Cum va evolua cursul leu/euro in 2012 – ce cred analiştii

• publicat la: 5 ianuarie 2012
Cum va evolua cursul leu/euro in 2012 – ce cred analiştii

Leul va depinde extrem de mult, in 2012, de evoluţia crizei din zona euro. Insă, cel mai probabil, moneda naţională se va deprecia in acest an, iar datele oficiale nu sunt prea optimiste, consideră analistii.

Comisia Naţională de Prognoză anticipează un curs de 4,26 lei/euro, in timp ce guvernul a lucrat la proiectul de buget pe un curs de 3,3 lei/euro, cifre prea optimiste pentru economişti.

Analistul Liviu Voinea consideră că deprecierea leului va fi de doar 5% fata de anul trecut, in condiţiile in care nu se va schimba nimic in zona euro.

Anul trecut, cursul mediu a fost de 4,2379 lei/euro, potrivit datelor BNR.

„Dacă s-ar atinge valoarea de 4,26 lei/euro, ar insemna o apreciere reală, pentru că o stagnare in termeni nominali, inseamnă o apreciere reală. In ultimii doi ani s-a realizat acest lucru, adică o mentinere constantă a cursului”, a menţionat Voinea pentru Ziare.com.

„Insă dacă BNR va continua scăderea politicii monetare, atunci va fi inregistrată o depreciere, insă nu intr-o zonă nesustenabilă. Probabil leul se va deprecia, pentru ca există si din partea Guvernului un interes, acela de a plăti mai uşor datoria externă, care este denominată in lei. Consider că deprecierea leului va fi de doar 5%”, a sustinut acesta.

In schimb, analistul Ilie Serbănescu consideră că soarta leului depinde extrem de mult de situatia delicată din zona euro, care se va resfrânge asupra României.

„Credeti că problemele astea multe si complicate ale Europei se vor strânge toate in corsetul de 4,26? Eu nu cred”, a declarat acesta pentru Ziare.com.

„Consider că stie doar dracul, sau Dumnezeu, care va fi acest curs, pentru ca nu se stie care va fi soarta euro. In al doilea rând, nu se cunoaste care va fi politica pe care o va adopta România fata de ce se va intampla in zona euro”, a opinat Serbanescu.

„Deocamdata, noi o tinem una si buna ca vrem sa intram in zona euro. Insa nu se poate ca Grecia si Italia sa iasa si sa intre România. Credeti că a innebunit Europa?”, a completat acesta.

„Povestea cu zona euro a dovedit că nu pot trăi impreună cei competitivi cu necompetitivii, decât dacă prima categorie va admite să ii sustina pe ceilalti la infinit. Nu se stie deocamdată cum vor evolua lucrurile in aceasta privinta”, a mai precizat Serbanescu.

Leul va fi extrem de afectat de criza din zona euro

Analistii considera ca moneda nationala va fi foarte afectata de intensificarea problemelor din zona euro.

„Daca in zona euro lucrurile se inrautatesc, evident ca leul va fi afectat. Va exista o fuga a capitalului din tarile periferice. Este cumva paradoxal, pentru ca de euro se fuge tot in zona euro. Se vor retrage bani din zonele periferice pentru a fi pompati in economiile centrale din zona euro, deci cursul se va deprecia si mai mult”, a afirmat Voinea.

El a mentionat ca scaderea leului depinde de gravitatea situatiei, adica de cat capital va fi retras din România. Voinea a estimat ca inghetarea liniilor de finantare va duce la stoparea pana la 10 miliarde a fluxurilor de capital catre tara noastra, fapt ce va determina o depreciere puternica a cursului.

Ilie Serbanescu considera ca uniunea fiscala pe care liderii europeni au propus-o la cel mai recent summit reprezinta o cale de stabilizare a monedei locale. Insa doar in conditiile in care aceasta masura va crea, din mers, o trezorerie a zonei euro, care inca nu exista.

„Parerea mea este ca uniunea fiscala omoara tarile din Est, pur si simplu le termina. Credeti că Germania va cobori rata profitului de la 40% la 16%, ca in Romania? Eu cred ca se va intâmpla invers. Deci nu stiu cum vor exista ţările astea din Est in aceste conditii”, a declarat acesta.

„Există nişte bariere economice care nu vor putea fi invinse. Aceasta idee este apetisantă, insa Grecia nu poate sta in acelasi loc cu Germania. Nu stiu ce se va intampla. Cursul leu/euro poate fi de 4,26, doar daca nu se va intampla nimic. Insa eu nu stiu daca nu se va intampla nimic”, a precizat Serbanescu.

Leul, la mila BNR si in 2012?

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat in repetate rânduri că a mentinut constant cursul leu/euro, iar acest lucru se poate intâmpla si in acest an, deoarece Fondul Monetar International impune aceasta măsură.

„De trei ani, de când suntem in criza, credeti ca leul e asa de breaz, fără interventia BNR? Nu se poate. Isărescu are un program ca sa tina in frau cursul, ca asa le place bancilor straine. Si acesta este motivul pentru care economia este sugrumata. Daca vrem s-o eliberam, trebuie sa dam drumul la curs si sa folosim avantajele pe care le presupune neapartenenta la euro, si anume, celalte doua canale de crestre economica, cursul si pretul. Nu stiu cum e mai bine, sa avantajez bancile si pe cei care au facut credite, sau sa-i ajut pe niste nenorociti de romani sa mai respire si ei?”, se intreaba, retoric, Serbanescu.

Voinea considera ca BNR va reusi sa minimizeze efectele pe care o agravare a crizei din zona euro ar avea-o, deoarece detine resursele necesare pentru acest lucru.

Evolutia dolarului si francului depind de cea a monedei unice europene, considera analistii.

„Dolarul şi francul sunt derivate din euro. E o decizie proastă, dar este una deja luată. Mai sunt unele importuri de materii prime in dolari, insă francul este o piaţă strict derivată. Cei care isi tin economiile in franci, sunt niste idioti, imi pare rău că o spun, dar asta e adevărul”, a evidentiat Serbănescu.

Cat despre celalte monede din regiune, cum ar fi zlotul si forintul, el considera ca evolutia leului in comparatie cu ele depinde de politica monetara pe care România o va adopta in acest an pentru a combate efectele crizei din zona euro.

„Cred că leul va inregistra o depreciere uşoară, dar controlată, faţă de toate monedele, in acest an”, a conchis Voinea.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu