Incepe postul Crăciunului

• publicat la: 14 noiembrie 2011
Incepe postul Crăciunului

Pe 15 noiembrie, credincioşii creştini incep postul Crăciunului, care durează 40 de zile, până pe data de 24 decembrie, la fel cum Moise a ţinut post pe Muntele Sinai, in timp ce aştepta să primească de la Dumnezeu tabelele de piatră cu cele zece porunci.

Postul a fost rânduit de biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Christos.

Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Crăciunului este considerat mult mai usor si mai permisiv decât alte posturi din calendar. Pe perioada postului nu se mănâncă alimente de origine animală precum ouă,carne şi lapte şi produse lactate.

In Postul Crăciunului sunt mai multe dezlegări la peşte, ulei si vin. Astfel, pot fi mâncate preparate din peşte in toate zilele de sâmbătă si duminică in perioada 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrării in biserică a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai largă  precum 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie (Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sfântul Ignatie Teoforul).

In afara de dezlegare la peşte, in zilele mentionate se poate consuma vin si ulei. Abia după aceste 40 de zile de post si rugăciune, creştinii se pot bucura pe deplin de Sărbătoarea Naşterii Domnului, de pe 25 decembrie.

In ultima zi a Postului, 24 decembrie, numită şi Ajunul Crăciunului, se ţine post mai aspru decât in celelalte zile. Nu se mănâncă nimic până după amiaza târziu când, in unele părţi ale ţării se mănâncă grâu fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon. In alte zone, se tine post până târziu, până la răsăritul luceafarului de seară, care aminteste de steaua ce a anuntat magilor Nasterea Domnului.

Odată cu postul, care nu este altceva decat abtinerea de la mâncare „de dulce”, crestinul trebuie să facă si fapte bune, să se roage şi să fie smerit. Postul nu este numai un mijloc de dobândire a unor virtuti ci si un mijloc de detoxifiere a organismului. Crestinii care tin acest post trebuie sa stie ca postul este primit la Dumnezeu ca jertfa cand abtinerea de la mancarurile „de dulce” este unita cu efortul spre virtute si progres spiritual.

Specialistii sustin că renuntarea, pe o anumita perioadă, la produsele de origine animala ajută la curăţarea organismului de toxine. Postul este foarte bun pentru organism dar nu poate fi tinut de oricine. Femeile insărcinate, copiii de până la 16 ani, dar si alte persoane care suferă de diferite afectiuni, nu este indicat să ţină post. Pe perioada postului, se recomanda mâncare gătită sănătos, multe fructe si legume, crude, sub formă de salată sau sucuri.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu