Curiozităţi pe care fiecare părinte ar trebui să le ştie despre creierul bebeluşului lui

• publicat la: 15 mai 2011
Curiozităţi pe care fiecare părinte ar trebui să le ştie despre creierul bebeluşului lui

Bebeluşii au fascinat si incântat dintotdeauna, insă, puţini dintre părinţi ştiu şi câte ceva din ce se intâmplă in creierul acestora.

Potrivit LiveScience, iată câteva curiozităţi pe care fiecare părinte ar trebui să le ştie despre creierul bebeluşului lui.

1. Răspunsurile părinţilor la nevoile bebeluşului ajută la dezvoltarea creierului celui mic

Cercetătorii au descoperit că, in timp, creierul bebelusilor a evoluat spre a folosi pentru dezvoltare răspunsurile primite de la cei care ii ingrijesc. Nou-născutii invaţă despre foame, singurătate, disconfort si oboseală, precum si cum este să aibă alinări in privinta acestor nemultumiri. Părinţii si cei care ii ingrijesc pot ajuta la acest proces prin răspunsuri prompte la nevoile bebeluşului.

Asta nu inseamnă insă că un bebeluş poate fi impiedicat să plângă. De fapt, toti bebelusii au o perioadă de vârf in ceea ce priveste plânsul in jurul vârstei de 4-8 săptămâni (cei mai multi fiind născuti după 38-42 de săptămâni de vârstă gestatională). Un bebeluş născut prematur, la 34 de săptămâni, va atinge perioada de vârf in ceea ce priveste plânsul la aproximativ 12 săptămâni după naştere.

2. Maimuţărelile si sunetele prosteşti sunt importante

Atunci când copiii mici imită expresiile faciale ale ingrijitorilor lor se declanşează si anumite emotii in ei. Iar acest lucru ii ajută să isi structureze un cod de bază pentru intelegerea comunicării emoţionale si poate explica de ce părintii tind să exagereze expresiile faciale (exprimând tristetea sau fericirea, de exemplu): pentru că acestea sunt mai uşor de imitat de către micuti.

De asemenea, felul in care părintii vorbesc instinctual cu bebeluşii – mai incet, muzical, exagerat – este esential pentru dezvoltarea copilului si in special a capacităţii lui de a comunica verbal.

3. Creierul bebeluşului creşte rapid

După naştere, creierul uman creste foarte repede, mai mult decât dublu până la vârsta de un an, ajungând la 60% din mărimea acestuia de la maturitate. In jurul perioadei preşcolare, creierul atinge deja mărimea integrală, insă continuă să se dezvolte până la aproximativ 20 de ani.

4. Creierul unui bebelus are mult mai multe conexiuni neuronale decât cel al unui adult

Creierele bebelusilor au mult mai multe conexiuni neuronale decât creierele adultilor si, in plus, au si mai putini neurotransmitatori inhibitori. Ca rezultat, perceptia bebelusilor asupra realitătii este mai difuză decât a adultilor.

Ei au o idee vagă despre aproape tot ce ii inconjoară (nestiind insă incă lucrurile importante), in timp ce perceptia adultilor este concentrată constient pe anumite aspecte, insă ignoră adesea detaliile.

5. Gânguritul semnalizează disponibilitatea bebeluşului de a invăţa

Atunci când bebelusii rostesc silabe fara sens, ei semnalizeaza adultilor faptul ca sunt gata sa invete ceva, astfel ca parintii ar trebui sa fie atenti la aceste perioade.

Singurul lucru care ii face pe bebelusi mai isteţi, cunoscut până acum, este comunicarea verbală cu ei. Dialogul este cel mai bun mod de a-i ajuta să se dezvolte mintal, atunci când părintii răspund si vorbesc in pauzele pe care le fac bebeluşii din gângurit.

6. Prea multe răspunsuri din partea părinţilor strică

Instinctiv, părintii răspund la 50-60% din vocalizele bebelusilor. Dezvoltarea limbajului poate fi accelerată când li se răspunde in proportie de 80% insa, dincolo de aceasta limita, asimilarea intra intr-un declin deoarece bebelusii incep sa se plictiseasca.

7. Casetele şi DVD-urile pentru bebeluşi sunt ineficiente

Bebelusii impart lumea in lucruri care le raspund si lucruri care nu, iar de la lucrurile care nu le raspund nu invata nimic. De aceea, casetele si DVD-urile create pentru bebelusi s-au dovedit a fi ineficiente. Daca vrei ca bebelusul tau sa fie mai inteligent, renunta la aceste materiale si joaca-te cu el – asta este esential.

8. Creierele lor pot ajunge să fie copleşite

Faptul că bebelusii au nevoie de interactiune umană pentru a se dezvolta nu inseamnă că acestia trebuie stimulati zi si noapte. Ei au perioade scurte de atentie si pot fi usor supra-stimulati.

9. Bebeluşii au sistemul auditiv subdezvoltat

Ei dorm linistiti in zone aglomerate, in spatii cu zgomot, si asta deoarece au sistemul auditiv subdezvoltat. Din acelasi motiv, dacă stau in incăperi in care este pornit constant un televizor sau radio, le poate fi mai greu să distingă vocile si să invete limba (ei nu pot invăţa să vorbească de la radio sau tv).

De asemenea, bebelusii adoră adesea să asculte muzică, dar aceasta ar trebui să fie o activitate de sine stătătoare, nu luată in considerare ca un zgomot de fundal.

10. Bebeluşii au nevoie de mai mult decât o mamă si un tată

Mai multe cercetări au arătat că petrecerea unui anumit timp si cu alte persoane in afară de părinti, cum ar fi cu bunici, un prieten, o bonă, o rudă, ii ajută pe copii să invete să citească expresii faciale diferite si le extinde capacitatea de a intelege si manifestările altora.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu