Crăciun cu bani în vistierie pentru Guvern. Adevărata surpriză, în ianuarie

• publicat la: 27 decembrie 2010
Crăciun cu bani în vistierie pentru Guvern. Adevărata surpriză, în ianuarie

În decembrie, Guvernul a avut la dispoziţie circa două miliarde de euro la capitolul cheltuieli. Suma reprezintă diferenţa dintre deficitul bugetar maxim admis de FMI pentru 2010, de 6,8% din PIB, şi cel de 5,2% din PIB înregistrat la finele lunii noiembrie, conform execuţiei bugetare care a fost publicată vineri de Ministerul de Finanţe. Suma este una record şi echivalează cu circa 6% din veniturile anuale ale statului.

Adevărata surpriză va fi în ianuarie, când Guvernul va face publică „lista de cumpărături”

Dacă destinaţia banilor nu este foarte clară, deşi luna decembrie este recunoscută pentru „cadourile” făcute de toate guvernele de până acum ale României, fie că este vorba despre bani pentru administraţiile locale sau pentru ministere, sursa este, cum altfel, buzunarul contribuabilului. Felul în care Guvernul a cheltuit aceşti bani va fi făcut public la finele lunii ianuarie, când Ministerul Finanţelor Publice va publica pe situl propriu execuţia bugetară din luna decembrie.

Banii de taxe şi de impozite, „puşculiţa” preferată a Executivului

Performanţa Guvernului de a se încadra, cu o lună înainte de finalul anului, atât de bine în ţinta de deficit bugetar impusă de FMI se datorează majorării TVA, a taxelor şi a accizelor, dar şi tăierii fondurilor alocate investiţiilor, după cum reiese din raportul lunar al Ministerului Finanţelor Publice.

Astfel, încasările din TVA au crescut, în primele 11 luni ale lui 2010, cu 13,2%, respectiv cu aproape un miliard de euro. Începând de la 1 iulie Guvernul a majorat taxa pe valoare adăugată de la 19% la 24%. Din accize s-a încasat cu 10,7% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, respectiv cu aproape 400 de milioane de euro, în timp ce încasările de taxe pe utilizarea bunurilor, pe autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea activităţii au crescut şi ele cu 17,6%.

Statul se îmbogăţeşte prin sărăcirea angajaţilor proprii şi a mediului privat

Măsurile luate de Guvern pentru a aduna mai mulţi bani în vistierie au afectat însă, direct sau indirect, la rândul lor, veniturile bugetului de stat, la alte capitole. Tăierea salariilor din mediul bugetar cu 25%, dar şi concedierile sau micşorările de salarii din mediul privat, au dus la scăderea veniturilor din impozitul pe salarii şi venit cu 3,5%, respectiv cu peste 120 de milioane de euro. Per total, încasările care reflectă cel mai bine evoluţia mediului privat (capitolul de venituri „Impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital”) au scăzut cu 5,9%. În acelaşi timp, veniturile totale ale statului au crescut cu 4,9% în primele 11 luni (creştere de 1,66 miliarde de euro) faţă de perioada similară din 2009, până la 35,8 miliarde de euro.

Bugetul de investiţii e reorientat spre fondurile UE

Tăierea salariilor şi concedierile din sistemul bugetar, dar şi din mediul privat au afectat şi un alt capitol foarte important al bugetului: contribuţiile sociale. În primele 11 luni ale lui 2010 faţă de perioada similară a anului precedent valoarea acestor contribuţii a scăzut cu 5,7%, respectiv cu aproape 600 de milioane de euro.

O altă sursă importantă de bani a fost bugetul alocat investiţiilor, care a scăzut cu 17,4% în perioada amintită, respectiv cu 740 de milioane de euro faţă de intervalul similar din 2009. E drept, în acelaşi timp cheltuielile de cofinanţare a proiectelor din fonduri UE au crescut de la 900 de milioane de euro la aproape 1,4 miliarde de euro.

sursa Gandul.ro

Lasati un comentariu