informatia-zilei.ro/new/2010/11/17/sli-ataca-in-contencios-deciziile-de-numire-a-unor-directori-de-scoli/#more-57602

no ce ziceti? este tupeu nu gluma!
Sa vad eu care director are sange in vena si sa trimita redactiei dovada faptului ca are aprobarea consiliului profesoral, care tyrebuie sa fie pus pe hartie si sa aiba si niscaiva semnaturi?

de doslow la 17 noiembrie 2010 - 19:56

Iar pentru domnul Oprea ”magna cum laude”…. stiti care e trebacu numirile astea… mi se falfaie de la care partid sunt facute, dar sa fie oameni calificati numiti ca daia e jale in tara ca toti dementii sunt oameni politici…. ufff cata furie am in exprimare…:)

de maricica la 18 noiembrie 2010 - 19:28

Pentru D-l director Nicolae Nichitut,v-as ruga sa ne spuneti care sunt ,,alte” criterii pentru numirea in functie cu delegatie a directorilor?Noi nu le stim -poate le-ati inventat d-voastra…nu doresc sa va jignesc dar eu nu le-am gasit nicaieri…Vi le spun eu-numirile s-au facut la sediul PDL-ului, dupa alte criterii pe care le cunoasteti destul de bine…si le cunosc si eu…
D-l director de la Liceul Aurel Popp- daca nu ma insel aveti doar definitivatul, iar legea spune ca trebuie sa aveti gradul didactic II, deci nu indepliniti conditiile, poate celalalte-asta bistos! Bun -dar aprobarea Consiliului profesoral o aveti?

de tiganca la 24 noiembrie 2010 - 15:32

Nici la Scoala Nr.1 nu are directoarea Sidonia Varga aprobarea Consiliului Profesoral.Nimeni nu ne-a cerut parera,ea a fost numita ilegal.Degeaba se lauda ca are masterat in managementul educational,ca experienta nu are nici la clasa nici in management,caci din cei 8 aniernitate de vechime a stat 2 ani in maternitate iar in cei 6 ani a lipsit cat nu i-a fost rusine,fiind pupila lui comunista de Galea,si-a permis.Habar nu are ce inseamna munca la clasa,cam atat despre competente.

Lasati un comentariu