Manej în loc de Teatru de Vară

• publicat la: 29 January 2012
Manej în loc de  Teatru de Vară

O şedinţă expeditivă a fost şedinţa de vineri, 27 ianuarie 2012, in care in mai puţin de o oră consilierii au dezbătut şi aprobat  toate hotărârile de pe ordinea de zi. Înainte de inceperea şedinţei, mapa consilierilor a fost completată cu incă trei proiecte de hotărâri.

Problema  convocării de şedinţe extraordinare in detrimentul celor obişnuite,ordinare, a  constituit  motiv de polemici cu primarul Kovacs, acesta afirmând insă că” nu sunt obligat să convoc şedinţe lunare”.

Majoritatea proiectelor de hotărâri au vizat  aprobarea de participări la Programul de Cooperarea Transfrontalieră  Ungaria – România 2007 – 2013 sau studii de fezabilitate pentru lucrări de interes local, ceea ce a dus la o unanimitate a consilierilor in ce priveşte aprobarea lor favorabilă.

Pentru Proiectul  de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea: ,, REVITALIZAREA GRĂDINII AFERENTE CASTELULUI KAROLY DIN CAREI, JUD. SATU MARE,, consilierul Papi Ovidiu a atras atenţia asupra existenţei unui alt studiu de fezabilitate pentru acelaşi obiectiv, studiu care a văduvit visteria locală de sume importante.

Actualul studiu de fezabilitate pentru lucrarea menţionată este in valoare de  701.993,14 euro şi prevede revitalizarea grădinii castelului,organizarea spaţială a suprafeţei din parc,reabilitarea stâncăriei, reconstrucţia sistemului de trafic pietonal intern al parcului, reconstrucţia fântânii arteziene,etc.

Participarea la proiect are loc în parteneriat cu Asociaţia Jot s Jol din Geberjen,Ungaria.

Egli Carmen,şef Birou Proiecte,Programe de Dezvoltare Locala, prezentă la şedinţă a oferit detalii legate de studiul de fezabilitate care va fi realizat de către aceiaşi firmă din Ungaria care l-a întocmit şi pe precedentul.

“Stiu că acest sudiu ne costă o căruţă de bani”, a precizat primarul Kovacs “dar participăm la acest proiect transfrontalier cu un partener maghiar ,vom avea  alei pietruite cu piatră naturală,va schimba faţa parcului”.

Cele mai aprinse dezbateri au avut loc la proiectul care prevedea  aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea,, Amenajarea şi reabilitarea manejului din cadrul ansamblului Castelul Karolyi Carei”.

Dacă la şedinţa Consiliului Local din martie 2011,propunerea consilierului Ilie Ciută privind reamenajarea cinematrografului ( prăbuşit in urma cu mai bine de  10 ani ) din parcul oraşului  şi   transformarea lui  intr-un Teatru de Vară a fost respinsă de consilierii UDMR,în şedinţa din 17 august 2011,aceiaşi propunere se regăseşte pe ordinea de zi dar de această dată ca proiect de hotărâre al cărei iniţiator este nimeni altul decât primarul Kovacs Eugen.  Pentru propunerea sa, consilierul Ciută a oferit la vremea respectivă şi soluţii de finanţare.

In cadrul şedinţei din august  a fost prezentă la şedinţă arh.Mirela Moiş,de la Ambient Group SRL Satu Mare,   pentru a oferi detalii legate de lucrările de intervenţii pentru amenajarea Teatrului de Vară.

Lucrarea cuprinde in principal refacerea clădirii ce a rămas in picioare,prin refacerea şarpantei şi invelitorii acoperişului,inlocuirea tâmplăriilor,consolidarea pereţilor pe ambele părţi,protejarea hidrofugă a fundatiilor,refacerea instalatiilor electrice.Sala de spectacol va avea zidurile refăcute iar scena se va reface in totalitate.Am gândit-o in aşa fel incât să se lege cu clădirea ce urmează in continuare” declara la acel moment,arh. Mirela Moiş.

Valoarea proiectului era de 337.199,00 Euro,acesta fiind aprobat cu o largă majoritate,un singur vot fiind consemnat ca abţinere la şedinţa din 17 august.

După cinci luni de la acest consens,şi după ce Studiul de Fezabilitate întocmit de firma sătmăreana a fost achitat de către Primăria Carei,aceiaşi Primărie vine cu o nouă propunere pentru acelaşi spaţiu,pentru care solicită un nou Studiu de fezabilitate.  De această dată, propunerea este de Amenajare şi reabilitare a manejului existent în parcul careiean,in parteneriat cu Primăria Nyrbator, proiectul fiind întocmit de SC PERACTO AG SRL Satu Mare,valoarea propusă fiind de 2.105.059 lei ( fără TVA).

În mod normal ar trebui să fiu de acord cu orice propunere de investiţii pentru oraşul Carei dar vă atrag atenţia că pe locul  vizat pentru această propunere aţi aprobat în urmă cu cinci luni amenajarea  unui Teatru de Vară,pentru care a fost plătit şi un studiu de fezabilitate” a atras atenţia consilierul Ilie Ciută.  Acesta a solicitat preşedintelui de şedinţă să revoce hotărârea precedentă,care prevedea amenajarea unui Teatru de Vară  dacă tot vor să aprobe o altă destinaţie aceluiaşi spaţiu, pentru a intra în legalitate.

Primarul Kovacs  a considerat că nu e necesară această revocare întrucât au mai fost situaţii similare,în care pentru acelaşi spaţiu s-au aprobat mai multe studii de fezabilitate.

Acesta este un proiect transfrontalier,în colaborare cu cei din Nyrbator şi consider că refacerea manejului este importantă,clădirea fiind printre cele mai vechi din oraş.Nu cred că este o problemă să avem acei cai în parc.Celălat proiect, cu Teatrul de Vara ridica probleme,aveam nevoie de avizul Ministerului Culturii,secţia Monumente şi nu ştiu dacă îl puteam obţine” a precizat primarul Kovacs.

Consilierul Adrian Bucureştean a susţinut ideea realizării Teatrului de Vară în detrimentul manejului,în condiţiile în care activitatea culturală  în oraş este una intensă.

Supus la vot, proiectul obţine majoritatea voturilor consilierilor,cei care au fost împotrivă fiind consilierii PNL.

Situaţia manejului din centrul parcului careiean este una controversată,de-a lungul timpului existând numeroase dispute legate de amplasarea sa în imediata apropiere a Spitalului Municipal şi a Policlinicii Carei.  Acest manej funcţionează din perioada primului mandat al primarului Kovacs,în primii ani Primăria fiind cea care a achitat contravaloarea utilităţilor acestei societăţi .

Potrivit Regulamentului  pentru creşterea şi deţinerea animalelor domestice pe raza municipiului Carei,în zona A,zona  în care este incadrat parcul dendrologic, este interzisă creşterea şi deţinerea de animale.

O situaţie similară a existat în Timişoara,unde Manejul Imperial era amplasat in plin centrul oraşului,in spatele hotelului Continental dar aleşii locali timişoreni au optat pentru transformarea lui în spaţiu cultural.

Daniela Ciută

comentarii

de sc carei la 29 January 2012 - 15:02

la sedinta urmatoare votati studiul de fezabilitate a ungariei mari ?

de Horia Mărieș la 29 January 2012 - 15:23

Comentariile unui contribuabil oarecare. – II -

Multumiri autorului pentru informarea prompta.

Din informarea de mai sus privind sedinta CL din 27 ian. 2012 întelegem urmatoarele:
1) Prin HCL nr. 92/2011 din 17 august 2011 se aprobă documentatia de avizare a lucrarilor de investitii pentru “Amenajare Teatru de Vara in Parcul Dendrologic Carei in valoare totala (inclusiv TVA) de 1.315.788 lei (337.199,00 Euro) din care C+M (inclusiv TVA) de 1.050.343 lei. Initiatorul proiectului Primarul Municipiului Carei ing. Kovacs Eugen.
2) In sedinta din 27 ian 2012, o mare majoritate a consilierilor, cu exceptia celor din partea PNL care voteaza impotriva, aproba propunerea de “Amenajare şi reabilitare a manejului existent în parcul careiean”, in parteneriat cu Primăria Nyrbator, proiectul fiind întocmit de SC PERACTO AG SRL Satu Mare, valoarea propusă fiind de 2.105.059 lei (fără TVA, Primarul sprijina de data asta acest proiect, negandu-l pe cel propus in urma cu 6 luni tot de el.
3) Comportamentul Primarului la cele doua sedinte este asimilabil cu comportamentul lui “Canuta, om sucit”, erou al unei opere literare scrisa de I.L. Caragiale. Textul lui Caragiale incepe cu “A fost odata un om care toata viata lui nu s-a putut potrivi cu lumea – un om sucit”, in traducere libera, un om indecis, ca o frunza aflata in bataia vantului.
4) Un om indecis si care din cauza indeciziei face greseli majore, trebuie sa plateasca din propriul salariu. Ce ar fi de platit in acest caz? Exact o valoare egala cu costul studiului de fezabilitate achitat catre firma AMBIENT GRUP SRL SATU MARE, cost pe care nu-l cunosc, dar pe care-l apreciez la diferenta dintre valoarea totala a investitiei aprobate initial si valoarea C+M, adica la aprox 265.445 lei (~ 61.731 Euro) fiindca acestia sunt banii contribuabilor oarecare. Cifrele exacte vor fi gasite la contabilitate.
5)Indecizia nu este numai a Primarului ci si a acelor consilieri locali care au votat la o distanta de 6 luni pentru doua proiecte care se bat cap in cap. De aici rezulta ca respectivii nu stiu practic ce vor, Teatru de Vara, sau Manej. Nu mai vorbim de faptul ca proiectul Manejului, care va servi practic interese private si nu interese publice, se pare ca nu respecta nici normele de mediu. In acest caz, adica in cazul consilierilor de tip
“Canuta om sucit” in a caror decizii nu se poate avea nici o incredere, se impune consultarea de urgenta a electoratului, prin orice forma legala posibila.

Sa auzim numai de bine,
Horia Maries
29 ianuarie 2012.

de Horia Mărieș la 30 January 2012 - 05:18

Frati pirati si dragi alesi locali,

Omul cu cat citeste mai multe texte, cu atat afla si invata mai multe.
Anul trecut in data de 10 martie a fost publicat articolul cu titlul “Decât teatru de vară, mai bine gazon”
Acesta a generat 26 de comentarii diverse, pro si contra, de unde rezulta ca problema dezbatuta chiar intereseaza contribuabilii simpli!
Parerile au fost impartite: unii vor teatru, unii vor suplimentarea fondurilor alocate spitalului (deci pentru sanatate), unii vor gazon, etc.
Foarte bine ca se combate, inseamna ca unii chiar dorescc sa se implice si ca ceara socoteala alesilor locali pentru modul in care sunt gestionati banii publici.
Problema Teatru vs. Manej este clar una controversata, unii alesi dovedind o indecizie iesita din comun pe parcursul a numai 6 luni = “Canuta om sucit”, ca tot il comemoram noi zilele astea pe I.L. Caragiale.
Se impune de urgenta consultarea populatiei privind problema Teatru vs Manej, aceasta fiind chiar una foarte importanta pentru viata sociala si culturala a orasului.
Modul de consultare, prin referendum sau printr-o alta alta forma, trebuie decis din pacate tot de catre alesii locali.
Pana atunci, fiindca este o prea mica speranta ca respectivii consilieri indecisi sa accepte o “confruntare” cu populatia Careiului prin intermediul unui referendum, confruntare din care s-ar putea sa iasa foarte sifonati, propunem ca macar pe acest site sa se organizeze un SONDAJ care sa contina intrebarea: “Ce considerati ca este mai oportun de amenajat in prezent in Carei in Parcul Dendrologic, un Teatru sau un Manej?”
Cu posibilitatea de a bifa pentru TEATRU, MANEJ, NU STIU.

Sa auzim numai de bine,
Horia Maries
Bucuresti, 30 ianuarie 2012

de ungur la 30 January 2012 - 06:01

Ma tu nu stii ca:
MIenk Ez a Varos!
neked Coki ! COKI !(tzoki !)

de George la 30 January 2012 - 06:58

panem et circenses

de careian roman la 30 January 2012 - 07:35

daca e orasul lor propun ca romanii sa nu mai plateasca taxe si impozite,asa ca primaru,si sa se gospodareasca din banii lor unguresti nu cei care vin de la statul roman

de Horia Mărieș la 30 January 2012 - 08:27

@ungur
Nici nu stii fratele meu alb si @ungur de cand asteptam sa citesc si un comentariu atat de inteligent ca cel postat de matale.
Ertek nagyon jol magyarul es tudok mindent.
Irhatol magyarul is mert irni es beszelni szabad eben az orszagban.
Dar niste injuraturi neaose in limba materna chiar nu stii?
Hai da-i drumul, nu te jena, da-ti arama pe fata precum si toata nesimtirea de care esti in stare.
Hartia si net-ul suporta orice mojicie, dar oamenii nu vor suporta mojiciile si nesimtirea “a la longo”.

de stefan la 30 January 2012 - 10:48

Bravo, Maries !

de Cristi la 30 January 2012 - 10:54

Cei mai buni prieteni ai mei sunt maghiari, nu i-am auzit niciodată vorbind împotriva românilor, dovadă că sunt educaţi şi-şi văd liniştiţi de viaţa lor alături de noi, având aceleaşi drepturi la o convieţuire paşnică.Însă când aud pe câte un războinic nomad care vine şi-şi atribuie nişte teritorii îmi vine să-l corectez, să-i aduc aminte că neamul lui nu este european, că au primit bătaie în ultimul război şi nu are demnitatea unui luptător învins, profitând de faptul că este respectat ca orice cetăţean român, ocazie cu care îşi permite să ceară nişte lucruri care n-au fost ale strămoşilor lui doar temporar, pe care le-au pierdut într-o luptă în care s-au dovedit mai slabi, aşa cum au fost strămoşii noştri la acea vreme, acum 1000-1200 de ani.Dragă ,, Ungur”, mai cizelează-te un pic, nu ştii să scrii corect nici măcar în limba ta şi ia exemplul germanilor care cu o demnitate demnă de invidiat recunosc înfrângerea suferită în al II-lea război mondial şi îşi văd de viaţa lor fără să se uite la fostele lor teritorii din Alsacia şi Lorena sau cele de la graniţa poloneză, trăind în pace cu vecinii.Aşa arată un popor demn care merită respectul tuturor naţiunilor deşi sunt sigur că-i doare însă nu strigă pe la toate colţurile că Europa este a lor, deşi au cucerit-o pentru câţiva ani.Aşa că : Gyere testvér éljünk békében .

de Horia Mărieș la 30 January 2012 - 11:13

@Cristi
Absolut de acord cu Dvs.
Unii dintre cei mai buni prieteni ai mei din copilarie, si la care tin si acum enorm desi de atunci au trecut aproape 50 de ani, au fost de alte nationalitati, adica maghiari sau evrei.
Niciodata nu ne-am pus problema ca eu sunt roman iar ei sunt maghiari, evrei sau svabi. Eram doar copii, elevi, coechipieri prietenosi in echipa de handbal a liceului, ne petreceam multa vreme impreuna, vorbeam cand romaneste, cand ungureste, exact cum ne venea, faceam curte fetelor indiferent carei nationalitati apartineau ele, etc. Si ne simteam bine, desi vremurile nu erau nici pe departe mai bune decat acum. Ba dimpotriva.
A putea sa-ti insusesti usor, practic pe strada, cultura unei alte nationalitati, indiferent care ar fi aceea, inclusiv cea a eschimosilor, in afara celei, sa-i spunem, materne, a fost si va fi intotdeuna un privilegiu inestimabil si-ti va fi de folos mereu in viata.
Doar pitencantropii nu pot intelege acest adevar extraordinar de simplu.
Constat cu regret ca in zilele noastre lucrurile sau cam schimbat.
De vina o fi oare doar lipsa de cultura, de instruire, de educatie?
Mai mult ca sigur.
Si eu care-mi spuneam mereu ca bogatia cea mai de pret, “bijuteria” Careiului a fost – si sper sincer sa ramana si in continuare asa – multiculturalismul.
Merci Cristi.

de cultura inainte de calarie la 30 January 2012 - 11:18

daca pentru unii consilieri locali si pentru conducerea orasului ceea ce s-a intamplat pana acum in viata culturala a orasului si faptul ca spectacolele in aer liber beneficiaza de public numeros inseamna mai putin decat un manej, atunci e foarte clar ca numai merita sa faci nimic in orasul asta. ati votat in dispret fata de toti locuitorii orasului. nu intelegeti nimic din ceea ce se intampla deoarece nici nu va intereseaza.
bogdan, jozsi si raluca … plecati ca numai merita sa faceti nimica. oricum nu-i intereseaza.
si inca ceva: daca dna cu caii vroia sa faca teatru de vara si cei de la cultura vroiau manej (prin absurd), oare votau consilierii majoritari manejul?
va spun eu sigur ca nu. asa ca ar trebui sa va ganditi serios sa va dati demisia IN BLOC, toti cei care ati facut ceva pentru cultura orasului in ultimii cinci ani.
si numai comentati etnic aceasta problema, deoarece e vorba de o problema care se refera la toti careienii.

de Paul Sarvadi la 30 January 2012 - 12:17

“Cantitate, nu calitate!” e sloganul dupa care se orienteaza primarul Kovacs. Afirmatia a fost rostita in prezenta celor care se ocupa, sau se ocupau, cu ceea ce numim cultura careiana, acum citva timp, in cadrul unei sedinte. In aceste conditii nu e de mirare ceea ce se intimpla acum. Nu e un caz singular. Acum citiva ani, dupa expozitia din incinta fostei centarle termice din cartierul Mihai Viteazu I, s/a promis transformarea imobilului intr-un centru cultural, teatru, cinema, sala de expozitii, concerte si altele. Acum e depozit de vopsele, in contul unor datorii electorale! Urmariti cum sunt depozitate cartile bibliotecii, care e starea teatrului, cum s/a renuntat la sala cu scena din Castelul Karolyi si inca o gramada de alte aspecte. Din pacate orasul incepe sa capete chipul si asemanarea celui ce il conduce, fara ca cineva, in mod real, sa se opuna.

de Horia Maries la 30 January 2012 - 13:11

@Paul Sarvadi: “Din pacate orasul incepe sa capete chipul si asemanarea celui ce il conduce, fara ca cineva, in mod real, sa se opuna.”

Dar noi ce pazim, noi la ce echipa jucam, stimate Domnule Paul Sarvadi?
Pana cand se va mai putea tolera ca un oras cu traditie istorica si culturala, cu oameni harnici, cinstiti se va lase manageriat de o echipa incompetenta, asa cum inteleg eu din ce in ce mai clar – si cu cat citesc mai mult despre subiect – ca este?
Pana cand prioritari vor fi in ce priveste finantarea de la bugetul local domnii cu priviri mereu tulburi ce apartin Ordinului Cavalerilor Vinului “Sf. Orban” si nu capitolul cultura sau cel de asistenta sociala?
Vii cu vii, Sfintii (Orban) cu sfintii. Sa faca bine Sfintii si sa faca apel la mila lui Dumnezeu sau la mila lui Sf. Petru pentru sustinerea finaciara a orgiile lor bahice, si nu la generozitatea alesilor locali, adica la banii publici. Sa se duca sfintii inapoi in rai si sa ne lase. Aflu din presa locala ca alesii vor sa le mai cumpere in 2012 pana si tzoale (toga, sapca), adica echipament de protectie verde, cu sireturi de husari, ca sa nu-si pateze cumva sfintii costumele in timpul degustarilor de vin nobil de Carei.
Te apuca rasul-plansul, te iei cu mainile de chelie. Alesii astia chiar n-au nici o problema sub freza? Le ticaie oare totul bine? Credeti ca si-au facut controlul medical anual, inclusiv cel psihiatric? Eu unul am mari rezerve.
Un singur lucru este foarte clar. Stampila de vot este in mana Dvs, a careienilor. Nu va ramane decat sa o folositi cat mai judicios posibil (adica in interesul locuitorilor orasului si nu in cel al sfintilor).
Va multumesc pentru posibitatea pe care mi-ati oferit-o de a ma putea adresa pe numele Dvs.

de cititor la 30 January 2012 - 15:13

poate nu am citit bine dar nu numai consilierii udmr au votat pentru renuntarea la actul cultural in carei ci si cel independent impreuna cu cei doi pdlei.nu stiu daca acesti domni se mai si uita in materialele pe care le primesc si daca se uita oare ce inteleg de acolo.cert este ca nu sunt alaturi de careieni si nu ii intereseaza decat propriile buzunare!

de Horia Maries la 30 January 2012 - 18:53

@Paul Sarvadi

http://www.portalsm.ro/satu-mare/Cultura/Programul-Festivalului-de-Teatru-SPOT-Carei-2011_7213.aspx

“Programul Festivalului de Teatru SPOT Carei 2011
Data: 09.11.2011 16:39
A V-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT va avea loc în perioada 14 – 19 noiembrie la Carei.
Redăm în continuare programul:….”

Imi pare rau ca n-am stiut de acest eveniment si mai ales de faptul ca n-a stiut ca sunteti principalul “vinovat” de producerea lui. Uneori mai sunt si eu un incult si un neiformat. Pai daca-i asa, sunteti un mare dusman, fiindca nu va place probabil rieslingul acrisor de Carei al Sfantului Orban ci preferati cultura si teatrul.
Numai pentru a asigura continuitatea unui astfel de eveniment cultural si orasul merita vre-o doua-trei teatre, poate pe cel din Parcul Dendrologic precum si neaparat pe cel vechi, cel interbelic sau poate si mai vechi de pe strada fosta Kolcsey, apoi Culturii, acum Iuliu Maniu.
Apropo, ce se mai intampla cu acest Teatru vechi de pe Iuliu Maniu?
Il lasa unii alesi sa se darame si pe acela?
In final, nu pot decat sa ma alatur lui Vector care a postat:
“Vector, (09.11.2011 la ora 17:54) a spus…
Tot respectul pentru PAUL SARVADI si ECHIPA lui. Un festival care ar putea fi un eveniment oriunde in lumea asta si care pentru CAREI inseamna O MINUNE . MULTUMIM!
Va multumesc si eu la randul meu D-le Paul Sarvadi.
Da DOMNULE, tot respectul!

de Vector la 30 January 2012 - 19:04

PAUL SARVADI…un om liber…acum…Mult succes pe mai departe !

de Horia Maries la 30 January 2012 - 20:01

@Vector

Toti suntem liberi conform Constitutiei, nu numai Paul, doar ca trebuie sa avem curajul necesar ca sa ne exprimam si sa ne manifestam ca niste oameni civilizati, demni si liberi.
Asta-i tot.
Simplu.

de caraian la 30 January 2012 - 20:44

stie vector ce spune,si careienii stiu de ce!

de Horia Maries la 30 January 2012 - 20:50

@caraian

Pot sa fiu de acord si cu ce spuneti Dvs.
Raspund insa ca cei smecheri, adica cu o intrebare: SI ATUNCI, CE FACEM?
Adica, daca “careienii stiu de ce”, cum anume reactioneaza ei, sau mai precis, cum ar trebui sa reactioneze careienii onesti, civilizati, liberi si demni?

de caraian la 30 January 2012 - 21:10

fiecare face ce vrea dar vector se referea la paul si la fel si comentul meu.simplu doar.

de Rodica la 31 January 2012 - 06:29

E pacat de acest oras ca a ajuns sa fie condus de oameni indiferenti la actul cultural.Oare nu s-a facut o statistica inainte de a se lua aceasta hotarare criminala pentru cultura careieana?Cati locuitori participa la evenimente culturale si cati se indreapta spre un manej?

de Marta Nadas la 31 January 2012 - 07:29

Eu vreau Teatru de Vara

de APROPO DE PAUL SARVADI la 31 January 2012 - 10:34

Pentru cei care nu stiu :P aul Sarvadi a fost obligat pur si simplu sa-si dea demisia de la Directia pentru Cultura.I-au spus sa plece de buna voie prin demisie,ca altfel i se dau papucii in alt mod.Fratilor,vreau sa va spun ca nu a contat prea mult Teatrul Spot,nu a contat ca l-a adus in Carei pe Florin Piersic junior sau alte personalitati din lumea teatrului chiar si din strainatate.
Nu a contat ca Paul a facut cunoscut in lume numele Careiului .A contat faptul ca rautaciosii si invidiosii i-au monitorizat orele in care trebuia sa stea moca la Teatru iar Paul ignora aceste ore si nu se ducea la servici,ba mai mult avea curajul sa se ia in gura cu cei mai bine pregatititi decat el..Dar cand era vorba de evenimente era acolo si muncea.Acum Paul lucreaza la TEATRUL MAGHIAR DE STAT din Timisoara(ironia sortii).

de Arik Weinberger la 31 January 2012 - 10:44

este manej la Nyirbator sau Hortobagy!!! marii proprietari de “herghelii” din Carei pot etala armasarii acolo!!! se pot inchiria si uniforme de husari, sa fie peisajul mai original!!!! cred ca palinca e “und de haus”

de un cititor la 31 January 2012 - 11:29

NU-MI VINE SA CRED CEEA CE CITESC.ADICA,PAUL A FOST UN BAIAT BUN CAND AVEA BUNAVOINTA SA-SI FACA TREABA.PROBABIL AR FI TREBUIT SA-I MULTUMEASCA CINEVA CA SI-A FACUT DATORIA.ADICA,PERSONAL NU AM NIMIC CU PERSOANA LUI,DAR CONSIDER CA TOTI TREBUIE SA-SI FACA TREABA IN PROGRAMUL DE SERVICIU,NU DOAR ATUNCI CAND SE ORGANIZEAZA CEVA,PT. CA ALTFEL NU INTELEG SENSUL REMUNERATIEI LUNARE,ATUNCI EL AR FI TREBUIT REMUNERAT DOAR OCAZIONAL.AHHHHHH,CA L-A ADUS PE FLORIN PIERSIC…OK,DAR CHIAR CREDE CINEVA CA ACESTA A VENIT GRATUIT SI NU A FOST PLATIT DE CATRE ORAS SA VINA??ATUNCI CARE E MAREA REALIZARE IN ACEST FAPT? FAPTUL CA SI-A DAT DEMISIA E OPTIUNEA LUI PERSONALA.

de Vlad la 31 January 2012 - 12:03

Dupa ce a rarit parcul de copacii sanatosi si vreo trei uscaturi,primarul incearca sa planteze in loc noua specie BALEGA DE CAL ce va deveni simbolul castelului si al parcului careian!Terenurile de tenis sunt in paragina,tribunele de la ce a ramas din terenul de handbal si mai nou scena de teatru de vara sunt putrede dar el se ocupa de caii lui ana roscata!A reusit sa sperie si institutiile de MEDIU care se fac ca nu vad ce se intampla la CAREI! Parca daca baga capul in nisip cred ca dispar problemele!Unde este opinia publica?Doamna Konglovics sunteti de acord cu toate acestea ca si sef la comisia de cultura?Nu miroase prea tare?

de tulipan la 31 January 2012 - 13:30

Hajra fiuk!
Tulipanra szavazatok !
Ez a mi varosunk !

de Paul Sarvadi la 31 January 2012 - 14:00

Nu m/a obligat nimeni sa demisionez. Nici direct nici indirect. A fost decizia mea de a alege acest nou loc de munca, din considerente personale. Nu sunt de acord cu felul in care se raporteaza conducerea orasului la fenomenul cultural careian si nu am fost nici in trecut, cand municipiul era condus de primarul Beko. Este pentru ultima oara cind postez un comentariu aici pentru ca lucrurile degenreaza si devin mult prea intime si deranjante. Florin Piersic junior a venit in Carei gratis, orasul i/a asigurat masa, iar CONTINENTAL CONTITECH a achitat biletel de avion, pe ruta Bucuresti – Satu Mare. E o alta povest , insa, ca nimeni din conducerea orasului nu a venit sa/l stranga macar de mina si sa/i arunce un bun venit formal. Cum s/a petrecut, de altfel, cu toti invitaii SPOTULUI, fie ca au au venit din Ungaria, Serbia, Marea Britanie, Bucuresti, Cluj, Craiova si asa mai departe.
Va pup

de HAI CAREIU la 31 January 2012 - 14:08

Mai tulipan sa stii ca ne-am dat seama ca orasul a devenit al vostru dupa felul cum arata si cum e condus.Pe romaneste,precum cu.ul!!!Balega de cal in loc de teatru,iarba in loc de trandafiri,chirii platite din banii publici catre tulipanii cucernici si posturi pentru excroci dar apropiati,acestea sunt binefacerile oferite de fiuk ai vostri.

de ion la 31 January 2012 - 14:25

cristi, crezi ca se poate sa traiesti in pace cand esti provocat aproape zilnic?

de vasile la 31 January 2012 - 14:34

@ Horia Maries
De peste 20 de ani, in Carei se voteaza etnic si asta nu se va schimba cat timp dainuieste mentalitatea dominanta in prezent. Nu contest existenta careienilor onesti, dar cand e sa aleaga, etnicul primeaza, celelalte considerente fiind trecute pe plan secundar. Ca urmare, slabe sperante de schimbare. Adica, in conditiile actuale, doar daca udmr propune oameni onesti si interesati in propasirea orasului drept candidati pentru functiile de primar si consilieri s-ar mai putea schimba ceva.

de edina la 31 January 2012 - 14:36

@vasile
dar te-ai gandit ca poate nici maghiarii nu vor vota udmr, ci altceva?

de laura la 31 January 2012 - 14:59

pe cand primarul tulipan nici nu auzise de carei,parcul era o bijuterie a orasului.va mai amintiti de chioscul cu inghetata de sub copacul in forma de dragoni pe care l-au executat fara mila?va mai amintiti de oraselul copiilor si de terasa de vara unde dupa filmul de la cinema,puteai dansa pe ritmurile sustinute ale orchestrei?in castel se desfasurau activitati care astazi sunt de neauzit.feri bacsi era cel mai renumit coregraf si sa nu mai vorbim de peterkaracsony.vremuri demult apuse,de liniste si bunastare sufleteasca pe cand tulipanul nu era la conducerea orasului.aceasta e diferenta intre ce a fost si ce este acum.

de Vector la 31 January 2012 - 15:21

@caraian

Ai inteles exact ceea ce am vrut sa spun….probabil pornim de la aceleasi informatii…

de Scipio la 31 January 2012 - 16:24

Paul, fara regrete
pentru orasul asta de gogomani !
Sa nu privessti inapoi niciodata!

de JANCSI la 31 January 2012 - 17:56

Asa va trebuie daca nu va uniti romanilor!Traditia voastra este sa va puneti fiecare partid cate un candidat de primar.Voi aveti cam 10 candidati in timp ce UDMR doar unul.
Asa meritati.De ce nu va uniti partidele romanesti?Lasati orgoliile si indicatiile de la centru.Poate veti reusii.Puneti-va un singur candidat competent unul care a facut ceva la viata lui un om integru necorupt pe cineva cui ai pasa de careieni, o persoana care are macar habar de administratie locala.Sunt foarte multi oameni competenti in acest oras dar chiar si prin partidele voastre.Poate ca ar vota si maghiarii cu voi ca unii sau cam saturat de acele personaje vesnice din UDMR.

de Horia Maries la 31 January 2012 - 19:18

@vasile:…..”De peste 20 de ani, in Carei se voteaza etnic”.
Probabil ca mai exista f. multe alte locuri in RO unde se voteaza in acest fel.

Cred ca @Jancsi are dreptate in felul lui.

Va propun putina aritmetica simpla.

Daca se voteaza “etnic”, data fiind structura etnica a electoratului careian (si extrapoland rezultatele recensamantului din 2011) rezulta ca pentru primar cca A= 60% din voturi vor fi obtinute de candidatul UDMR, contra a cca B=40% din voturi ce se vor disipa intre candidatii USL (PNL+PSD+PC), PDL, PRM si eventual PP-DD (mare atentie, fiindca e posibil sa apara in curand pe scena politica locala si OTV-siti de la PP-DD).
Banuiesc ca in Carei partidele PC, PER si UNPR nu prea au spor.

In aceste conditii ipotetice, nu exista nici macar o sansa ca primarul actual sa nu fie reales in 2012, asta daca va putea sa candideze din nou.
Nu-l poate opri nimic altceva ca sa obtina un nou mandat, decat o eventuala condamnare (penala) definitiva, vezi de ex. si cazul f. recent al lui Adrian Nastase.
Acest lucru (realegerea ciclica a primarului actual) este posibil sa se repete cu o precizie matematica la fiecare interval de cate 4 ani de acum incolo.

In ce priveste viceprimarul, fiindca acesta este votat de catre cei 19 consilieri locali, si fiindca este de asteptat ca majoritatea consilierilor locali vor fi din nou din partea UDMR + PDG + eventual din partea noului Partid Popular Maghiar (mentor L. Tokes), este f. clar ca si viceprimarul o sa fie ales tot din partea acestor formatiuni politice. Nu este exclus ca sa aiba loc un troc politic si ca rezultat, viceprimarul sa fie cel din partea PDG sau cel din partea PPM. Pe de alta parte, daca majoritatea consilierilor locali vor fi din nou din partea UDMR, este limpede ca orice va propune primarul, viceprimarul sau un consilier local din grupa “A” (UDMR sau PDG sau a PPM) se va vota.
Orice proiect care va fi propus de consilierii din grupa “B” va fi respins.

Pe langa propunerea lui @Jancsi (adica sa fie propus un candidat comun din partea USL+PDL+PP-DD) propunere care din cauza divergentelor + orgoliilor existente pe plan local va fi extrem de greu de realizat, poate ca anumite sanse pentru a fi ales primar le-ar avea doar un candidat independent. (inteleg ca in prezent exista in CL un consilier independent).

Am scris intr-un comentariu la articolul “Tot extraordinară”, articol publicat in 26 ianuarie 2012, ca pe mine unul “mă interesează doar un singur lucru: aleşii să fie neapărat oameni oneşti, buni profesionişti şi buni gospodari, fiindcă doar “omul sfiinţeste locul” şi nu naţionalitatea lui”.
Din partea mea primarul poate sa fie roman, maghiar, german, sas, evreu, rrom sau australian, doar sa aiba cele 3 calitati enuntate.
In concluzie – si cel putin teoretic- un candidat independent onest, bun profesionist si bun gospodar, ar putea avea unele sanse sa stranga suficiente voturi favorabile atat din tabara “A” cat si din tabara “B”.
Doar ca trebuie sa existe un astfel de candidat. @Jancsi sustine ca ar exista. Sa dea Dumnezeu sa fie asa.
Aritmetica mea de clasa a II-a nu-mi dezvaluie deocamdata nici o alta solutie decat cea expusa mai sus.

de istoric-careian la 31 January 2012 - 19:49

@HoreaM……
Io zic ca tu fosila pensionata
Sa te ocupi de cele potrivite
varstei:mergi la biserica,bei un sprit
educi niepotii…
Lasa tu ca stim si noi cum e cu
CIolanu si stim maibine daia si conducem
si ne impunem
Asa ca pastreaza-te pentru altceva
Numai clapaci la noi nu mere….
Ti-a trecut vremea stai cuminte linistit….invata-i pe niepoti
politica nu-i de tine…………………………….ponimaesi ?

de rambo la 31 January 2012 - 20:01

din tulipan ai ajuns puppy si acum iti dai aere de istoric si careian pe deasupra?zau asa,parca erai mai inspirat alta data

de Horia Maries la 31 January 2012 - 20:25

Fals @istoric-careian.

Ia nie panimaiu.
De scris un text inteligent, argumentat, chiar nu esti in stare sa scrii nenicule, ca tot te dai matale mare istoric-careian?
Dar nume n-ai anonimule?
Nu te-au botezat inca?
Sau iti place sa te ascunzi in/dupa tufisuri ca un boschetar?

de rambo la 31 January 2012 - 21:17

ce da intalighentie ai…
hihihihiihhh
mult va trabuit………
hahahaaha hah

de ............. la 31 January 2012 - 21:24

citie clasa ai?
stii artimetica dea II-a ???
pai daia nai solutii !
da mai invata tatae ca poatie
vei gasi ce cauti Daca A atunci B ?
ai ?
totusi nu tie baga……
e alta kaposzta erted?

de laura la 31 January 2012 - 21:59

asta e

de pityu la 1 February 2012 - 05:55

ioi da jalnici sunteti daca credeti ca maries lemond ca voi scrieti aici.place-nuplace orasu tot de udmr e condus si sefuprimar sta mai bine sa miroase balega de cal ca la teatru nu umbla ca e greu la el.din salar plateste datorie la stat si acum ca scrisoare o fost adevarata!!!asta e

de Horia Maries la 1 February 2012 - 06:35

Ioi szivem, babam. Traducse mie csineva, kerem szepen, cse vrea sze zicse @Pityu?

de pityu la 1 February 2012 - 07:06

tatukam
van neked 2 clase
nu pricepi ?
cerebelu tau e fosilizat
tata tata,huzd le a vizet
EsCsukd be az ajtot

de elso pityu la 1 February 2012 - 07:31

eu spus ca e adevarata scrisoarea care a fost pusa in fiecare postalada din oras acum 4 ani si care a fost semnata si nu anonima si apoi a fost taiat la salar elsotulipan pentru datoriile la stat si acum nu convine la ei ca noi stim

de Horia Maries la 1 February 2012 - 07:39

Acum am inteles ce este cu scrisoarea aia adevarata.
Nu cunosc textul scrisorii pusa in fiecare din cutiile postale din oras acum 4 ani, dar probabil ca este foarte interesanta si foarte instructiva.
Multumesc @elso pityu.

de Cosmin la 1 February 2012 - 07:45

Foarte binevenit sondajul postat recent.Fiecare are acum posibilitatea sa isi exprime opinia.

de pt toti rautaciosii la 1 February 2012 - 08:39

hai ca acuma exagerati.da,cultura e importanta.dovada e proiectul de 2 milioane de euro care se vor cheltui pe teatru.am senzatia,de fapt convingerea,ca unii sunt deja in CAMPANIE ELECTORALA si incep din nou denigrarile.Nimic nou sub soare.se apropie alegerile si ii intreseaza doar voturile,nu sa si faca ceva.in privinta manejului,inteleg ca acesta s-ar face in parteneriat cu primaria din nyirbator si orasul ar primi bani europeni pentru restaurarea cladirii in care se afla grajdul sincer nu vad nimic rau in asta.daca pt asta se dau bani,mi se pare logic sa se incerce accesarea de fonduri.

de pt toti rautaciosii la 1 February 2012 - 08:48

apropo,in centrul vienei se afla menajul spaniol,in londra garda regala ,politia se plimba pe cai in centrul orasului.care e problema voastra de fapt?ca s-ar reda destinatia initiala cladirii?si asta se poate realiza prin proiect?REPET:daca asa incercati sa strangeti voturi e penibil.

de Robi la 1 February 2012 - 09:04

rautaciosi da parca prea multi.”Acum e depozit de vopsele, in contul unor datorii electorale!”spunea paul pe 30 ianuarie si nu e singurul obiectiv in cauza.cine isi scoate familia la cersit voturi pe strada si in magazine,etc.? poate unii sunt alesi fara sa depuna vreun efort si fara sa fie nevoiti sa candideze pentru simplul motiv ca nu au ce pierde si au asigurata ziua de maine in mod decent.banuiesc ca nu de viena,capitala austriei era vorba in comentariu,nu?nu de alta dar acolo exista un manej,pentru ca in limba romana menaj inseaman cu totul altvceva,manej la care sunt adusi caii pentru calarit in timpul zilei si apoi dusi la adaposturile lor de la periferie.asta pentru cultura voastra precara.urmatoarea miscare a voastra e dotarea politiei locale cu cai???? abia asteptam sa vedem!!!

de pt toti rautaciosii la 1 February 2012 - 09:04

ca tot veni vorba de parc.ceea ce am avut in trecut nu se putea numi parc dendrologic,ci mai degraba o padure salbaticita.acuma incepe sa capete un aspect mai ingrijit.copaci avem destui si vom avea si in viitor gratie plantarii de puieti.voi putea admira cu nepotii magnoliile acele superbe pe care le-am admirat si anul acesta.pt ca eu ,spre deosebire de un anumit horia maries,am crescut in carei si aici se afla toata viata mea.aici sunt acasa.si apreciez tot ce s-a realizat si ii propun domnnului mai sus mentionat sa nu dea lectii de la departare,pt ca de departe se vede ca acestea servesc unui interes electoral ascuns intr-o maniera nu foarte subtila.UN CAREIAN

de pt toti rautaciosii la 1 February 2012 - 09:08

SORRY, ”MANEJ”,DAR DACA SI LA VOI EXISTA GRESELI DE EXPRIMARE IN MAI MULTE ARTICOLE,CE ASTEPTATI DE LA MINE CARE NU SUNT UN PROFESIONIST IN JURNALISM?

de soneria la 1 February 2012 - 09:13

vezi ca si primaru vostru,ca nu e pentru toti la fel, e scoborat din varful muntelui de la coada vacii si ar fi bine sa ne lase pe noi careienii sa ne traim viata noastra asa cum stim noi fara sa ne indatoreze pe trei generatii de acum inainte ca am vazut cate firme ale sale a bagat in faliment!niciunul din familia lui nu e careian si stim bine pe ce carti joaca ca doar dupa ce a scos banca la licitatie casa lui in contul datoriilor a trebuit sa o treaca pe alt nume.la noi in carei gospodarii de frunte au casele lor,pe numele lor,si lasa mostenire si un nume nepatat.

de pt toti rautaciosii la 1 February 2012 - 09:13

eu nu fac politica,dar din cate stiu eu nici barth feri nu face.pe paul,am impresia ca l-a cam luat gura pe dinante.diferenta intre menaj si manej o pot face,greseala mea constand doar in tiparire?a gresi e omenesc,a recunoaste e maret.

de Horia Maries la 1 February 2012 - 10:28

Stimate @pt toti rautaciosii(postare la 1 February 2012 – 09:04)

Tare as fi dorit sa-l pot imita pe distinsul Domn Paul Sarvadi care a scris ca “Este pentru ultima oara cind postez un comentariu aici pentru ca lucrurile degenereaza si devin mult prea intime si deranjante.”

Dar fiindca un anonim oarecare (ma refer la Domnul @pt toti rautaciosii) s-a referit la numele meu in postarea lui, (chiar daca a scris “un anumit H.M.”) ma simt obligat sa-l informez cu tot respectul cuvenit ca m-am nascut in anul 1947 in orasul Carei, ca am copilarit si am invatat la scoli in orasul Carei, ca am absolvit liceul in 1965 in orasul Carei, ca bunicii mei materni au trait toata viata lor in orasul Carei, ca parintii mei au trait o mare parte din viata in orasul Carei.
Bref, ma simt indreptatit sa cred ca radacinile mele careiene sunt cel putin la fel de adanci ca si ale Dumneavoastra.
Putem eventual sa ne si “batem” putin in “radacini” daca vreti, ca sa vedem efectiv cine le are mai lungi.

Pe de alta parte, fiindca “ii propuneti domnului mai sus mentionat (e vorba tot de mine) sa nu dea lectii de la departare, pt ca de departe se vede ca acestea servesc unui interes electoral ascuns intr-o maniera nu foarte subtila. (semneaza de data asta) UN CAREIAN”, va multumesc din inima pentru compliment, in sensul ca nu ma considerati un subtil, dar va garantez ca nu fac nici un fel de propaganda electorala si ca nu vreau sa dau nimanui nici o lectie, mai ales daca am mari dubii ca voi fi bine inteles de catre persoana respectiva.

In ce priveste interesele mele electorale ascunse, ca sa va lamuriti ceva mai bine, va recomand ca lectura suplimentara (neobligatorie) textul postat de mine (27 January 2012 – 09:04), comentariu la articolul “Tot extraordinară” publicat in B. de C. in data de 26 ianuarie 2012.

Sugestia care urmeaza va rog frumos sa nu o luati in nici un caz ca pe o lectie, va rog sa o considerati doar ca pe o simpla sugestie, in adevaratul sens al cuvantului, fiind in totatitate la latitudinea Dvs. daca o sa tineti seama de ea sau nu.

Sugestia mea este ca inainte sa propuneti cuiva ceva, indiferent cine ar fi acela, sa cititi putin mai multe texte in prealabil (evident legate de subiectul aflat in discutie), mai precis sa incercati sa va informati foarte bine. Informatia = Putere, cica ar spune unii si eu nu pot sa-i contrazic.

De exemplu, afirmati in postarea de la ora 8:39 “hai ca acuma exagerati. da, cultura e importanta. dovada e proiectul de 2 milioane de euro care se vor cheltui pe teatru.”
Dvs. chiar nu reusiti sa intelegeti ca proiectul “Teatru” nu mai exista, ca el a fost inlocuit, la distanta de cca 6 luni de la votarea lui, de aceeasi distinsi domni alesi, cu proiectul “Manej”?
In ce priveste suma prezumata de Dvs, de 2 milioane de Euro destinata Teatrului, este chiar atat de greu de citit in corpul articolului de mai sus “Manej în loc de Teatru de Vară” ca “Valoarea proiectului era de 337.199,00 Euro, acesta fiind aprobat cu o largă majoritate (proiect acum abandonat),un singur vot fiind consemnat ca abţinere la şedinţa din 17 august 2011.”?
Despre care 2 milioane de Euro pentru proiectul Teatru de Vara vorbim atunci mult stimate Domn numit (nu anumit, fiindca vad ca nici Dvs nu aveti un “Nume”, ca foarte multi altii, asa cum vi se cere de fapt atunci cand faceti o postare aici pe acest portal) @pt toti rautaciosii, crescut in Carei unde se afla toata viata Dvs, unde sunteti acasa, dar unde pareti sa fiti total NEINFORMAT?
Aveti perfecta dreptate “a gresi e omenesc, a recunoaste e maret” doar sa nu persistam deranjant de mult in greseli paguboase.

Accept si scuze uneori de la persoanele intr-adevar bine intentionate si care stiu atat de bine ca a recunoaste ca au gresit este cava maret.

Cu deosebita consideratie, va doresc o zi cat se poate de buna.
S-auzim numai de bine.

de pentru independent la 1 February 2012 - 12:15

ma mir ca dl consilier independent, pa care il stimez, a votat cu cei cate “l-au fentat” atunci cand el se ocupa cu fotbalul. a pus suflet atunci cum pun si cei de la cultura acuma. si i-a fentat si el pe cei de la cultura. deloc nu am inteles gestul lui. poate ne explica odata.

de edina la 1 February 2012 - 13:22

@rautaciosii
ai si gasit cu cine sa compari Careiul: cu Londra si Viena! Bravo, uite asa si-a regasit orasul nostru veleitatile de capitala europeana!

de Horia Mărieș la 1 February 2012 - 15:12

Tuturor celor carora le va mai face placere sa combata pe tema “Manej vs. Teatrul de Vara”, vreau sa le fac invitatia politicoasa sa priveasca si ei, pe gratis, ca si mine, dar neaparat cu o netarmuita admiratie si mandrie de contribuabili, fotografiile din articolul “Spectacol reuşit”, publicat in ziua de 23 iunie 2011. A fost vorba despre reprezentaţia Teatrului de Nord Satu Mare, secţia maghiară, din deschiderea Festivalului Villa Karul ce precede manifestărilor dedicate Zilelor Oraşului. Comedia CHIOGGIAI CSETEPATÉ – de Carlo Goldoni a fost savurată din plin, si beneficiind de un confort deplin, de publicul spectator care i-a răsplatit cu indelungi aplauze pe artişti.
Scena pe care s-a desfăşurat spectacolul susţinut de actorii sătmăreni a fost amplasata pe terenul de handbal (aflat in paragina – dupa cum afirma unele guri rele) din incinta parcului.
Am fost profund impresionat (dpdv estetic) de frumoasa unduire a imenselor cearceafuri albe (imprumutate probabil de la spital) ce au constituit decorurile scenei improvizate, precum si de verdele crud al smocurilor de iarba care se ivesc pe ici pe colo de sub fotoliile (pardon, de sub bancile tribunei) unde erau asezati comod spectatorii.
Ca o discutie cu totul colaterala, fara nici o legatura cu subiectul tratat, se mai poate afla, din anumite documente oficiale si publice, ca numai “cheltuielile de protocol” ocazionate de Zilele Careiului au costat bugetul local – fonduri proprii, suma de fel neglijabila de 23.208 lei. Plus 10.000 lei pentru artificii. Ce este ala “protocol”, eu unul nu stiu sa va explic.
E din ce in ce mai clar: orasul Carei n-are nevoie de nici un fel de Teatru de Vara, daca edilii pot improviza oricand astfel de scene minunate si multifunctionale, situate de-a dreptul in sanul naturii.

de JANCSI la 1 February 2012 - 17:53

Propun ca la rubrica SONDAJ – sa se faca un sondaj cu urmatoarea intrebare:
” Daca duminica viitoare ar fi Alegerile locale cu cine ati vota la functia de primar :
– CIUTA ILIE
– PAP ZOLT
– BINDER ALEXANDRU
– ONET IONUT
– RUSU MARIUS
– MAXI RODICA
– KOVACS EUGEN
Se pot completa propunerile.Conditia trebuie sa fie ca fiecare are dreptul doar o singura data sa voteze.Ca si la urne de altfel.Haideti sa vedem ce iese.

de marin la 1 February 2012 - 17:57

ma da rau e sa fii prost
da rau e sa fii prost ma
ma suca ma
ma da rau e sa fii prost

de JANCSI la 1 February 2012 - 18:20

PROST ESTI TU!si cu cine…. sa-ti asumi si in continuare.

de puiu la 1 February 2012 - 18:30

societatea cu caii are aprobare de la mediu pentru crescut de cai in parc?pe noi ne amendeaza daca crestem porci la casele mai din centru.sau se poate numai pentru neamurile ministrului de mediu borbely.poate ii duce la el la mures ca sa respiram si noi aer curat in parc!

de smc la 1 February 2012 - 19:05

@ JANCSI
MAXI RODICA ? probabil glumesti

de pentru jancsi la 1 February 2012 - 21:47

stimate domn jancsi. am observat ca ai pus doar “politicieni” pe lista ta. daca tot e vorba de teatru si cultura eu as adauga si un civil pe lista: Bogdan Georgescu. Eu zic ca meritul lui e mult mai mare decat a celor remarcati prin numai ei stiu ce. ca noi nu am aflat.

de de pentru la 2 February 2012 - 07:31

Asa este lista cu propuneri ar putea continua cu propuneri asa cum a sugerat JANCSI dar poate “depentru JANCSI”nu a citit ultima fraza,sunt multe persoane care au facut lucruri bune si frumoase pentru acest oras,dar aceste persoane nu sunt nici macar nominalizate pe acea lista “cu merite deosebite”sunt premiate personaje care plac doar celor care le propun si nu careienilor.Sunt multi oameni capabili in acest oras.Dar li se da ignore.

de alt cititor la 2 February 2012 - 09:15

am observat ca pe acest site daca ai o parere contrara esti categorisit drept „de-al lor”.cred ca principiul nu poate fi altul decat faptul ca pt unii niciodata nu e prea devreme sa inceapa campania electorala,altfel nu-mi explic aceasta diviziune pe „ai nostri„ si ai „vostri„.e penibil acest fapt,roberto.cred ca cel numit „pt toti rautaciosii„ a vrut sa sublinieze faptul ca daca la altii se poate,de ce am fi noi mai incuiati.si daca pentru realizarea aceasta se dau bani,cu atat mai bine.

de ALT CITITOR la 2 February 2012 - 10:12

OARE CATI CAREIENI VOR BALEGA DE CAL IN PARC IN LOC DE TEATRU?ACEASTA ESTE INTREBAREA CHIAR DACA UNII NU VAD IN FATA OCHILOR DECAT GRAMADA DE BANI PE CARE O POT GOLI IN BUZUNARELE LOR ADANCI.STAI LINISTIT CA NU ACUM A INCEPUT CAMPANIA CI ATUNCI CAND S-A INCEPUT SORTAREA CAREIENILOR IN PRIMARIE DUPA ETNIE.ESTI ROMAN,CE PACAT,DACA NU STII LIMBA MAGHIARA SCRIS VORBIT NU POTI SA TE INSCRI LA CONCURSURI PENTRU POSTURILE SCOASE LA CONCURS.POATE NE SPUI SI CAT PLATESTE PRIMARIA PENTRU CELELATE SITEURI SI PUBLICATII DE CASA.DACA TOT E CAMPANIE,SA STIE TOATA LUMEA!

de Horia Maries la 3 February 2012 - 05:41

Cred ca fiindca prea m-au acuzat unii pe aici ca am intrat deja in cursa electorala, azi noapte am avut un vis tampit.

In vis, avand probabil in neuroni niscaiva resturi fetide din meciurile mele cu unii de pe la “comentarii” (vezi mai sus) – m-au cam injurat unii pe ici pe colo, mi-au zis in diverse feluri – se facea ca m-am hotarat sa ma inscriu ca si independent in cursa electorala pentru functia de primar al Careiului.

Stiu ca nu pot sa o fac fiindca nu sunt domiciliat in Carei (deci toti contracandidatii potentiali pot sa stea foarte linistiti), dar in visele tampite se permite orice.

Originalitatea visului a constat in faptul ca inainte de toate le impuneam eu conditiile mele obligatoriu de respectat alegatorilor (in vis am avut pana si tupeul asta).

Printre ele (o mai fi fost si mai multe in vis dar le-am uitat) erau:

- Sa fiu prezent fizic in Carei doar 6 luni pe an, restul de 6 luni pe ani le voi petrece in State, cu nepotul meu, si voi fi (poate primul din lume) primar prin Internet.

Cum prin Internet?

- In primul rand, voiam sa am drept de veto la alegerea viceprimarului.
Acesta va fi ales tot de membrii consiliului local, ca si pana acum, asa cum prevede legea, dar va fi instalat in functie numai cel cu care voi fi eu de acord (indiferent de nationalitate).

Asta fiindca in perioada celor 6 luni cat voi sta cu nepotul in State va trebui sa-i deleg multe din atributii (sa semneze in locul meu, sa oficieze casatorii in locul meu, etc.) si in consecinta viceprimarul va trebui sa fie om de foarte mare incredere.

- Fiecare om de baza din primarie va trebui sa stie minimum doua lucruri:

a) Sa stie sa intre pe Skype sau video chat pe Y!M sau pe Gmail, si

b) sa stie sa scrie ca lumea email-uri,

pentru ca in perioada in care voi merge la pescuit in State cu nepotul, sa pot sa fiu in legatura permanenta cu ei.

- La fel (adica prin video-chat) voi participa si la toate sedintele consiliului local. Merge treaba si ca diferenta de fus orar, cat voi fi in State, ziua ma voi juca fotbal (neaparat de cel european = soccer) cu nepotul, iar noaptea voi fi primar prin Skype si email.

- In cele 6 luni de prezenta fizica in Carei, o sa-mi pun o canapea in biroul primarului si o sa dorm acolo. Tot acolo voi avea si o mica camera de baie, ca sa pot face un dus si ca sa ma pot barbieri dimineata.

- Voi accepta un mandat de primar numai pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere speranta mea de viata.

- Salariul de primar il voi dona unei asociatii non-profit locale, de exemplu asociatiei care se ocupa de bolnavii cu Sindrom Werdnig Hoffman sau asociatiei Speranta.

Cam asta ar fi tot.

Acum, ca am apucat sa-mi beau cafeaua de dimineata, si m-am mai trezit, visul tampit nici nu mi se mai pare chiar atat de tampit ca la inceput, prea ma plictisesc eu pe acasa ca pensionar si prea nu fac nimic constructiv.

In rest, s-auzim numai de bine.

de mucalit la 3 February 2012 - 08:00

Pai cum ii turcu si pistolu
v visu ,erotice nu mai ai?

de Horia Mărieș la 3 February 2012 - 08:34

E “mucalita” rau chestia de mai sus. Suma mai bine intr-o alta limba.
O sa te dezamangesc. Mai am si de alea. Pacat ca nu sunt gay, mi-ar face placere sa-l…. pe mucalit

de fan la 3 February 2012 - 11:22

mare e gradina domnului are de toate numai calu si ugmr a mai lipsit

de Comedia del Arte la 3 February 2012 - 19:01

tatukam
van neked 2 clase
nu pricepi ?
cerebelu tau e fosilizat
tata tata,huzd le a vizet
EsCsukd be az ajtot

D-le “pityu” cum ati scris d-voastra, ca sa ironizezi trebuie sa ai ” intelighentie”, si, mai ales, ortografie. Altfel sunteti unul dintre cei multi.Atat… Iar cei sapte ani de acasa s-au pierdut undeva pe drum sau v-ati nascut la opt ani cum zic taranii mei adevarati, nu cei crescuti cu cheia in gat in fata blocului. D-l Maries fiind de afara vede mai clar lucrurile. Si are dreptate!

de vasile la 3 February 2012 - 21:01

dar sa aduca si alte vite acolo, sa se simta bine mirosul de rural!

de vasile la 3 February 2012 - 21:02

ca doar asta e careiul acum: un sat nitel urbanizat!

de alt careian la 4 February 2012 - 23:06

Hai sa nu fim asa de pesimisti ,si sa vedem ce e cu parcul .
Daca se face manej , si magnoliile o sa creasca mai bine de la balega de cal , nu-i asa ?
O s-o vedem pe doamna Veres Aniko cum o sa calareasca pe aleile pietruite din piatra naturala , oricum parcul este deja transparent (de copaci am scapat deja).
Fantana arteziana unde se mai ascundeau odinioara indragostitii este vizibil de la sute de metri distanta .
Gardul viu din jurul castelului a disparut , nu-i cunosc motivul ,probabil acum se vede mai bine investitia de peste 3.5 milioane de Euro .
Era sa uit :Aniko si-a facut un raulet in park ,ar trebui sa-i dam si un nume , sa fie raul Veres sau Veres&Kovacs.
Primul teren de tenis incepe sa semene cu cel de la Wimbledon , poate sa-si duca acolo Aniko caii la pascut .
Da stimati tovarasi , asistam la transformarea parcului nostru intr-un teren cu grajduri .
Am mai citit aici printre comentarii vorbele unui istet (cel care scria pentru rautaciosi ), cum ca politia circula calare .E perfect, sa dam si noi o utilitate cailor , sa circule si cei de la politia locala calare in loc sa se chinuie cu Dacia aceea rablagita.
Un weekend placut va doresc !

de Smiley la 5 February 2012 - 03:48

@alt careian :-) :-) :-)

de erik la 5 February 2012 - 12:56

cine a dat autorizatie de lamediu pentru acest crescator de cai din parc?cineplateste pentru crestere de cai in parc?

de Claudia la 5 February 2012 - 13:20

In primul sau mandat din 96,actualul primar a oferit protejatei sale concesionarea unui teren din parc pentru infiintarea unui asa zis manej,care la aceasta ora este un focar de infectie datorita lipsei totale de curatenie.O asociatie privata are drepturi depline in spatiul public al orasului.O alta anomalie este statutul acestei persoane proprietare de manej,de angajat in primarie,impreuna cu sotul sau.Pentru teatru nu s-au gasit fonduri si nu se misca un deget pentru identificarea lor dar pentru crescatorii de cai aducem sprijin si din Nyrbator.De ce manejul Fonix din Mateszalka este amplasat la periferie?De ce nu luam de la vecinii nostri lucrurile bune daca tot ne uitam mereu in curtea lor?La sala de sport se pot gazdui piese de teatru chiar ale unor trupe din strainatate dar in parc e interzis.Oare nu le iese comisionul unora si devine neinteresant?Probabil cei care au ajuns prea brusc in varful piramidei nu reusesc sa mai si gandeasca la rece.

de erno la 5 February 2012 - 13:32

nu trebuie sa luam neaparat ceva de la vecinii nostri, ci doar trebuie sa ne amintim ca, inca inainte de primul razboi mondial, primaria din Carei a hotarat sa nu mai permita animalele mari in centrul orasului.

de spartacus la 5 February 2012 - 13:46

AD REM!si nici in primarie!

de Cristi la 6 February 2012 - 09:57

Şi uite-aşa ,din 29 Ianuarie până în 6 Februarie s-au acumulat peste 80 de comentarii, care mai de care injurioase, protagoniştii fiind românii şi maghiarii.La începuturile comentariilor constatam împreună cu Horia Mărieş ce frumos trăiam cândva alături de conaţionalii noştri iar azi, unii, ne duşmănim.Oare cum s-a ajuns la această situaţie în care ne place, l-e place sau nu, trebuie să trăim împreună deoarece aşa a hotărât istoria.
Nici dacă şi-ar dori, cele două entităţi nu se pot despărţi deoarece suntem legaţi de sute de ani prin legături de rudenie( căsătorii, copii), prietenii, încât este imposibilă o separare etnică. Putem da vina pe românii care n-au ieşit la vot, fiind indiferenţi, lucru de care a profitat UDMR-ul care şi-a scos la vot până şi ultimul votant valid, rezultatul fiind faptul că au acumulat mai multe voturi decât românii puturoşi iar azi avem vicepremier maghiar care este un lucru frumos şi normal într-o democraţie în care oamenii se respectă. Da, numai că aceştia în loc să fie alături de toată populaţia ţării pentru a guverna eficient, s-au folosit de această putere pentru a separa cele două entităţi, a pretinde teritorii şi, cireaşa de pe tort, vicepremierul, un reprezentant al statului român, declară că ziua de 1 Decembrie este o zi de doliu pentru etnia maghiară.Aşa că, ce vă mai miraţi că Pityu sau Laci vorbeşte şi se comportă separatist, ei nu fac altceva decât să ia exemplul conducătorilor lor care trăiesc în trecut visând la regate şi imperii demult apuse.Doar atât aş dori să le amintesc etnicilor noştri; nici-o ţară cu conducători sănătoşi la cap nu cedează nici măcar un centimetru din teritoriile lor, de care ţin cu dinţii (vezi Cernăuţii, Rep.Moldova), care au fost teritorii româneşti iar voi credeţi că acest guvern, sub care s-a ars tricolorul, a fost spânzurat Avram Iancu, va dăinui o veşnicie? Vine o vreme când trebuie să ne trezim şi să ne comportăm civilizaţi într-o ţară europeană în care etniile îşi ştiu locul şi dreptul pe care-l merită alături de populaţia majoritară care i-a adoptat şi le respectă entitatea.

de Emil Pop la 6 February 2012 - 11:56

Nu inteleg care este relevanta apartenentei la o etnie sau alta privitor la subiectul fierbinte care se dezbate.Careienii trebuie sa se pronunte pentru manej adica grajd de cai dupa cum arata acum sau pentru o scena de teatru care sa permita actului cultural sa existe,indiferent de limba vorbita pe scena.
Se pare ca primarul actual nu este obisnuit sa se aplece la popor asa ca hotararile luate sunt mai mult in interes personal in functie de bacsis.

de Horia Mărieș la 6 February 2012 - 15:13

Publicat: 23 octombrie 2008
PHARE: O finantare te tine-n sa, calare!
Autor: Razvan Petrisor (Redactor, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)
http://www.finantare.ro/articol-43-PHARE_-O-finantare-te-tine_n-sa,-calare.html

…..Practic, in numai cateva luni, impreuna cu cateva colege hotarâte, Aniko s-a apucat de echitație. “Hobby-ul nostru era insa cam periculos, pentru ca nu puteam calari decat pe strazile Careiului. In aceasta situatie, am cerut primarului sa ne permita accesul in parcul dendrologic din centrul Careiului, in curtea castelului Karoly, spune Aniko Veres. Atunci a aparut si ideea afacerii, pentru ca cererea pentru organizarea de cursuri de echitatie a fost din ce in ce mai mare.Ț

“M-am gandit ca am putea transforma ceea ce a pornit ca o simpla distractie sau modalitate placuta de petrecere a timpului liber intr-o veritabila afacere”, marturiseste, cu debit verbal de galop, Aniko Veres.

Cui ii putea trece prin minte ideea de a infiinta un manej la Carei? Care-i contributia PHARE la Carei? La prima vedere, ar putea parea o initiativa cat se poate de riscanta. O cursa cu multe obstacole, insa Aniko a privit problema dintr-un alt unghi: apropierea de granita nu poate fi decat un avantaj, pentru ca pe la Carei ajung toti turistii care trec cu masinile si autocarele dinspre și spre Romania.

In vara lui 2000, impreuna cu 27 de prieteni, Aniko Veres a infiintat Asociatia Equus. Isi dorea un adminstrator juridic pentru centrul de echitatie, intrezarind ca afacerea va deveni rentabila. Ajutorul celor 27 de membri fondatori a fost esential. Cu sprijinul lor s-a reusit, in primul an, asigurarea furajelor pentru cai. Totusi, capitalul de pornire nu a fost asigurat in totalitate de membrii fondatori.

“Am reusit sa obtinem de la Consiliul dreptul de folosinta a unei parti dintr-o cladire abandonata, aflata in spatiul dendrologic si care functionase, in urma cu aproape 100 de ani, ca grajd pentru trasuri”, ne spune Aniko Veres.”

N-ați vrut să-mi povestiti, m-ați lăsat să bâjbâi, voiați să mă lăsați să mor prost – atât prietenii cît și neprietenii.

OK, acum puteți citi și Dvs dacă accesati link-ul, și apoi vă rog frumos să-mi răspundeti foarte clar si cu voce tare, în orice limbă de circulație europeană doriți Dvs la întrebarea:
Manejul devine o afacere privată a Asociației Equus și prin care se vor sifona bani publici de la Primărie, sau este doar o afacere a Primăriei in profitul contribuabilor careieni?
Pe urmă mai putem sta de vorbă.
Merci.
Eu unul aștept imediat o demisie, sau a călăreței, sau a călărețului.
Vă promit că acest subiect este pentru mine unul definitiv închis !

de hihihi la 6 February 2012 - 16:16

ia ghiciti cine sunt cei 27 sau macar cativa dintre ei si veti avea raspunsul la intrebare!!!!sa mori de ras nu alta!!!!si ce se mai strofoca ieri la radio independentul sa ne convinga de utilitatea manejului.nu stiu de ce se mai chinuie cu independenta de dependenta.curat-murdar mon cher!

de hahaha la 7 February 2012 - 08:35

pentru hihihi – hai incepem cu no. 1 lista aia 27 asteptam porma sa mai zice si hihihi cu no. 2 lista si asa apoi poate ajuta hihahiha ke el stie mult destept nem buta pana vindeke kareiul de ciumatziii multi.
poti tu singur citi ziar jurnalul de vineri, adica de pentek no. 23 din 29.11.07 pagina a 8a artikol – proprietara de manej, administrator de domeniu public si protejata a primarului beko tamas din Carei Veress Anna ia legea la trap marunt – fain, daca tu rabdare, afli muierea asta nesimtita dusa cu pluta pe riul patak pe care l-a facut in parcul dindrilogic baratom biztos hogy ez a no huje ca jurnalul de vineri ziar rau scrie face albie porcine pe una tacanita calareata ce minke carne cruda pusa sub sa si prietenul calareste ea beko facut praf citeste tu singur internet jdv.ro/254.pdf ziaru ce disznosag scrie facut aniko draga la nagykaroly chind fost ie administrator public domen furat rupt Kastely important este ke zice despre aniko babam szivem colo ke “A spus cã ea este nepoata fostului grãjdar al grofului Karolyi. Presupun cã are impresia cã ar fi mostenitoarea de drept a imobilului si a întregului ansamblu de clãdiri. Acum vrea sã punã mâna pe tot parterul, apoi, presupun, pe toatã clãdirea”, zis un angajat al Secþiei Carei din cadrul Muzeului Judeþean Satu Mare. citat ziar. fiam asta buna maritat inche odate ke are singe nobil albastru bleu in instalatie ke mama ei facut cu armasar imperial focosii buni prasila. A jo Isten verje meg.

de OLD BOY la 7 February 2012 - 09:31

NU E NEVOIE DE SCHIMONOSIRI ALE LIMBII ROMANE SI MAGHIARE CI NUMAI DE ADEVAR.E DREPT CA DOARE CEL MAI TARE DAR E CEL CARE RAMANE MEREU IN PICIOARE.AM TINUT NOI MINTE EVENIMENTELE DE ACUM ZECI DE ANI DARMITE CINE SUNT FONDATORII GRAJDULUI CAREIAN.DOI DINTRE EI SUNT CEI MAI DIN FRUNTE CARE DAU SI IMPART DIN PIX AGONISEALA ORASULUI.MAI NOU SI SALILE DIN CASTEL.PACAT CA TINERII NU SE INFORMEAZA SUFICIENT SI RIDICA NUMAI MANA FARA SA STIE CE APROBA LA ACELE SEDINTE BINE REGIZATE.PROBABIL VOR AVEA NEVOIE DE CAI CAND VA FI SA DEA SOCOTEALA.

de Horia Mărieș la 8 February 2012 - 21:33

@OLD BOY.

Absolut de acord “băiatule bătrân”, este nevoie numai de adevăr.
Iar adevărul rezultă din acte și nu din vorbe.
“Verba volant, scripta manent” ne învăța pe unii dintre noi, prin anii ’60, D-na Profesoară Ana Dragoș. În consecință, vă propun să studiem împreună foarte serios actele pe care le avem la dispoziție. Ne-am distrat destul până acum, este cazul să nu ne mai pierdem timpul și să discutăm serios și responsabil.

Actul pe care-l pot scoate eu la iveală este hotărârea nr. 77/2011 din 24.11.2011 a Consiliului Local al Primăriei Nyirbator, partenera potențială a Primăriei Carei la proiectul transfrontalier HU-RO care are ca scop dezvoltarea infrastructurii turistice și a celei de afaceri.
Documentul se poate citi în întregime accesând linkul
http://www.nyirbator.hu/files/_nyirbatorvaros/download_files/290/20111124tujkv.pdf

Inainte de a comenta puțin pe marginea hotărârii respective, o să vă rog să remarcați în primul rând calitatea excelentă, atât grafică, cât și dpdv al calității informatiilor aduse la zi, a portalului Internet prin care se prezintă lumii Primăria din Nyirbator.

In al doilea rând vă rog să observați că pe site-ul respectiv se pot consulta absolut toate procesele-verbale ale ședintelor C.L. al Primăriei Nyirbator din perioada 2008-2012, ultimul document afișat fiind cea din 15 decembrie 2012. In procesele-verbale se inregistrează fiecare cuvânt rostit de participanții la sedință, fiecare document având cca 60-80 de pagini. Nu vă mai sugerez să faceți comparație cu ce se prezintă pe portalul Priăariei Carei, dar este de remarcat totuți că adm. locală din Carei ar avea foarte multe de învățat, dacă ar vrea.

In cadrul ședinței din 24.11.11, la pct. 7 al ordinei de zi (pg. 524 din PV) s-a discutat cu argumente pro și contra și despre oportunitatea introducerii în proiectul transfrontalier HU-RO, care va fi supus spre abrobare Uniunii Europene pentru accesarea fondurilor necesare – și despre reabilitarea manejului din cadrul ansamblului Castelul Karolyi Carei.
Atât primarul Balla Janosne cât și consilierul Mate Antal au vorbit însă despre Andrássy-kastély.
O fi doar o mică-mare confuzie cu Andrássy-kastély din Tóalmás, Pest megye.

Importantă este rezoluția adoptată prin HCL nr.77/2011, din care citez primele două propoziții (toată hotărârea are 4 propoziții): “(C.L.) Elhatarozza, hogy palyazatot kivan benyujtani a HU-RO program kereteben turisztikai es uzleti infrasztruktura fejlesztesere. Felhatamazza Ball Janosne polgarmestert, hogy a palyazat elokeszitese erdekeben szakaszeres lepeseket tegye meg, a projekt elokeszitese erdekeben a szerzodeseket kosse meg.”

Partea maghiară (HU) are ca țintă în cadrul proiectului transfrontalier HU-RO sa obțină dacă se va putea, finanțare europeană pentru reabilitarea unei biserici greco-catolice, dezvoltarea băilor termale prin extinderea capacităților de cazare, contruirea unui manej acoperit; în timp ce partea română (RO) își propune doar reabilitarea manejului. Este clar că vioara întâi în elaborarea proiectului și fundamentarea lui va fi partea maghiară (HU), iar apoi, în cazul în care se va obține finanțarea, tot partea maghiară va beneficia și de cea mai mare parte a fondurilor.

Din documentul maghiar citat noi înțelegem că este vorba de un proiect aflat acum într-o fază incipientă, adică în faza de “idei puse pe masă”, iar până la finalizarea lui și, apoi, mai departe până la aprobarea și finanțarea lui de către comunitatea europeană va mai curge multă apă pe Dunăre.

de Horia Mărieș la 9 February 2012 - 07:41

Propunem contribuabililor careieni lecturarea altor acte publice ce pot fi consultate pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Indicatori din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2010 depuse la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice de către entităţile care au aplicat ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial ASOCIATIA EQUUS cod unic de identificare: 13170333, Adresa: str. 25 Octombrie nr. 2, Carei, Judetul: SATU MARE

Rezultatul activităților economice pe anul 2010:

- Venituri totale 53.906 lei
- Cheltuieli totale 54.033 lei
- Deficit/Pierdere 127 lei

Deficit/Pierdere: 6532 lei anul 2009, Excedent/Profit 359 lei anul 2008, Excedent total – la 31.12.2007 – 675 lei, Excedent total – la 31.12.2006 - 21 lei.

Concluzii:

1) Respectiva persoană juridică numită “Asociația Equus” are un excelent consilier fiscal fiind declarată ca persoană juridică fără scop patrimonial și în plus, este în așa fel manageriată încât firma respectivă nu a plătit aproape nici un ban ca impozit pe profit în ultimii 6 ani la Serviciul de Impozite și Taxe Locale al Primăriei Carei, deci n-a avut aproape nici o contribuție la bugetul de venituri al Primăriei Mun. Carei.

2) Cei 27 de membri fondatori ai “Asociației Equus”, printre care ințelegem că se află și unii salariați de frunte ai Primăriei Mun. Carei, n-au luat probabil de loc dividente de pe urma activității economice desfașurate (practic în pierdere) de firmă în ultimii 6 ani, deci săracii de ei au lucrat și ei în pierdere.
Este de înțeles acum, de ce administrația locală încearcă să-i sprijine pe săracii de ei prin orice mijloace, inclusiv prin proiecte trasnsfrontaliere HU-RO.

3) Cum rămâne totuși cu conflictul de interese?

Vezi art. 70 din Legea 161/2003: conflictul de interese consta in situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.

Art. 75. din Legea privind statutul aleșilor locali (nr. 393/2004) stabilește că aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: f) o asociație sau fundație din care fac parte. Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află într-una dintre următoarele situații: c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice.

Actele administrative sau juridice încheiate de o persoană aflată în conflict de interese sunt lovite de nulitate absolută.

Legea nr. 278/2006, care modifică actualul Cod penal în vigoare, a completat incriminarea faptelor de corupție cu art. 2531, care prevede că fapta funcționarului public care, în exercitiul atribuțiilor de serviciu, indeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă in ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publica pe durată maximă.

Legat de subiectul numit “conflict de interese”, rog frumos a se lua notă că Andreea Paul Vass a anunțat, marți (07.02.12) seara, că a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Ministerului Economiei din Guvernul României, menționând că “argumentele sunt în primul rând personale”.

Adevărul însă a ieșit la iveală ieri (miercuri 8.02.12) dimineață când Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis că mama consilierului economic al Guvernului Andreea Paul Vass este în conflict de interese, în materie administrativă şi penală, după ce firma acesteia a primit două contracte de peste 20.000 de lei de la Primăria Bobota, judeţul Sălaj, unde aceasta este consilier local.

Până când Agenţia Naţională de Integritate (ANI) și/sau alte organe abilitate, cum ar fi de exemplu Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei vor avea curiozitatea să analizeze în detaliu simbioza fericită existentă în prezent între Primăria Municipiului Carei și firma privată “Asociația Equus”, eu unul încă mai aștept demisia de onoare, imediată și necondiționată a persoanelor implicate în acest posibil caz de corupție.

Asta doar dacă persoanele respective mai au o cât de mică fărâmă de onoare.

S-auzim numai de bine.

de Horia Mărieș la 9 February 2012 - 09:02

Mahatma Gandhi:

“Mai intai te ignora, apoi rad de tine, dupa aceea lupta cu tine, dar la sfarsit invingi”!

de Horia Mărieș la 9 February 2012 - 16:22

Din colecția fără de sfârșit numită “Acte nevinovate”.

Hotărârea nr. 67/2004 Consiliului Local al municipiului Carei întrunit în şedinţa la data 28 octombrie 2004 a adoptat Hotărârea nr. 67/2004 privind alocarea unor fonduri în favoarea asociațiilor culturale, tineret și sport și a decis alocarea sumei de 15 milioane lei (vechi) in favoarea “Asociatiei EQUUS”.

Consilierul din partea UDMR, Veress Anna, a votat bineinteles “pentru”, probabil fiindcă abia in sedința din 27 ianuarie 2005 s-a luat HOTĂRÂREA Nr. 9/2005 privind modificarea şi completarea regulamentului de organizare şi funcţionare (ROF) a Consiliului local, potrivit prevederilor Legii nr.393/2004 privind statutul aleşilor locali, și în care se specificau:

- Art. 47 Alesii locali sunt obligati sa mentioneze expres situatiile in care interesele lor personale contravin intereselor generale. In cazurile in care interesul personal nu are caracter patrimonial, consiliile locale pot permite participarea la vot a consilierului.

- Art. 53 Alesii locali nu pot face uz si nu se pot prevala de aceasta calitate in exercitarea unei activitati private.

- Art. 49 Alesii locali sunt obligati sa dea dovada de cinste si corectitudine; este interzis alesului local sa ceara, pentru sine sau pentru altul, bani, foloase materiale sau alte avantaje.

- Art. 74 (1) Alesii locali sunt obligati sa isi faca publice interesele personale printr-o declaratie pe propria raspundere, depusa in dublu exemplar la secretarul comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, respectiv la secretarul general al judetului sau al municipiului Bucuresti, dupa caz.
(2) Un exemplar al declaratiei privind interesele personale se pastreaza de catre secretar intr-un dosar special, denumit registru de interese.

- Art. 75 Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:
f) o asociatie sau fundatie din care fac parte.

- Art. 76 In declaratia privind interesele personale, alesii locali vor specifica:
a) functiile detinute in cadrul societatilor comerciale, autoritatilor si institutiilor publice, asociatiilor si fundatiilor;
e) asociatiile si fundatiile ai caror membri sunt;

- Art. 77 (2) In situatiile prevazute la alin. (1), consilierii locali sunt obligati sa anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au in problema respectiva.
(3) Anuntarea interesului personal si abtinerea de la vot se consemneaza in mod obligatoriu in procesul-verbal al sedintei.

- Art. 78 Registrul de interese are caracter public, putand fi consultat de catre orice persoana, in conditiile prevazute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

- Art. 81 Hotararile adoptate cu nerespectarea dispozitiilor art. 77 sunt nule de drept, potrivit dispozitiilor art. 47 alin. (2) din Legea nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

O sa se spuna ca “Asociatia Equus” nu are caracter patrimonial, la asta se poate raspunde doar cu “hahaha” sau :-) :-) :-) și cu vezi din nou declarațiile consilierului din http://www.finantare.ro/articol-43-PHARE_-O-finantare-te-tine_n-sa,-calare.html

de Horia Mărieș la 14 February 2012 - 02:02

Interviu în ziarul online “Satmareanul” in Nov 16 2011.

Reporter: Ce ai schimba în Carei dacă ai fi primarul oraşului?
Dar dacă ai fi preşedintele României, ce ai schimba în ţara noastră?

B.G.: Fiind angajatul primarului, nu cred ca ar fi în avantajul meu să răspund la prima întrebare.
Nu se va întâmpla niciodată nici una nici alta.
Dar am învățat un lucru important, pe care sigur l-aș aplica: lucrând cu oameni și pentru oameni, trebuie să le înțelegi necazurile și problemele, dar și bucuriile și așteptările.
Aș căuta să promovez dialogul și lucrurile care ne unesc și ne fac mândri, nu cele care ne separă sau nu ne fac cinste.

Ințeleg bine de ce spune domnul B.G. că: “Nu se va întâmpla niciodată nici una nici alta.”

Totusi, eu unul l-aș vota ca și consilier local independent la alegerile din anul 2012.
Sunt convins că l-ar vota, pe lângă mine, și foarte mulți alții.

Poate că domnul B.G. se va hotărî să candideze, eu unul cred că ar fi un câștig cert și o schimbare în bine pentru CL al Municipiului Carei.

E timpul ca oamenii politici din Municipiul Carei care au înțepenit în scaune și care nu mai pot să-și schimbe năravurile ci doar părul, să înţeleagă că a venit timpul să predea ştafeta generaţiei care, la revoluţie, încă nu era majoră sau abia trecuse de majorat!
Este timpul lor şi numai ei pot credibiliza consistent România.

de comentator la 5 March 2012 - 18:32

pacat ca aceste discutii ajung la nationalisme, poate asta este motivul lipsei de a gandi limpede despre un subiect si a comenta acesta real asa cum este nu asa cum uni vor sa fie vazut, bazat pe ura trecutului sau neacceptari acestuia.

de gyurika la 5 March 2012 - 18:59

nici tu nu esti departe de ildiko daca deviezi discutia si incerci sa eviti subiectul ba mai mult incercand transpunerea lui in planul nationalismului prost inteles. tema articolului e deturnarea de fonduri din primarie,adica plata unor studii de fezabilitate fara viitor catre firme de casa in detrimentul contribuabilului careian si al actului de cultura ,vaduvit in acest caz de un lacas mai mult decat util pe timpul verii.cu alte cuvinte,furt pe fata,cu votul tulipanilor.culmea e ca toti contribuabilii sunt afectati,indiferent de etnie!

de erno la 5 March 2012 - 19:56

si este asta prima oara cand se intampla asa? nu. si nici nu va fi ultima. dar cate vor mai fi poate depinde de alegatori.

de attila la 6 March 2012 - 04:09

a inceput campania electorala…

de Horia Mărieș la 6 March 2012 - 07:07

Nu este textul meu, dar cred ca merită să fie citit și mai ales înțeles de unii care nu visează altceva decât “campanii electorale” ca @Attila.

5 Metode pentru Tampirea Populaţiei (MTP)

V-aţi întrebat vreodată de ce nu v[ ajung banii, de ce copiii dumneavoastră par de necontrolat, de ce plătiţi rate insuportabile la bancă, de ce nu vă mai place nimic din ce aveţi în casă, de ce vă vine mereu să vă certaţi cu toată lumea, de ce vă simţiţi neglijat, ignorat, umilit, strivit de cei care ar trebui să vă servească, de ce nu sunteţi fericit şi nici măcar mulţumit, sau pur şi simplu de ce fetele poartă de aproape 2 ani cizme în miezul verii ? Sunt convins că v-aţi întrebat.
Dar v-aţi întrebat de ce nu faceţi nimic pentru ca aceste nemernicii să nu mai continue? În cele ce urmează, voi încerca să vă ofer 5 motive pentru care raspunsul la această ultimă întrebare este, de obicei, “Nu pot”.
Le-am numit Metode pentru Tâmpirea Populaţiei pe scurt MTP-uri.
Precizez că, în cele ce urmează, cuvintele”cititor”, “telespectator” şi “cetăţean român”, Attila vor fi înlocuite cu “bizon” şi/sau “fraier”

MTP-1
În fiecare zi pe toate canalele media, oferă-i fraierului un exemplu de personaj realizat d.p.d.v. financiar şi insistă pe cât de mulţi bani are respectivul, câte chestii mișto îşi cumpără în fiecare zi, cu ce femei sau bărbaţi bine umblă, în ce casă luxoasă trăieşte şi cât de simpatic e în discuţiile cu presa . În acest fel, puţin câte puţin, fraierul ajunge să fie, în mod real, interesat de viaţa acestui personaj. Apoi, oferă-i informaţii despre situaţii conflictuale din viaţa acestui personaj realizat, de genul: divorţ cu scântei sau despărţire violentă, dispute pe moşteniri, corupţie, exprimări colorate. Nu la fel de bune, dar destul de eficiente, sunt şi informaţiile despre aspecte pozitive: căsătorie, o nouă cucerire, un act caritabil. Toate aceste situaţii au menirea de a fi comentate de către fraier împreună cu ceilalţi fraieri din lumea lui. Astfel, bizonul se regăseşte în acele situaţii, iar distanţa dintre el şi acel personaj i se pare insignifiantă, deşi duhoarea de la ghenă îi ia nasul, rahaţii de câini din faţa blocului i se lipesc de tălpi, se sufocă în autobus, şeful urlă la el ca la un animal, iar la cumpărături face calcule mai abitir decât Gheba.

MTP-2
În fiecare zi pe toate canalele media, explică-i bizonului de unde să îşi ia cel mai avantajos credit, care sunt băncile care au comisioane ascunse şi, prin excludere, care sunt cele mai sigure şi unde trebuie să dea fuga să ia bani. Apoi, spune-i ce lucruri rele i se pot întâmpla dacă nu îşi plăteşte ratele. După ce te-ai asigurat că a înţeles toate astea, combină totul cu MTP -1 astfel: Dan Bitman, personaj de succes, consilier al Ministerului de Finanţe este garanţia pentru creditul tau imobiliar (deşi în reclama TV, el cântă şi se scălămbăie împreună cu o babă sclerozată şi cu nişte spălaţi pe creier), doctoriţa lu’ peşte este cea care te sfătuieşte să cumperi medicamentul de cap chiar dacă nu te doare atât de tare încât să te îndopi cu antinevralgice, Anna Lesko, cântăreaţa de succes (deşi o parvenită, complet lipsită de talent artistic) sau marele baschetbalist Gică Mureşan îţi arată de ce trebuie să vorbeşti aiurea de sute de euro pe lună la mobil. Apoi, nu uita să mănânci margarină de care Nadia Comăneci nu s-ar atinge în veci, dar pe care ţi-o recomandă cu căldură. După asta, ia-ţi haine ca piţipoanca cu fruntea îngustă şi ţăţe mari la preţuri de trei ori mai mari decât în orice ţară din occident, dar produse sub franciză la noi.

MTP-3
În fiecare zi pe toate canalele media, dezvăluie-i bizonului prin ştiri repetitive sau talk-show-uri interminabile ce răutăţi fac autorităţile, cât de mult şi prin ce metode ingenioase fură banul public. După ce îi întipăreşti asta în minte uimeşte-l: fă un spectacol din orice realizare a ministrului sau primarului Jenoke prezentat drept hoţ în zeci de rânduri. Arată-i de o sută de mii de ori ce bine se circulă pe podul sau şoseaua abia inaugurate, ce sisteme de siguranţă super-performante pentru siguranţa bizonului a cumpărat, ce evenimente artistice de înaltă ţinută şi popularitate va organiza. În acest mod, fraierul, deşi îndrăcit de zecile de nereguli prezentate în legătură cu acel politician, nu va simţi că e totul pierdut, ci dimpotrivă, că acolo sus, cineva lucrează şi pentru el.
Totul se poate rezuma prin fraza cretinoidă: “A furat el dar şi face!”
Prin această metodă, se legitimează deturnarea sistematică a banilor publici în buzunarele unora, prezentă în toate structurile de stat de la noi. Apoi, ca toate lucrurile să aibă un pic de sare şi piper, arată-i fraierului câţiva barosani încătuşaţi, dar uită subiectul sau tratează-l cu superficialitate când aceştia sunt achitaţi de justiţie sau primesc pedepse cu suspendare.

MTP-4
În fiecare zi pe toate canalele media, arată-i fraierului informaţii ultra-detaliate despre clanuri de cămătari, tâlhari, bătăuşi, spărgători de banci, elevi bătuţi de alţi elevi sau de profesori, pietoni omorâţi de şoferi recalcitranţi. Arată-i bizonului că nu mai este în siguranţă nicăieri şi că nu mai trebuie să îşi lase copilul în faţa blocului. După aceea combină această metodă cu MTP-2 şi MTP-3. Vei obţine un mesaj beton prin care fraierul va întreprinde treptat următoarele acţiuni : îşi va cumpăra o uşă metalică, va face contract de monitorizare cu o firmă de pază, îşi va lua pistol cu bile, îşi va asigura casa, maşina, partenerul de viaţă, copilul şi pe sine. Apoi, acesta aparent liniştit se va uita cu aviditate la cum îi explică Ciocan despre eficienţa oamenilor legii atunci când au descins în casa traficanţilor din Ferentari şi au confiscat “uriaşa” cantitate de 200 de grame de cocaină (deşi anual la noi se trafichează tone)

MTP-5
În fiecare zi pe toate canalele media, convinge fraierul că toată lumea este îngrijorată de soarta educaţiei. Apoi arată-i prin mii de alte exemple de ce în România nu are rost să faci şcoală. Combină cu MTP-1 şi prezintă-i “vedeta” (o femeie independentă care ţine la principii) care are de toate pentru că a fost sponsorizată de “iubi” cel potent financiar, bătrân dar generos. Arată-i profesoare de română care dansează la bairamuri organizate de Vanghelie, sau care fac striptease la webcam. Apoi, îndrumă fraierul să se culturalizeze cu un roman imbecil de-al divei Mihaela Rădulescu şi să citească cărţi despre: cum să ajungi bogat, vedetă sau fotomodel când el e de fapt un sărăntoc, un nimeni şi un urât.

Aceste lucruri consider că descriu cel mai bine parteneriatul “stat + privat + media” care acţionează , de ani buni, pentru indobitocirea indivizilor din această ţară. Lista de MTP-uri poate continua aproape la nesfârşit dar sper că prin acestea am surprins o parte din esenţial. Aş dori să precizez că nu aş avea aroganţa să pretind că eu nu mă încadrez în această categorie a “fraierilor”.
Ce îmi place să cred este însă că aceste metode nu m-au prins în totalitate.
Mulţumesc “pe această cale” propriei mele conştiinţe care m-a ajutat să fiu măcar un “fraier conştient”.
Dacă nu v-am plictisit deja, voi reveni pe viitor şi cu alte Metode pentru Tâmpirea Populaţiei şi vă invit şi pe dumneavoastră să povestiţi în ce mod
v-aţi simţit fraieriţi.
Unii vor spune că nu ajută la nimic să ne dăm seama, mai ales că se apropie și campania electorală.
Eu zic că ajută, şi ajută chiar unde doare mai mult: la cap şi la buzunar.

Succesuri!

de attila la 6 March 2012 - 11:04

eu nu visez,domnule.constat.clar?

de laci la 6 March 2012 - 17:55

Daca din campanie electorala fac parte actiunile de furt pe fata din bugetul local ale chiar presedintelui udmr si primar,atunci sunt de acord cu Attila.

de Horia Mărieș la 7 March 2012 - 05:33

@Attila:

NU domnule, nu este nimic clar la dumneata, nici numele adevărat, nici la ce (sau la a cui) echipă joci, nici măcar gândirea, ci numai originea.

[Attila (in latină Attila, in greacă Ἀττήλας, n. 406 – d. 453) a fost ultimul și cel mai puternic rege a hunilor, domnind între anii 433–453. Născut într-o familie nobilă, el l-a urmat la tron pe unchiul său Roas, împreună cu fratele său Bleda. Attila mai este cunoscut și ca Attila Hunul, fiind supranumit în unele texte bisericești „Biciul lui Dumnezeu”. Ar avea sensul denumirii de tată, asemănătoare cu cea din limba gotică, și unele limbi slave (vezi în rusă oтeц, pronunțat: [ateț], sau termenul probabil de origine mixtă, „ataman”, în ucraineană), existentă în maghiară, „atya”, și în nume proprii turcice ca Atatürk sau Almatî (Alma-Ata) și în denumirea de dregătorie turcă medievală „atalîk”. Un alt sens ipotetic ar fi o înrudire cu numele vechi turcic al fluviului Volga — Atyl/Atal/Atil. În cazul acesta numele ar însemna „Fluviu mare”. În tinerețe a trăit la curtea din Ravenna, ca ostatic. Prezența sa acolo era o garanție că hunii din Bazinul Panonic conduși de unchiul său nu vor ataca Imperiul Roman de Apus. În anul 445 Attila l-a omorât pe fratele său și a devenit astfel rege al hunilor. În anul 451 hunii lui se îndreaptă împotriva Imperiului Roman de Apus și invadează Galia. Sunt înfrânți în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, de către alianța germanică alcătuită din vizigoți, burgunzi și franci, sprijiniți de o arnată romană condusă de generalul roman Flavius Aetius. Bătălia a fost descrisă ca fiind una din cele mai sângeroase înfruntări din istorie, Attila pierzând între 2-300.000 de războinici. Conform legendei, moartea lui Attila a survenit în noaptea nunții sale cu prințesa burgundă Ildikó (germ. Hildchen, diminutiv de la „Hilda”). Excesul de alimente și băutură i-ar fi provocat o puternică hemoragie nazală, iar dimineața a fost găsit înecat în propriul sânge. Alte surse spun că ar fi fost ucis de către Ildikó.]

Dumneata ți-ai luat pseudonimul de Attila fiindcă te consideri cumva “tată” sau “atya” al orasului Nagykaroly?

Poate chiar tu ești ăla, cine știe!

Sper însă că n-ai de gând să te însori cu vre-o Ildikó, fiindcă s-ar putea să o pățești urât de tot, și chiar în noaptea nunții. :-)

Lasati un comentariu