Haos total pe lista de medicamente compensate: Producătorul Diprophos nu mai există de doi ani!

• publicat la: 18 noiembrie 2011
Haos total pe lista de medicamente compensate: Producătorul Diprophos nu mai există de doi ani!

După Avandia, medicamentul pentru diabetici care creşte cu 72% riscul de infarct miocardic, Jurnalul Naţional că prezintă încă două medicamente-fantomă, ce se află pe lista de compensate, deşi sunt retrase de pe piaţă.

A.T. 10, un suplinitor de vitamină D destinat celor care suferă de hipocalcemie şi Diprophos, un hormon glucocorticoid cu multiple indicaţii, de la spondiloză, la bronşită, leucemie, dermatită, nefrită nu mai figurează în ofertele producătorilor.

În plus, în cazul Diprophos, nici măcar producătorul nu mai există şi nu de ieri, de alaltăieri, ci de doi ani de zile!

În cea mai nouă listă a medicamentelor compensate, la poziţia 620 a sublistei B – medicamente cu nivel de compensare de 50% din preţul de referinţă, se găseşte Diprophos, având substanţa activă Betamethasonum, producător Schering Plough Europe, ţara de provenineţă Belgia.

Schering Plough Europe nu mai există de doi ani. Compania belgiană a fuzionat cu Merck SUA în noiembrie 2009, iar numele noii structuri este Merck & Co. Diprophos nu există în lista cu produse a Merck & Co, care poate fi consultată pe site-ul companiei.

Din informaţiile obţinute de piaţa farmaceutică, reiese că Diprophos se mai găseşte, sporadic, în unele farmacii, fiind probabil în curs de epuizare stocuri vechi ale acestui produs.

Pe prima poziţie a Programului naţional de boli endocrine (Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu osteoporoza, gusa datorata carentei de iod si proliferarii maligne), de pe lista compensatelor, se găseşte A.T. 10. Acesta are substanţa activă Dihidrotahisterol, este produs de Merck KGaA din Germania.

A.T. 10 nu se mai găseşte de circa un an în farmacii şi nici nu mai există în oferta actuală a Merck KgaA.

Nici A.T. 10 şi nici Diprophos nu se găsesc în listele de medicamente avizate de Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Conform unor informaţii neoficiale, A.T. 10 a fost retras după ce s-a constatat că provoacă hipercalcemie, în special la copii, efectele fiind cât se poate de vizibile: greţuri, vărsături, stare de oboseală permanentă, constipaţie, creşterea volumului urinar, cefalee.

În cazul Diprophos, lista de precauţii la administrare este cât o zi de post, iar cea de reacţii adverse cuprinde insuficienţa cardiacă, hipertensiunea, ulcer perforat, pancreatită, esofagită, convulsii, glaucom, cataractă, diabet.

Am solicitat precizări referitoare la aceste produse din partea producătorilor şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) în legătură cu aceste produse şi, în măsura în care le vom primi, le vom publica.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu