Genocidul bolnavilor de cancer

• publicat la: 9 februarie 2012
Genocidul bolnavilor de cancer

Tamoxifenul, medicament de întreţinere esenţial pentru femeile  bolnave de cancer  la sân, a dispărut fără urmă din farmaciile româneşti.

Motivul: era prea ieftin, 100 de comprimate având preţul de 51 de lei. Acum producătorii îl exportă doar în afara graniţelor, unde se găseşte la un preţ mult mai mare. Oamenii, a căror viaţă depinde de acest medicament, sunt lăsaţi să trăiască speriaţi că nu vor mai apuca o nouă zi. Banii sunt cei care dictează cine trăieşte şi cine moare .

Panica s-a instalat în rândul persoanelor bolnave de cancer, a căror viaţă depinde de acest medicament. Treptat, el a fost scos din aproape toate farmaciile din ţară, fără să fie înlocuit cu un altul. „Tamoxifenul este folosit în tratamentul de întreţinere, iar faptul că au tras de preţ în jos a dus la dispariţia lui de pe piaţă. Duţă (n.r., Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate) ar trebui să se ocupe de acest lucru, dar nu îi pasă de pacienţi. Asta e situaţia din România. Sporadic, s-a terminat stocul în fiecare judeţ. Au făcut economii cu medicamentele pentru bolnavii de cancer, iar în 2010 au murit oameni din lipsă de tratament. Tamoxifenul nu este singurul care nu se mai găseşte. Dacă bolnavii tac şi nu fac scandal, ei o ţin tot aşa. Ăsta e genocid. Nu se poate aşa ceva “, declară Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

„Ne pare rău, nu mai avem”

De dispariţia acestui medicament de pe piaţa din România ne-au informat şi marile lanţuri de farmacii: „Ne pare rău, nu se mai găseşte”, a fost răspunsul la unison. Cel mai fericit caz a fost o cutie găsită la farmacia Sensiblu din Bdul Magheru, în Capitală. În reţeaua farmaciilor Help Net nu am găsit nici o tabletă la nivelul Bucureştiului, doar în Satu Mare o cutie, iar la Catena şi Centrofarm nici un comprimat.

Ce spune Ministerul Sănătăţii

Contactaţi în legătură cu această problemă majoră, cei din Ministerul Sănătăţii ne-au spus că piaţa este liberă, iar dacă producătorul acestui medicament a decis scoaterea de pe piaţa din România, înseamnă că nu exista profit. (…) Problema majoră care intervine aici este faptul că reprezentanţii farmaciilor nu ne-au dat nici un alt înlocuitor al Tamoxifenului.

sursa ziuaveche

Lasati un comentariu