Oaspeţi din şase ţări la Şcoala Vasile Lucaciu

• publicat la: 13 februarie 2011
Oaspeţi din şase ţări la Şcoala Vasile Lucaciu

Incepând cu 14 februarie Şcoala Vasile Lucaciu din Carei va găzdui, pentru o săptămână , elevi şi profesori de la 6 şcoli din şase ţări, şcoli implicate in programul Comenius.

Comenius este prima componentă a Programului de Invăţare pe Tot Parcursul Vieţii. Se adresează instituţiilor de invăţământ preuniversitar de stat şi private şi tuturor membrilor comunităţii educaţionale care işi desfăşoară activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum şi autorităţilor locale, asociaţiilor de părinţi sau ONG-urilor care activează in domeniul educaţional.

Comenius sprijină financiar realizarea de parteneriate şcolare, proiecte de formare a personalului didactic, reţele de parteneriat şcolar, precum şi participarea la stagii de formare iniţială şi continuă pentru a creşte calitatea şi a consolida dimensiunea europeană in educaţie.

De asemenea, Comenius urmăreşte dezvoltarea cunoaşterii şi inţelegerii diversităţii culturale şi lingvistice europene in rândul profesorilor şi elevilor şi sprijinirea elevilor pentru a dobândi competenţele şi abilităţile necesare dezvoltării personale pentru integrare profesională şi cetăţenie activă.

Parteneriatul multilateral ” Towards a greener future” a fost creat cu sprijin financiar primit de la Comisia Europeană, prin Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, program sectorial Comenius.

Activităţile realizate în cadrul proiectelor vor include organizarea şi participarea la întâlniri de proiect, elaborarea şi promovarea de produse specifice, precum şi activităţi specifice de evaluare, raportare şi diseminare.

In perioada 13-19 februarie 2011 Scoala Vasile Lucaciu din Carei  va primi vizita delegaţiilor şcolilor participante la programul  „Towards a greener future” din cadrul proiectului Comenius 2010-2012.

Vor fi prezente şcoli din Polonia,Grecia,Franţa, Spania,Slovenia şi Italia, in total un număr de 40 de invitaţi.Elevii vor fi  găzduiţi în familii pentru a putea cunoaşte  astfel modul de viaţă al colegilor lor din Carei., vor  participa la ore la şcoala Vasile Lucaciu şi la Clubul elevilor.

Cu ocazia acestui eveniment se va inaugura o sală de mese realizată in principal datorită contribuţiei asociaţiei părinţilor „Inimi deschise şcolii Vasile Lucaciu”.

Nu mai puţin de   42 lucrări care aparţin artiştilor plastici ai asociaţiei locale  „Provinciart” sunt expuse in sala de mese care are o suprafaţă de 110mp. Sub indrumarea celor două directoare Mocanu Alina şi Olea Mioriţa ,părinţii şi angajaţii şcolii au realizat această sală cu design modern şi funcţionalitate multiplă:sală de conferinţe,vernisaje,sală unde elevii şcolii işi vor putea sărbătorii zilele onomastice ,sală pentru servirea mesei de prânz sau sală de şedinţe.

In prima zi ,oaspeţii vor avea ocazia să  primescă informaţii despre sistemul educaţional din România şi să afle cât mai multe aspecte legate de tradiţii româneşti, elemente de istorie, geografie, diversitate culturală sau artă culinară locală.

După- masă, vor avea loc prezentări multimedia din arhivă realizate de elevii şi profesorii şcolii pe tema proiectului cât şi prezentări ale partenerilor de proiect, discuţii şi lucru pe temele proiectului în sala festivă. Se va continua cu ateliere de lucru unde  se vor realiza afişe tematice ecologice având în vedere calendarul ecologic şi se vor  confecţiona  obiecte din materiale reciclabile. Parada modei din materiale  reciclabile va incheia activităţile din partea a doua a zilei.

Programul zilelor următoare va fi deosebit de interesant dar şi foarte incărcat.

Va avea loc o deplasare la salina din Turda şi la Cluj, unde se vor vizita cele mai importante obiective turistice.

Miercuri va fi ziua programelor cultural artistice dar va fi şi ziua in care oaspeţii străini vor vizita Primăria oraşului Carei.

In cursul zilei de joi  se va face o deplasare la Centrul Ecologic din Satu Mare, unde va fi prezentat un material media despre semnificaţia marţişorului în România şi unde se vor realiza mărţişoare şi felicitări ecologice pentru mămici.

Oaspeţii vor fi primiţi de către  vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef , care va oferi detalii despre  activităţile ecologice realizate în judeţ.

Vizita de documentare la muzeul din Carei , prânzul  tradiţional românesc de la restaurantul Red & Braun   şi dansuri populare  prezentate de  Centrul Cultural al oraşului sunt repere din ultima zi de  desfăşurare a  programului „Towards a greener future” din cadrul proiectului Comenius 2010-2012.

Tot în cadrul acestui proiect, Şcoala Vasile Lucaciu a efectuat deplăsari la şcolile partenere din Polonia,Germania,Turcia, Portugalia şi Grecia.

redactia

comentarii

de Costy la 13 februarie 2011 - 19:34

Felicitari acestei scoli !

de ady m la 21 februarie 2011 - 08:01

Felicitari conducerii Scolii pentru organizarea, implicarea in acest proiect a copiilor acestei scoli

Lasati un comentariu