Laszlo Tokes demisionează din UDMR

• publicat la: 12 March 2012
Laszlo Tokes demisionează din UDMR

Supărat pe formațiunea sa că stă la guvernare de dragul Puterii, că are o poziție permisivă vizavi de Roșia Montană, dar și că unii colegi de-ai săi deputați zădărnicesc activitatea ANI, europarlamentarul Laszlo Tokes și-a anunțat demisia din UDMR.

Laszlo Tokes a declarat că, în calitate de iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta “poziţia permisivă” a UDMR cu privire la investiţia de la Roşia Montană, “investiţie pe care o chiar sprijină”.

“Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijoraţi care doresc să afle acum, totuşi, ce se întâmplă în România”, a spus Tokes.

Acesta a mai susținut că întreaga comunitate maghiară din Transilvania este ruşinată de comportamentul unor deputaţi UDMR care depun toate eforturile pentru a zădărnici activitatea ANI de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor DNA.

“O practică bazată pe interese de partid”
“Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea ţării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate şi doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menţine România pe linia de plutire”, a mai spus europarlamentarul, care a respins practica UDMR “bazată pe interese obscure de partid, de excludere şi de dezbinare a comunităţii maghiare din România”.

“După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunităţii şi apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanţarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic şi pe sărbătorile noastre naţionale, pe statuile noastre şi pe locurile noastre simbolice. Am convingerea că nu maghiarii din Transilvania există datorită UDMR, ci fix invers: atât partidele noastre maghiare din Transilvania, cât şi demnitarii lor aleşi trebuie să slujească întotdeauna întreaga comunitate”, adaugă europarlamentarul Laszlo Tokes.

Laszlo Tokes a fost fondator al UDMR, preşedintele de onoare al acesteia din 1990 până în 2003, când a fost desfiinţată această funcţie, apoi membru al filialei din Timiş a UDMR.

sursa evz.ro

Lasati un comentariu