Copii condamnaţi la moarte în chinuri. Asta e politica de stat

• publicat la: 24 februarie 2012
Copii condamnaţi la moarte în chinuri. Asta e politica de stat

Situaţia a intervenit după ce firma care producea morfina pentru pacienţii bolnavi de cancer din România a renunţat la contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Mundipharma, firma care producea morfina, s-a retras din România, motivându-şi decizia, după cum afirmă JURNALUL NAŢIONAL, prin faptul că termenele de plată ale medicamentelor sunt mult prelungite, ajungâng chiar şi la un an.

Strâns cu uşa, Guvernul a deblocat, ieri, fonduri pentru achiziţia de calmante, însă, constată ROMÂNIA LIBERĂ, situaţia pacienţilor cu afecţiuni oncologice este departe de a fi rezolvată. Guvernul a anunţat că a alocat, din Fondul de rezervă, 750.000 lei pentru cumpărarea de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului bolnavilor de cancer. S-au alocat însă doar 750.000 de lei, suficienţi pentru o lună, după cum afirmă COTIDIANUL.

Mai mult, morfina se întoarce în spitale abia peste zece zile, anunţă ZIUA VECHE. Iar Preşedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune ca suma alocată este o insultă la adresa pacienţilor. În cazul bolnavilor de cancer cu dureri, explică ADEVĂRUL, morfina este indispensabilă şi nu dă dependenţă. Se poate administra sub formă injectabilă (câte 10 ml, din şase în şase ore) ori pe cale orală.

Deşi preparatele orale se absorb mai lent, există şi varianta de medicament cu o doză mai mare (160 ml) care se poate administra tot din şase în şase ore. Deocamdată, morfina este standardul de aur în terapia durerii care nu răspunde la tratamentele alternative. GÂNDUL susţine că în România sunt înregistraţi peste de 450.000 de bolnavi de cancer.

Şi, cu toate că pentru moment s-au liniştit spiritele în privinţa morfinelor, Guvernul nu spune nimic despre citostaticele curente care lipsesc şi ele din farmaciile spitalelor, aspect subliniat în repetate rânduri de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimie. În pericol sunt majoritatea bolnavilor de cancer din ţara noastră, dar, reamrcă JURNALUL NAŢIONAL, în special copiii cu această suferinţă. Oncologii pediatri nu contenesc în a spune că 80% dintre cazurile de cancere la copii pot fi tratate dacă acestor pacienţi le sunt asigurate tratamentele la timp. Şi, în acest caz, doar Guvernul are timp…

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu