Cum duce FMI, tiptil, România la faliment

• publicat la: 11 februarie 2012
Cum duce FMI, tiptil, România la faliment

Condiţiile draconice impuse de Fondului Monetar Internaţional în relaţia cu România poate fi dezastruoasă pentru ţara noastră şi riscă să submineze democraţia fragilă. Potrivit unui articol publicat de doi analişti ai Reuters „rigoarea excesivă“ promovată de instituţia financiară ar putea provoca daune pe termen lung.

Severitatea exagerată a dus la reducerea   salariilor din sectorul public cu 25%, mai mult decât oriunde în altă parte. Din păcate, în tratamentul aplicat României FMI a revenit la reputaţia sa de „vampir“, se arată în articolul citat de JURNALUL NAŢIONAL, care enumeră între măsurile cerute de FMI desfiinţarea a 100.000 de locuri de muncă, reducerea salariilor şi majorarea TVA, care au afectat direct  populaţia săracă.

Astfel de măsuri dure, susţine COTIDIANUL, ar putea să aibă însă un efect contrar. Prin întărirea forţelor politice anti-reformă, FMI ar putea îndepărta România de strategiile pe care le încurajează. Şi FMI a încercat între timp să îşi atenueze imaginea fioroasă. Directorul general Christine Lagarde, citată de ROMÂNIA LIBERĂ, a argumentat că Fondul ar trebui să fie mai puţin dur, admiţând că „o consolidare prea rapidă a bugetelor poate afecta redresarea şi înrăutăţi perspectivele pieţei muncii“.

În plus, remarcă ADEVĂRUL, asprimea FMI faţă de România provoacă îngrijorarea că Fondul operează cu standarde duble. Naţiuni mai bogate, precum Irlanda şi Portugalia, au beneficiat de termeni mai toleranţi în acordurile de sprijin financiar . Irlandei, aminteşte JURNALUL NAŢIONAL, i s-a cerut să reducă salariile angajaţilor publici cu doar 10% şi numărul angaţilor cu 8.000 de persoane, în timp ce Portugalia scăpat cu tăieri ale salariilor de 5% şi restrângerea personalului prin plecări naturale .

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu