Medierea – varianta pacifistă a războiului din tribunal

• publicat la: 7 martie 2012
Medierea – varianta pacifistă a războiului din tribunal

Dacă vrei să eviţi verdicte, infăţişări interminabile la tribunal si eşti dispus la conciliere, atunci acceptă intâlnirea cu un specialist in mediere!

Inainte de orice război, se poartă procese de negociere care, in funcţie de rezultatul lor, pot da curs sau nu comportamentului belicos, românii fiind destul de iuţi, după cum ştim, in a formula plângeri atunci când se simt nedreptăţiti. Pentru a mai reduce din statistica ridicată a dosarelor de judecată, apelarea la un mediator este mai mult decat binevenita, uneori chiar salvatoare. Actionând ca un duş rece peste problemele legale destul de fierbinti pe care multi dintre noi le avem la un moment dat, aspectul pacifist pe care mediatorul il manifesta reuseste sa tina multe cazuri departe de biroul judecatorului.

Desi la nivel global, majoritatea ţărilor evaluate din punct de vedere legal au oferit un statut profesional meseriei de mediator, realitatea românească nu poarta semnul de egal cu cea internaţională. Profesia de mediator nu are incă statuate principiile de functionare, statutul sau fiind oarecum in cumpănă, cel putin din perspectiva clientilor. In practica legală, avocatul căruia ii este incuviintat un caz isi poate sfătui clientul să apeleze la un mediator, asta ca o alternativă de natură conciliantă, care să inlesnească comunicarea directă intre părţi si să deschidă apetitul către negocierea directă, fără interventia unui judecător sau a instrumentelor legale drastice.

Realitatea judiciara se confruntă anual cu mii de cazuri care si-ar putea găsi soluţia intr-un mod mai facil, departe de sălile tribunalului, dar care nu sunt directionate in mod expres către un specialist in mediere, ţara noastră având un deficit destul de mare in numărul de experti de acest gen. Instruirea acestora trebuie sa fie minutioasa, sa aiba o baza teoretica solida si sa ofere perspective reale in practica eventualelor cazuri. Desi avem resursa umana capabila sa exercite o astfel de profesie, lipsa de promovare si de finantare pe acest domeniu face sa opreasca din evolutia fireasca procesul de mediere.

Cum arată portretul robot al unui mediator?

Un mediator care să facă faţă unui cuplu suparat si frustrat de longevitatea unui mariaj nereusit, a unor familii dezbinate de mosteniri incerte sau unor asociati care au de impartit bunurile afacerii, trebuie sa dea dovada in primul rand de impartialitate. Daca un avocat este desemnat sa apere interesele unei parti, mediatorul trebuie sa asculte parerea ambelor capete ale discordiei, sa dea o ritmicitate comunicarii dintre parti si sa le initieze in arta negocierii, pentru a avea un rezultat favorabil pentru fiecare parte implicata. Trebuie să fie un fin ascultător, să isi cenzureze opiniile personale care ar putea să afecteze procesul de mediere, practic trebuie să fie omul invizibil, participant la negociere, dar care coordonează atent parghiile comunicarii.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu