Procesul de inventariere a terenurilor

• publicat la: 13 noiembrie 2015
Procesul de inventariere a terenurilor

George Băeșu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a declarat, joi, la Craiova, în cadrul unei întâlniri cu prefecții din Sud-Vestul țării, că în aproape toată țara a fost finalizat procesul de inventariere a terenurilor, cu excepția a 16 localități pentru care cel mai probabil va urma un tratament preferențial de verificare conform AGERPRES.

Potrivit președintelui ANRP, în urma acestei inventarieri s-a stabilit că multe terenuri sunt disponibile, iar pentru multe există suprapuneri de titlu de proprietate.

‘În aproape toată țara a fost finalizat procesul de inventariere a terenurilor. Sunt doar 16 localități din România din cele peste 3.000 care nu au făcut încă acest lucru. Pentru acestea 16 bănuiesc că va urma un tratament preferențial de verificare. După această inventariere rezultatele au fost anticipate de unii, neașteptate pentru marea majoritate. Multe terenuri sunt disponibile, multe terenuri au fost preluate anterior de la stat pentru a fi date foștilor proprietari care încă sunt libere și sunt multe probleme cu suprapuneri de titluri (…) Deci după această inventariere și după ce s-au constatat astfel de situații, normal că este nevoie acum de o viziune comună referitoare la ce vom face de aici încolo’, a afirmat Băeșu.

Președintele ANRP a mai afirmat că prin legea care se află în procedura de promulgare se va face pentru prima dată în istoria postdecembristă un act de dreptate și pentru ceilalți cetățeni români în afară de cei care sunt beneficiarii legilor restituirii, în sensul că terenurile care au fost preluate de la statul român și nu au fost date cetățenilor pentru care au fost solicitate trec înapoi la statul român și vor rămâne în continuare disponibile în procesul de restituire. Integral pe: AGERPRES

Din documentele vechi  consultate de Horia Mărieş, cum ar fi de exemplu “Situația Colonizărilor din Jud. Sălaj, plasa Carei” întocmit de Regiunea Agricolă Careii Mari sub indicativul E no. 242/1926, datat 17 noiembrie 1926 de Agronom Regional A. Bancu, document aflat la Ministerul Administrației și Internelor, Arhivele Naționale, Biroul Județean Satu Mare, rezultă foarte clar din rubrica “Terenul ce îl dețin coloniștii rămași definitiv”, faptul că Centrul de colonizare “Urmașii lui Iancu” din satul Ianculești avea în folosință pășune în suprafață de 126,463 jugăre (73,03 hectare) și pădure în suprafață de 50 jugăre (28,875 hectare). Situaţia de la Ianculeşti este una aparte, încâlcită prin numeroase decizii date de instituţiile din primii ani de după evenimentele din 1989, despre care a scris detaliat Horia Mărieş în articolul Mânoasa Câmpie a Careiului, aici.

Cert este că nici la această dată ianculeştenii nu sunt în posesia pădurii iar păşunea satului se micşorează pe an ce trece de parcă s-ar evapora.

Nici de cele 586 ha de păşune comunală ale Careiului , împărţite între cele 6 composesorate câte existau  după cel de-al doilea război mondial nu se mai vorbeşte. Ultimele 220 de ha de păşune careiană au fost înstrăinate în ultimii 10 ani. Ar fi interesant de aflat care este situaţia sutelor de hectare din Domeniul Statului atât  de pe raza satului Ianculeşti cât şi a oraşului Carei.

redacţia

Lasati un comentariu