Pericol public: medicament cu risc major de infarct, vândut în farmaciile din România

• publicat la: 5 noiembrie 2011
Pericol public: medicament cu risc major de infarct, vândut în farmaciile din România

Producătorul britanic de medicamente  GlaxoSmithKline (GSK) a ajuns la un acord cu autorităţile americane, urmând a plăti 3 miliarde de dolari, pentru a se pune capăt investigaţiilor şi altor acuzaţii legate de modul în care şi-a promovat unele produse în SUA, precum şi pentru nereguli legate de stabilirea preţului de referinţă al medicamentelor, în vederea compensării, informează Washington Post, citând Bloomberg.

Între altele, amenda vizează medicamentul Avandia, destinat diabeticilor. Problema cu acest medicament este faptul că majorează semnificativ riscul de infarct miocardic. După cum se arată în acest reportaj difuzat anul trecut de CBS, cei de la GSK ştiau din anul 1999 de acest neajuns şi, totuşi, au păstrat tăcerea.

Rapoarte medicale au semnalat încă din prima jumătate a deceniului trecut faptul că Avandia reprezintă un risc major pentru sănătate, iar noile clipuri de promovare GSK au consemnat recomandarea ca diabeticii cardiaci să îşi consulte medicul  înainte de a lua pastilele respective. Un raport publicat în 2007 de New England Journal of Medicine şi citat de CBS arată că Avandia creşte riscul de infarct miocardic cu 43%. Rapoarte ulterioare au concluzionat că riscul este chiar mai mare, de 72%, înturcât diabeticii prezintă, oricum, risc semnificativ mai mare de a prezenta probleme  cardiace, comparativ cu cei care nu suferă de această maladie.

Urmare a confirmării acestor rapoarte, Uniunea Europeană a decis interzicerea comercializării Avandia, iar Statele Unite se pregătesc să adopte o măsură similară.

Cu toate acestea, Avandia încă se mai găseşte în farmacii din România. Nu se găseşte în toate lanţurile de farmacii şi nici în toate farmaciile anumitor lanţuri, dar încă se găsesc stocuri suficiente. De pildă, nu se găseşte în farmaciile din Bucureşti ale lanţului Sensiblu, dar se află „pe stoc” în farmacii din Alba Iulia, Ploieşti, Suceava, Târgu Jiu şi Timişoara. Verificările au fost efectuate pe site-urile lanţurilor de farmacii şi telefonic.

Medicamentul este scump (99,44 lei un flacon) şi, probabil, s-a luat decizia ca să fie comercializat acest produs  până la epuizarea stocurilor, pentru a se limita pierderile. Ar fi o dovadă de cinism, dar cinismul este o caracteristică a comerţului, chiar şi al celui cu medicamente.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu