Atentate în Norvegia: șapte morți și zeci de răniți

• publicat la: 22 iulie 2011
Atentate în Norvegia: șapte morți și zeci de răniți

O explozie au avut loc astăzi lângă sediul guvernului norvegian, din Oslo, cel puţin 7 persoane pierzându-şi viaţa şi alte 25 fiind rănite, informează Reuters. Presa locală a transmis că premierul Jens Stoltenberg nu se numără printre răniţi, el nefiind în clărire în momentul deflagraţiei. Norvegia a fost, în repetate rânduri, ţinta ameninţărilor teroriste din cauza implicării sale militare în Afganistan.
UPDATE 20.50: SUA şi UE au condamnat ferm incidentele din capitala Norvegiei. „Condamnăm aceste acte odioase de violenţă”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Heide Bronke Fulton.

„Condamn aceste acte de laşitate pentru care nu există nici o justificare”, a declarat, la rândul său, preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, adăugând că este „profund şocat” de cele întâmplate.

Ultimul lucru pe care îl merită Norvegia este un atentat pe teritoriul său”, a afirmat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

UPDATE 20.47: Cel puţin patru persoane au fost ucise în atacul armat comis de un bărbat asupra unei tabere a tinerilor Partidului Laburist în apropiere de Oslo, relatează publicaţia Varden, preluată de AFP. „Din ce am văzut, cel puţin patru persoane au fost ucise”, a declarat un participant la şcoala de vară. Postul de televiziune TV2 a relatat la rândul său, preluat de Reuters, că mai multe persoane au murit în urma atacului.

UPDATE 20.20: Peste zece persoane rănite în explozie au fost duse la Spitalul Universitar din Oslo. Printre victime  se află unele în stare foarte gravă, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției.

UPDATE 19.58: Anchetatorii au anunțat că un bărbat îmbrăcat într-o uniformă de polițist a dechis focul la un eveniment ce era organizat în apropiere de Oslo, la scurt timp după explozia ucigașă din centru, rănind cinci persoane. Ulterior, atacatorul a fost arestat.

UPDATE 19.39: Un ofițer de poliție, Thor Langli, a declarat pentru Reuters că „Este posibil ca explozia să fi fost generată de o mașină capcană”.

UPDATE 19.30: Poliţia norvegiană le-a cerut locuitorilor din Oslo să evite zonele aglomerate şi, dacă sunt în oraş, să se îndrepte spre cartierele în care stau şi să rămână acasă.

UPDATE 19.25: Şeful guvernului de la Oslo a spus că toţi miniştrii norvegieni par să fie în siguranţă. El a mai precizat că, la recomandarea poliţiei, nu poate dezvălui locul unde se află.

UPDATE 19.15: Situaţia „este gravă”, chiar dacă autorităţile sunt bine pregătite, a declarat premierul Jens Stoltenberg, care a intervenit telefonic la postul TV2 Nyhetskanalen.

Anul trecut, trei persoane suspectate că ar plănui atacuri teroriste au fost arestate la Oslo. Acestea făceau parte din al-Qaida şi se aflau sub monitorizarea autorităţilor norvegiene de aproximativ un an.

„Cu siguranţă nu este vorba de grupări teroriste norvegiene, deşi, din când în când, au fost arestate persoane care aveau legături cu al-Qaida”, a spus analistul David Lea, de la Control Risks, întrebat cine s-ar putea afla în spatele atentatelor de azi.

Din primele informații se pare că explozia s-a produs într-o clădire aparținând unui ziar central. Birourile din centrul capitalei Oslo au fost evacuate, iar mai multe drumuri din centru au fost închise.

„Am văzut cum ferestrele clădirii VG (unde se află cel mai mare tabloid norvegian, n.r.) şi ale sediului guvernului s-au spart. Mai mulţi oameni zac în sânge pe străzi”, a declarat un jurnalist de la postul public de radio NRK prezent la faţa locului.

„Este sticlă peste tot. Este haos total. Ferestrele tuturor imobilelor din jur au fost distruse”, a adăugat jurnalistul de la NRK, Ingunn Andersen, care a spus că la început a crezut că este vorba de un cutremur.

Ce grupări ameninţă Europa

Potrivit Reuters, pe lista organizaţiilor teroriste care au comis atentate în Europa sau au avut legătură cu acestea se numără al-Qaida, Mişcarea Islamistă din Uzbekistan şi grupările Lashkar-e-Taiba (din Pakistan) , Al Shabaab (din Somalia) şi AQIM (din Algeria).

sursa evz.ro

Lasati un comentariu