Părinţii îşi pot inscrie copiii de 5 ani chiar şi direct în clasa a doua

• publicat la: 23 februarie 2012
Părinţii îşi pot inscrie copiii de 5 ani chiar şi direct în clasa a doua

Copiii de cinci ar putea fi inscrisi in clasa intâi, dacă evaluarea psihosomatica este favorabila. In plus, daca trec de niste teste suplimentare, micutii pot fi inscrisi direct in clasa a doua, a anuntat, joi, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea.

Aceasta a precizat ca Legea Educaiei creeaza premisele pentru ca parintii sa-si poata inscrie copiii la scoala la varsta de sase ani, insa nu exista nicio restrictie pentru aceia care ar dori inscrierea chiar mai devreme de aceasta varsta.

„In 22 de state europene, legea stabileste debutul invatamantului obligatoriu la sase, cinci sau chiar patru ani. Majoritatea au optat pentru varsta de sase ani. Romania este a paisprezecea tara europeana in care invatamantul obligatoriu va incepe la sase ani”, a declarat Oana Badea, intr-o sonferinta de presa.

Oficialul din Educatie a subliniat ca parintii isi pot inscrie copiii in clasa I la varsta de cinci ani, daca dezvoltarea psihosomatica este corespunzatoare. Potrivit secretarului de stat, aproximativ 80% dintre copii au fost cuprinsi in anul scolar 2010-2011 in invatamantul prescolar din Romania. Obiectivul european pentru 2020 este ca peste 95% dintre copii sa fie cuprinsi in aceasta forma de invatamant.

Oana Badea a explicat ca inscrierea in anumite unitati de invatamant suprasolicitate se face inca din anul 2005, in baza metodologiei, care precizeaza ca prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant.

„Legat de aceasta problema, in Bucuresti este o situatie particulara, intrucat 50% dintre parinti si-au inscris copiii in anii anteriori la o alta unitate de invatamant decat aceea la care au fost arondati. Unitatile de invatamant pot stabili un criteriu de selectie in cazul in care exista foarte multe cereri pentru o scoala, pe langa criteriile generale prevazute in metodologia MECTS. Totodata, exista posibilitatea modificarii planului de scolarizare in limita capacitatii unitatii de invatamant, astfel incat sa fie cuprinsi copii care nu sunt arondati respectivei unitati”, a adaugat secretarul din Educatie.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu