Cabana Soarelui vă aşteaptă de 1 Mai

• publicat la: 26 aprilie 2012
Cabana Soarelui vă aşteaptă de 1 Mai

Dacă nu aţi apucat incă să vă căutaţi cele mai bune destinaţii pentru mini-vacanţa de 1 Mai, vă supunem atenţiei una din posibilităţile atractive atât din punct de vedere financiar cât şi al amplasamentului.Propunerea se adresează in special amatorilor de drumeţii,iubitorilor muntelui şi implicit al rezervaţiilor naturale.
Cabana Soarelui, situată la 850 m altitudine, iţi oferă şansa să petreci clipe de neuitat intr-un cadru natural de exceptie – Munţii Retezat. Combinaţia dintre „natură” si „cultură” fac din ea  un loc ideal pentru relaxare şi drumetii, iar la sfârşitul vacanţei devine o amintire plăcută pentru cei care i-au trecut pragul.

Pozitionarea strategică, la „mijloc de drum”, o fac atractivă atât pentru iubitorii crestelor muntilor, dar si pentru cei ce doresc relaxare sau vizitarea numeroaselor obiective naturale si culturale din Ţara Haţegului.

In „amonte”, găsim Parcul Naţional Retezat , infiintat in anul 1935, primul parc naţional din România, cu o rezervatie stiinţifică exclusivă – Gemenele (1.840 ha), destinat conservării frumuseţilor acestor munţi si a florei endemice de aici. Altitudinile variază intre 794m si 2509m (Vf. Peleaga).
In „aval”, Depresiunea Haţegului îţi oferă posibilitatea de a vizita cetăţi şi castele, biserici, rezervaţii şi parcuri naturale. Zona Haţeg este bogată in obiective arheologice din neolitic, epoca bronzului, perioada daco-romană şi cea medievală.

De la Cabana Soarelui se pot face numeroase trasee turistice in Parcul Naţional Retezat, dintre care aminitim:

Cascada Loloaia – 1 oră
Cetatea Colt – 1 – 1 1/4 ore, locul de unde s-a inspirat Jules Verne când a scris Castelul din Carpaţi
Cabana Pietrele – 2 – 3 ore
Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din ţară, 10 ha, lungime 550 m, lăţime medie 160 m, adâncimea max. 15.5 m, volum 625000 m³; este alimentat de 5 izvoare principale – aprox. 5-6 ore
Vârful Peleaga (2509m), cel mai mare din Muntii Retezat si al şaselea vârf muntos din România – aprox. 7-8 ore
Vârful Retezat (2484m) – aprox. 6ore
Lacul Stănişoara – aprox. 4 ore
Lacul Galeşu – aprox. 6 ore

Lacul Zănoaga, cel mai adânc din Munţii Retezat, 29 m – aprox. 7-8 ore.

Cabana Soarelui

Judet: Hunedoara
Localitate: Nucsoara
Oras apropiat: Haţeg
Adresa: VALEA NUCŞOAREI
Telefon: 0766 561 286     0761 136 536
Persoana de contact: FELICIA NICHITA
Email: romialex62@yahoo.com

Indicatii: De pe DN66 la OHABA DE SUB PIATRA se ajunge la SALASU DE SUS apoi la NUCSOARA continuand drumul inca 2 km ajungeti la CABANA SOARELUI.

Coordonate GPS: 45.46416772256417 / 22.89578239021307

Preturi: de la 30 lei

Rezervaţia Naturală Fâneţele cu Narcise de la Nucşoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Retezat, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratati dacă vă aflati in apropiere.

Fâneţele cu Narcise de la Nucşoara, comuna Salasu de Sus, reprezintă o arie protejată de interes national, de tip botanic. Se intinde in depresiunea Hategului din Muntii Retezat, pe o suprafata de 20 ha si face parte din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.

Narcisele de aici infloresc in fiecare lună mai până la mijlocul lunii iunie si adună turişti din toată ţara la sărbătoarea care se organizează cu acest prilej, Festivalul Narciselor, când puteţi admira incântătoarea privelişte oferită de natură.

Geoparcul dinozaurilor Tara Haţegului reprezintă o arie protejată din judetul Hunedoara, declarată monument UNESCO din anul 2004.
Suprafata geoparcului este de 2.3940 ha, fiind denumit si „Situl Strei-Hateg”, unde sunt ocrotite habitate naturale ale unor specii rare de plante si animale.

Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic, ecologic, arheologic, istoric si cultural. Insa cea mai inedita atractie a parcului este reprezentata de siturile cu resturi de dinozauri din Cretacicul Superior.

Dinozaurii din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, aici fiind descoperite cuiburi cu ouă si embrioni de dinozauri si ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Geoparcul din Tara Hategului cuprinde urmatoarele rezervatii naturale:
Paleofauna reptiliană Tustea, Locul fosilifer cu dinozauri Sanpetru, Mlaştina de la Peşteana, Calcarele de la Faţa Fetii, Vârful Poieni, Pădurea Slivut, Fânaţele cu Narcise de la Nucsoara, Fânaţele Pui.

redactia

Lasati un comentariu