E oficial! Românii vor avea nevoie de permise de muncă pentru a lucra în Spania

• publicat la: 22 iulie 2011
E oficial! Românii vor avea nevoie de permise de muncă pentru a lucra în Spania

Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de muncă pentru români, potrivit anunţului făcut de Jose Blanco, ministru al Dezvoltării şi purtător de cuvânt al Guvernului de la Madrid, într-o conferinţă de presă care a avut loc la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit ziarului „La Vanguardia”, decizia Cabinetului are ca scop conexarea fluxului de muncitori care vin pe teritoriul spaniol cu necesităţile pieţei muncii. În plus, măsura are ca scop contracararea dezvoltării economiei subterane.

Blanco a precizat, însă, că cererea nu va avea efect asupra muncitorilor români care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania. El a dat asigurări că decizia Guvernului spaniol nu contravine regulilor privind libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul UE, notează „La Vanguardia”.

În principiu, Spania nu poate să introducă restricţii temporare împotriva muncitorilor români, a declarat, vineri, David Boubil, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Sunt încă zvonuri şi speculaţii, CE nu a primit nicio cerere oficială în acest sens din partea Spaniei. Depinde de autorităţile spaniole să ne trimită o notificare cu intenţiile lor. Dacă vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania şi-a liberalizat piaţa muncii şi în acest context, în principiu, nu poate introduce acum noi restricţii temporare împotriva muncitorilor din România”, a spus Boubil, referindu-se la intenţia anunţată de autorităţile de la Madrid de a introduce restricţii pe piaţa muncii pentru români.

El a adăugat că, totuşi, în cazuri excepţionale, dacă unul din statele membre nu a luat măsuri la nivel naţional pentru a garanta libertatea de circulaţie, poate cere CE permisiunea de a impune restricţii dacă demonstrează că „există probleme serioase” de natură să justifice această măsură.

Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu