Cum se pregăteşte Elveţia de prăbuşirea euro

• publicat la: 29 May 2012
Cum se pregăteşte Elveţia de prăbuşirea euro

Elveţia ia in considerare controlarea capitalului in cazul unei aprecieri subite a francului elvetian, dacă zona euro se va prăbusi.

Controlul capitalului, prin care se influenteaza direct intrarile de capital in tara, reprezinta o masura radicala, pe care Elvetia nu a mai aplicat-o din 1970, relateaza The Wall Street Journal.

Riscul unei potentiale iesiri a Greciei din zona euro s-a majorat, in ultimele saptamani, pe masura ce criza politica din Atena s-a intensificat, crescand si grijile despre efectele asupra altor state din zona euro cu datorii mari. Aceste lucruri intaresc fracul elvetian, considerat moneda de refugiu in timpul turbulentelor economice si politice.

Elvetia, inconjurata de membre UE, fara sa faca parte din uniune, este considerata un rai al stabilitatii fiscale si politice, insa si economia sa este amenintata de riscurile din zona euro. Tara depinde de exporturi pentru crestere economica, iar un franc puternic afecteaza negativ aceste exporturi, mai ales pe fondul scaderii cererii din zona euro, cel mai mare partener comercial al sau.

Pentru a analiza efectele, a fost alcatuita o comisie, condusa de presedintele bancii centrale, Thomas Jordan, ministrul de Finante, Evelyne Widmer-Schlumpf, si Anne Heritier Lachat, seful institutuiei de reglementare in domeniul serviciilor financiare, FinMa.

“Trebuie sa ne pregatim pentru cel mai prost scenariu, in care uniunea montera s-ar destrama, chiar daca nu ma astept ca acest lucru sa se intample”, a spus Jordan.

De altfel, comentariile sale au venit in timp ce oficialii Uniunii Europene au inceput sa faca planuri de urgenta in cazul unui posibil exit al Greciei.

In ultima perioadă, euro s-a tranzactionat la nivelul de 1,20 de franci, prag introdus de banca centrala elvetiana in luna septembrie a anului trecut, cand moneda sa ajunsese la niveluri record.

Datorita acestui prag, Elvetia a reusit să evite recesiunea, deoarece exportatorii săi au fost bine protejaţi.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu