Explozia din Sighet.Cine duce gazul în Sighetu Marmaţiei

• publicat la: 20 February 2012
Explozia din Sighet.Cine duce gazul în Sighetu Marmaţiei

Firma Berg Sistem Gaz, care se ocupă de distribuirea gazelor în Sighetu Marmaţiei, şi al cărei director local a fost grav rănit în explozia de azi-dimineaţă, de la clubul Euphobia, este o firmă mică, cu sediul declarat în trei camere de pe bulevardul Carol, din Bucureşti.

Deţinută în proporţie de 99,68% de Anumersus Co. Ltd., un offshore înregistrat la Limassol, în Cipru, şi care nu plăteşte taxe statului român, firma a fost cumpărată în 2010 de la cei trei foşti acţionari, Vasile Grigorescu, Veniamin Ionuţ Dojana şi Dan Radu Nicoară. În acţionariatul actual mai apare, cu 0,32%, Gheorghe Belean.

Începând cu 18 octombrie 2011, administratorul acestei firme este Costin Berevoianu, consilier al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Berevoianu a condus ARBAC (Administraţia Apă-Canal din Bucureşti), postură din care negocia amenzi şi contracte cu Apa Nova, apoi a fost preluat la primărie de Sorin Oprescu.

Costin Berevoianu a explicat pentru gândul că firma Berg Sistem Gaz a concesionat, de la Ministerul Economiei, serviciile de distribuţie de gaz în Sighetu Marmaţiei şi a primit licenţa să procedeze la fel în două localităţi vecine – Vadu Izei şi Sarasău.

Practic, firma funcţionează ca un intermediar, care în plus construieşte şi ţevile de gaz din localitate. Preia gazul de la compania EON Gaz, din reţeaua naţională de transport deţinută de Transgaz şi îl bagă în reţeaua proprie, livrându-l către consumatori la un preţ stabilit de firmă. La încheierea contractului de concesiune, reţeaua de ţevi va intra în proprietatea statului.

Reţeaua de gaz construită de Berg Sistem Gaz la Sighetu Marmaţiei are aproximativ 45 de kilometri de ţevi şi deserveşte în jur de 2.500 de abonaţi. Înainte de investiţie, nu exista reţea de gaz în localitate. “Mai avem de realizat cam 25-30 de kilometri ca să încheiem obligaţiile de investiţii”, a declarat Berevoianu.

În 2010, firma Berg Sistem Gaz a declarat pierderi de aproximativ 800.000 de euro la Ministerul Finanţelor.

“E foarte posibil ca din cauza gerului o conductă să se fi fisurat”

Costin Berevoianu, care la ora aceasta se află la Sighetu Marmaţiei, pentru a participa la anchetarea exploziilor, spune că ţevile de gaz din zona deflagraţiei sunt relativ noi, pentru că reţeaua a fost construită în 2006.

Echipa de la Berg Sistem Gaz a identificat scurgerea de gaz în intersecţia străzii Corneliu Coposu (unde se află imobilul care găzduieşte clubul Euophobia) cu strada Gheorghe Şincai, după ce a decopertat asfaltul din perimetru.

“Este o pierdere de gaz la o ţeavă de 90 de milimetri. În zonă nu s-a lucrat recent, dar au loc controale anuale, e un grafic regulat de lucrări. Este foarte posibil ca în urma gerului din ultima perioadă, o conductă să se fi fisurat. Nu sunt ţevi din cele vechi, de oţel, sunt din astea noi de polietilenă”, a explicat Costin Berevoianu pentru gândul.

sursa gandul

comentarii

de t maria la 20 February 2012 - 16:00

nu ma uimeste incompetenta distribuitorului de gaz de la sighet, ce spuneti de furtul furnizorilor de gaz la consumatorii casnici prin modul de calcul de-a dreptul penal al ajutorului de caldura, la o factura care trebuia sa fie pe 0.00 sunt de plata 111.00 ron. faceti un calcul: cati beneficiari de ajutor de caldura sunt X cu ron furati. sunati-ma la 0752600775 si va explic despre ce este vorba. companiile de gaz, indiferent ca sunt distribuitori sau furnizori, aplica legea dupa cum le convine, incalcand-o intr-un mod de-a dreptul grosolan, profitand de lipsa de informare a consumatorilor.

Lasati un comentariu