Magazinele ar putea fi închise de 1 Decembrie, 1 ianuarie şi prima zi de Crăciun şi Paşte

• publicat la: 6 noiembrie 2012
Magazinele ar putea fi închise de 1 Decembrie, 1 ianuarie şi prima zi de Crăciun şi Paşte

Sindicatele solicită premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, emiterea unei hotărâri de urgenţă a Guvernului prin care să stopeze deschiderea magazinelor măcar de Ziua Naţională “1 Decembrie”, prima zi de Crăciun, 1 ianuarie şi prima zi de Paşte.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa” şi Federaţia Sindicatelor din Comerţ semnalează premierului “situaţia gravă apărută în cadrul companiilor multinaţionale” referitor la politica faţă de angajaţi şi programul acestora de lucru în perioada zilelor de sărbătoare legală.

Sindicaliştii susţin că până în anul 2010 companiile multinaţionale din sectorul comerţ au avut o atitudine care a rămas în limite decente faţă de sărbătorile naţionale legale şi faţă de angajaţi, magazinele rămânând închise trei zile pe an, respectiv 1 ianuarie, prima zi de Paşte şi prima zi de Crăciun.

“În 2011, compania Real Hypermarket România a decis să încalce dreptul angajaţilor la un Crăciun în familie şi a deschis magazinele în prima zi de Crăciun. Intenţia a fost să deschidă şi în ziua de 1 ianuarie 2012 însă, ca urmare a unei campanii sindicale iniţiată de CNS «Cartel Alfa», care a fost susţinută internaţional şi de zeci de sindicate din comerţ de pe toate continentele, ONG-uri, reprezentanţi ai Bisericii Catolice din mai multe ţări, compania a decis să renunţe la deschiderea magazinelor în 1 ianuarie. De Crăciun însă, angajaţii Real Hypermarket au lucrat! Menţionăm că, 70 la sută dintre angajaţii din comerţ sunt femei, iar dintre acestea 80 la sută au copii”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă premierului.

Sindicaliştii atrag atenţia că, practic, din cele 12 zile de sărbătoare legală, până anul trecut doar trei erau respectate de către compania amintită şi de ceilalţi angajatori din comerţ, respectiv prima zi de Paşte, prima zi de Crăciun şi 1 ianuarie.

“Anul acesta Real Hypermarket a anunţat oficial că în prima zi de Crăciun 2012 va deschide o parte din magazine. O posibilă motivaţie a Real Hypermarket este că în cadrul magazinelor au şi activităţi de alimentaţie publică, dar această activitate are un procent de doi la sută din total activitate. Precedentul fiind creat, ne aşteptăm ca şi alte companii multinaţionale din comerţ să decidă deschiderea magazinelor în prima zi de Crăciun încălcând prevederile art.139 din Codul muncii, privind sărăatorile legale, motivând că, în domeniu concurenţa este acerbă”, se mai arată în scrisoare.

“Cartel Afla” îi transmite premierului că aceleaşi companii nu şi-ar permite în ţara de origine să deschidă magazinele în zilele de sărbătoare legală şi mai ales de Ziua Naţională!

În acest context, semnatarii scrisorii deschise îi cer lui Victor Ponta ca, împreună cu Guvernul României, să emită o hotărâre de guvern de urgenţă, care să fie în vigoare la data de 1 decembrie, prin care să se stopeze deschiderea magazinelor măcar de Ziua Naţională 1 Decembrie, prima zi de Crăciun, 1 ianuarie şi prima zi de Paşte./money.ro

Lasati un comentariu