Moneda euro ar putea fi adoptată la 1 ianuarie 2015, dar va circula în paralel cu leul până în decembrie

• publicat la: 2 mai 2011
Moneda euro ar putea fi adoptată la 1 ianuarie 2015, dar va circula în paralel cu leul până în decembrie

Coaliţia a discutat vineri, într-o reuniune la care a participat şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, varianta ca moneda euro să fie adoptată la 1 ianuarie 2015, iar până la finalul acelui an să circule în paralel atât moneda naţională, cât şi euro, a declarat Varujan Pambuccian.

El a susţinut că membrii Coaliţiei au discutat că obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 să fie menţinut şi că guvernatorul Mugur Isărescu a avansat varianta că, după adoptarea monedei euro, aceasta să circule în paralel cu leul până la 1 decembrie 2015, după care să rămână în circulaţie numai moneda europeană.

Decizia privind adoptarea monedei euro va fi luată în şedinta de guvern care a început după reuniunea Coaliţiei.

Guvernul s-a reunit, vineri, în şedinta specială, pentru a aproba programul de convergenţă al României pentru perioada 2011-2014.

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul va adopta programul de convergenţă până la sfârşitul lunii aprilie, interval în care va fi luată o decizie şi în ceea ce priveşte termenul de adoptare a monedei euro. El a arătat că Executivul se va consulta în această perioadă cu Preşedinţia şi Banca Naţională a României.

În proiectul programului de convergenţă se estimează că intrarea în ERM-II se va produce „în perspectiva anilor 2013-2014”, fără nicio referire exactă la momentul adoptării euro. În programul precedent, elaborat în primăvara anului trecut, adoptarea monedei euro era indicată distinct pentru 1 ianuarie 2015.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.

sursa Mediafax

comentarii

de Diana la 5 mai 2011 - 09:24

Eu nu cred ca se va intampla asa repede aceasta miscare. Va fi o bulversatie totala, cum s-a intamplat in Franta sau Italia. Desi cred ca la noi va fi si mai rau.

Lasati un comentariu