Ce inseamnă pentru cetăţeanul de rând intrarea României in spaţiul Schengen

• publicat la: 6 martie 2012
Ce inseamnă pentru cetăţeanul de rând intrarea României in spaţiul Schengen

Liderii ţărilor UE au decis zilele trecute să amâne până in septembrie decizia privind intrarea in spaţiul Schengen a României si Bulgariei, potrivit proiectului declaratiei finale a summitului desfăşurat la Bruxelles. Ce inseamnă pentru românul de rând intrarea ţării noastre in spaţiul Schengen.

Aderarea la spatiul Schengen inseamnă aderarea la un spatiu in care controalele la frontierele interne intre statele membre au fost eliminate. Aceasta este diferenţa majoră intre statutul de stat Schengen si cel de stat membru al Uniunii Europene, din punctul de vedere al controalelor la frontierele interne. Practic, dacă România este acceptată in acest spatiu se poate traversa frontiera pentru a pleca oriunde. Dreptul la libera circulatie nu este absolut, fiind aplicabil doar cu respectarea anumitor prevederi ale legislatiei nationale referitoare la parcurile nationale, zonele protejate, proprietatea privata, etc.).

In prezent, sunt 24 state care implementează complet acquis-ul Schengen: Franţa, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Olanda este singura tara care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie. Pentru extinderea spatiului Schengen este nevoie de o decizie in unanimitate in Consiliul Justitie si Afaceri Interne.

Românii şi bulgarii, invitaţi să boicoteze lalelele olandeze

Cetăţenii români şi bulgari sunt invitaţi să nu cumpere lalele olandeze de 8 martie, Ziua internaţională a femeii, într-un apel al unei organizaţii nonguvernamentale din Bulgaria.

Organizaţia Priroda za horata /Natura pentru oameni/ face apel la bulgari şi români să boicoteze marfa olandeză de pe piaţă până când celor două ţări li se va permite să intre în spaţiul Schengen, într-o ‘poziţie oficială’ trimisă agenţiei bulgare de presă.

„Îi chemăm pe bulgari şi pe români să boicoteze mărfurile olandeze. Să nu mai alimenteze cu carburant de la staţii olandeze, să nu mai cumpere produse cosmetice, legume şi alimente olandeze. Şi mai ales, să nu cumpere lalele olandeze pentru Ziua femeii, 8 martie”, se arată în comunicat.

„Nu trebuie să mai tolerăm discriminarea impusă de Olanda în legătură cu accesul în spaţiul fără frontiere, în ultimii trei ani. Nu trebuie să acceptăm explicaţia că toate acestea sunt din cauza unui partiduleţ olandez care se doreşte la guvernare. Am îndurat prea multă umilinţă în istoria noastră pentru a permite asta. Nu suntem persoane de calitate inferioară, rata criminalităţii nu este mai mare la noi, graniţele noastre nu sunt mai nesigure” – subliniază autorii apelului.

„Poate nu suntem de acord cu legalizarea drogurilor şi a prostituţiei în Olanda, dar nu le contestăm decizia” – se menţionează în comunicatul citat de agenţia bulgară.

sursa capital.ro

Lasati un comentariu