Suprapuneri de terenuri

• publicat la: 4 ianuarie 2012
Suprapuneri de terenuri

Un teren, trei proprietari şi o carte funciară…

Credeai că eşti unic proprietar pe terenul tău? Pentru a evita surprizele, mai verifică o dată datele din cartea funciară!

In societatea noastră, mare devoratoare de contracte de vânzare-cumpărare, să ai un titlu de proprietate asupra unui teren nu-ti garantează, din oficiu, si că eşti singurul proprietar. Vestile proaste pot veni atunci când te astepti mai putin. Să spunem că esti bucuros că ai găsit un cumpărător pentru terenul pus in vânzare si că ai obtinut un pret bun – te grăbesti să demarezi procedurile notariale si să inchei tranzactia cât mai repede. Elanul poate să-ti fie imediat tăiat de cruda realitate din extrasul de carte funciară, cea care te face să vezi dublu sau chiar triplu in direcţia unor persoane care se proclamă proprietari ai terenului tău.

Creşte preţul, creşte şi tentaţia!

Dacă până mai ieri “prăpăditul de teren” nu valora nici măcar cât un coş de cumpărături de la hypermarket, ei bine, astăzi, datorită boom-ului imobiliar si al interesului manifestat de investitori faţă de zona ta, terenul respective a ajuns să fie curtat de un pluton intreg de cumpărători indrăgostiti peste măsură de frumusetea sa profitabilă. Deoarece vrei ca proprietatea ta să beneficieze de intreaga atentie a potentialului cumparator, manifesti pretentii consemnate in antecontractul de vanzare-cumparare si, cum esti sigur ca esti unicul proprietar si ca poti sa faci tot ce-ti taie capul cu proprietatea ta, accepti fara probleme clauzele antecontractului, chiar daca acestea specifica faptul ca, in caz de nerespectare, ai de platit daune considerabile.

Faci săpături la OCPI până dai de titlul de proprietate

Chiar dacă prin Constitutie ti se garantează dreptul la proprietate, se pare că legea se aplică la comun pentru toti cei care vin cu dovezi care atestă deţinerea de drepturi asupra unui bun – asta ca să nu se spună despre lege că discriminează. Cum practica depăşeste teoria, ba chiar o şi anulează, te aşteaptă o perioadă de săpături având ca scop final date despre titlul de proprietate.

Oficiul de cadastru si publicitate imobiliară va reprezenta toposul cercetarilor tale arheologice, chiar poti accesa si arhiva acestuia, bineinteles, dupa achitarea taxei de rigoare.

In paralel, te poti adresa si cabinetului notarial unde au fost validate actele autentice ale terenului de către ceilalti proprietari, pentru a vedea cu certitudine i(legala) cine a a indrăznit să se proclame stăpân peste intinderea terenului tău. Săpăturile avansează doar dacă notarul de bună credinţă iti va ingădui să ai acces la informatiile necesare, insă e posibil să te trezesti cu un refuz diplomat, menit să camufleze o activitate mai puţin potrivită unui notar respectabil.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro

Lasati un comentariu