Pacienţii români, neinformaţi cu privire la drepturile lor

• publicat la: 11 noiembrie 2010
Pacienţii români, neinformaţi cu privire la drepturile lor

Pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi cu privire la drepturile lor, conform rezultatelor unui raport european, informează Mediafax.

Potrivit raportului „Puterea pacienţilor europeni – opţiuni şi implicaţii”, publicat recent la Bruxelles, pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi din Europal situându-se pe locul 30 al unui clasament al ţărilor de pe continent.

Cei mai informaţi sunt pacienţii din Danemarca, urmaţi de cei din Germania şi Finlanda.

Raportul arată că pacienţii români au nevoie de o informaţie uşor de înţeles despre sistemul de sănătate, context în care Colegiul Medicilor şi COPAC au lansat proiectul al cărui scop este creşterea informării pacienţilor, în general a bolnavilor
cronic, în special cu privire la drepturile pe care le au atunci când intră în contact cu sistemul sanitar, a precizat preşedintele CMR, prof. dr. Astărăstoae.

„Pacienţii trebuie să supravegheze modul în care le sunt respectate drepturile. De aceea ei trebuie să fie parteneri activi în politicile de sănătate. Există însă un deziderat ce trebuie îndeplinite. Pacienţii trebuie să cunoască aceste drepturi pentru a se putea implica şi pentru a putea controla mecanismele de implementare. Acesta este raţiunea pentru care un program de educaţie cetăţenească referitor la drepturile pacienţilor nu este numai necesar, ci constituie o obligaţie civică”, a mai spus preşedintele CMR.

Printre drepturile pacienţilor se numără :
• cel de a-şi alege medicul
• de a se înscrie pe lista unui medic de familie pe care îl preferă
• de a-şi schimba doctorul
după cel puţin şase luni de la înscrierea pe lista acestuia
• de a beneficia de servicii, medicamente
sanitare şi dispozitive medicale
• de a efectua controale periodice, de a beneficia de servicii medicale de urgenţă dar şi în ambulatoriu şi spitale, de tratament
fizioterapeutic şi de recuparare, dar şi de servicii de îngrijiri la domiciliu.
• dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi în scris răspunderea pentru decizia lor,
• de a cere şi obţine o altă opinie medicală,
• de a beneficia de tratament şi îngrijiri de cea mai înaltă calitate
• de a fi respectaţi ca persoane, fără nicio discriminare.

sursa  rlonline

comentarii

de S.P.Q.R. la 12 noiembrie 2010 - 22:03

mda, sunt amestecate (usor ametitor) derepturi legate de etica medicala (aici s-ar putea realiza multe, fara investitii prea mari), si altele, care sunt legate strans de finantare. ori cu bani putini servicii de inalta calitate…. o utopie.

Lasati un comentariu