Care sunt noile condiţii în care pierzi ajutorul social

• publicat la: 31 ianuarie 2012
Care sunt noile condiţii în care pierzi ajutorul social

Persoanele care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, deţin cristaluri, metale preţioase sau porţelanuri valoroase vor rămâne fără ajutorul social acordat de stat, conform noilor norme aprobate de Guvern.

Autorităţile au stabilit o nouă listă de bunuri pentru beneficiarii de ajutor social care vor pierde banii primiţi de la stat dacă deţin chiar şi numai unul dintre obiectele menţionate. „Noile reguli vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, adică peste una-două zile. Până la 31 martie, se vor face verificări, de care se vor ocupa asistenţii sociali de la primării şi Inspecţia Socială”, a declarat Ioana Şanta, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii.

Bunuri „interzise”

Beneficiarii de ajutoare sociale nu au dreptul să deţină şi alte clădiri sau spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, cum ar fi case de vacanţă, piscine, saune etc. De asemenea, le sunt interzise motocicletele, motoretele, scuterele şi autoturismele cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor destinate persoanelor cu handicap sau cele folosite în zonele greu accesibile.

Nici remorcile, rulotele sau microbuzele nu sunt permise, alături de şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepţia bărcilor pentru cei care locuiesc în Delta Dunării. Tractoarele, combinele, presele de ulei, morile de cereale, utilajele de prelucrat lemnul sunt şi ele pe lista neagră.

Fără bani vor rămâne şi cei care deţin obiecte de artă, bijuterii şi metale preţioase de peste 100 de grame, obiecte din cristal şi porţelan, blănuri de mare valoare şi obiecte de colecţie. Pe lista bunurilor interzise mai sunt cuprinse: camere video, amplificatoare audio, copiatoare şi depozite bancare de peste 3.000 de lei.

Terenurile cu o suprafaţă mai mare de 1.000 de metri pătraţi în intravilan şi 2.000 de metri pătraţi în zona rurală sunt şi ele incluse pe listă, la fel ca şi suprafeţele exploatabile de 1,5 – 2 hectare în zona colinară, de şes sau de munte. Animalele din gospodării vor fi şi ele luate inventariate. Cei care au mai mult de două bovine, o cabalină, trei porcine, cinci ovine/caprine, cinci familii de albine, 10 iepuri de casă, 25 păsări vor pierde dreptul la ajutor social.

Noi condiţii

Beneficiarii de ajutor social sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale, adică cele pe imobile, terenuri şi autovehicule. Cei care primesc venitul minim garantat şi care vor ieşi din plată pentru că nu şi-au plătit impozitele nu mai pot fi obligaţi să muncească în folosul comunităţii.

Tinerii în vârstă de până la 18 ani care termină cele zece clase obligatorii de învăţământ vor fi luaţi în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei.

Primăriile vor verifica în fiecare an, până la sfârşitul lunii ianuarie, dacă persoanele care încasează venitul minim garantat şi-au plătit taxele locale, în caz contrar aceste drepturi sociale urmând să fie suspendate din februarie, pe cinci luni.

sursa romanialibera

comentarii

de Cristi la 1 februarie 2012 - 09:01

O lege pe cât de ciudată, pe atât de nedreaptă pe alocuri.Mă gândesc la o familie care să zicem în tinereţe a avut un trai decent şi prin muncă cinstită şi-a cumpărat o haină de blană, câteva obiecte de cristal şi porţelan, aparatură audio etc… deci nişte obiecte de valoare fără prea mare însemnătate,care nu-ţi conferă o titulatură de om bogat.Acum,când aceste persoane au ajuns la limita sărăciei din cauza unei conduceri nepricepute ale acestei ţări,fiind şomeri, pensionari cu pensii de nimic , să fie nevoiţi să-şi vândă aceste lucruşoare pentru a l-i se face milă guvernanţilor şi de a le da din milă, pentru supravieţuire, o sumă de bani ca să nu moară de foame? Nu mai am cuvinte când văd că o categorie de oameni ne râd în nas bălăcindu-se în bani, plimbându-se cu cele mai noi modele de autoturisme şi locuind în cele mai luxoase palate, (căci nu pot fi numite simplu, case) şi care nu sunt întrebaţi de autorităţi de provenienţa acestor bunuri.În schimb un amărât dacă are acasă un aparat audio, copiator sau un pahar de cristal este condamnat la foame.Nu este oare îndreptăţită întrebarea; ce oameni şi ce pregătire profesională au aceia care ne conduc în această ţară, când în urmă cu câţiva ani au pus taxă radio/TV la cimitire.Se vede de la o poştă că au rămas aceiaşi oameni care n-au evoluat cu nimic pe plan intelectual.

Lasati un comentariu