Auschwitz-ul în fotografii

• publicat la: 7 iulie 2011
Auschwitz-ul în fotografii

Pentru incă trei zile poate fi vizitată o expozitie deosebită,deschisă  la Muzeul de Artă Satu Mare referitoare la un album foto despre Auschwitz.

Aripa mică a Muzeului de Artă găzduieste o expozitie deosebita organizata de catre Centrul de Documentare al Holocaustului, Fundaţia Colecţiei Comemorative din Budapesta, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreilor din Satu Mare. Cei care au trecut pragul  muzeului sau doresc sa o faca pot vedea fotografii care ii suprind pe evrei in lagarele de concentrare. Puteti vedea sosirea acestora in lagare, selectia si mai apoi fotografii cu evrei apti de munca sau nu. Albumul îi aparţine familiei Jákob din Bilke-ZaKarpatia, familie din care provine Lili cel mai in vasrta copil care in 1944 avea doar 17 ani. În zorii zilei de 16 aprilie 1944 poliţiştii şi jandarmii au intrat cu forţa în casele evreilor şi i-au dus în ghetouri iar pe cei din localităţile mai mici în tabere de concentrare. Familia Jákob a fost deportată în 24 mai 1944 cu a treia garnitură.

In decembrie 1944 Lili e dusa la munca fortata in Silezia si apoi in lagarul de concentrare de la Dora-Mittelbau unde este eliberata de către armata Americana la data de 9 aprilie 1945. Lili a gasit un album foto invelit intr-o pijama ce continea 200 de fotografi. La Auschwitz fotografierea era interzisă dar doi membri SS au primit permisul de a fotografia pe întreg teritoriul lagărului în momentul sosirii transporturilor cu evrei. Chiar dacă din album lipsesc fotografii privind gazarea şi arderea cadavrelor, acestea sunt cele mai importante documente despre crimele comise de nazişti. În 1980 Lili a donat albumul Muzeului Yad Vashem din Israel. Jákob Lili a decedat pe 17 decembrie 1999 la vârsta de 73 de ani.

E o poveste cu final fericit deoarece Lili a reusit sa scape din mainile nazistilor si sa isi refaca viata căsătorindu-se si emigrând in SUA. Expozitia este insotita si de un film realizat de catre elevii Colegiului National Doamna Stanca si imagini cu comunitatea evreiască sin Satu Mare. O parte din aceste fotografiile din albumul găsit de Lili pot fi vizionate până în data de 10 iulie la Muzeul de Artă din Satu Mare si nu trebuie să pierdeti ocazia de a le vedea.

sursa TV1SM

Lasati un comentariu