Băsescu a reconstruit sistemul şi practicile fostei Securităţi

• publicat la: 13 July 2012
Băsescu a reconstruit sistemul şi practicile fostei Securităţi

Deputatul PSD  Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, vineri, că presedintele suspendat Traian Băsescu, in decursul celor opt ani de mandat, a incălcat grav Constitutia si l-a acuzat pe acesta că a creat un “sistem de teroare al Securităţii”.

“O să mă refer in mod exact la ceea ce multi dintre sprijinitorii – atâtia cât mai sunt ai lui Traian Basescu – incearca sa ignore sau mai rau sa spuna ca nu exista si anume incalcari, fapte grave de incalcare a Constitutiei.

In 2009, la inceput, nu eram in criză, criza nici nu se prevedea, presedintele angajeaza discutii cu Fondul Monetar International pentru un imprumut semnificativ, discutii care au condus pana la urma la angajarea acestui imprumut desi nu avea niciun rol in legatura cu asta, desi ne asigura pe toti ca este doar o centura de siguranta. (…)

Nu a trecut foarte mult timp si printr-o motiune de cenzura, Guvernul Boc a fost demis. Singurul care nu a vrut sa recunoasca a fost presedintele, a refuzat sa ia nota de aceasta demitere, a acceptat si a numit ministri ai PDL cate un ministru pe doua ministere si in batjocura Constitutiei, in batjocura opiniei publice, ma intreb ce s-a intamplat atunci cu mariile cancelarii europene sau chiar cu cancelarul Germaniei care nu au avut nimic de reprosat acelui moment, care era un moment greu de calificat pentru democratie. Un Guvern demis de Parlament prin motuine de cenzura, clara si limpede, demitere pe care presedintele nu o accepta”, a relatat Duzav.

De asemenea, el a amintit si de refuzul lui Traian Basescu de a-l instala in functia de premier pe Klaus Johannis, care a fost votat de majoritatea parlamentarilor pentru a deveni prim-ministru.

“Ne amintim de coalitia Johannis. Desemnarea prin forta a doua treimi aproape din Parlament a unui prim – ministru cu o oarecare neutralitate, care sa conduca Guvernul, tocmai pentru ca situatia se accentua si cea economica se suprapunea peste criza politica. Refuzul net al domnului Traian Basescu, pe care discretional, a decis ca nu ii place Johannis”, a reamintit Duvaz.

Totodata, el l-a acuzat pe Basescu ca fiind cel care a reconstruit “sistemul de teroare al securitatii” printr-un plan minutios.

“Cea mai grava de incalcare nu numai a Constitutiei, ci a principiilor democratice si a ceea ce noi am castigat in decembrie 1989, si anume faptul ca Traian Basescu, cu un plan minutios, din 2005, cu ajutorul neprecupetit al Monicai Macovei – se hotarase deja in 2004 ca procurorii vo fi numiti la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii – faptul ca acest lcuru a fost intors inapoi a fost special pentru a face o constructie.

Presedintele a stiut de mult ca sistemul securitatii din perioada comunista, care a fost de fapt sistemul de teroare cu care a fost tinut fiecare cetatean in banca lui, avea doua componente, informatiile si anchetele penale. In momentul in care presedintele are ca prim utilizator, informatiile, prin SRI, ceea ce initia era o ancheta”, a declarat deputatul PSD.

Deputatul social-democrat a aratat ca acest lucru se va deslusi si va fi demolat pentru ca, in opinia pesedistului, un astfel de sistem este un atac la democratie.

“Initiativa a lui Cezar Preda privind modificarea legislatiei romanesti, astfel incat sa apara o componenta, ofiterul SRI, care sa poata sa participe la anchetele penale, initiativa a fost respinsa, din fericire, de guvernul Tariceanu si de noi toti.

Traian Basescu a reconstruit acest sistem prin oameni, prin numiri, la ora aceasta, domnul Traian Basescu detine, pe de o parte informatii, si pe de alta parte, instrumentul anchetei aproape discretionare. Si evenimentele recente nu ne duc decat la confirmarea acestei ipoteze. Cred ca acest lucru este cel mai grav si ca se va deslusi, sper ca cel mai repede si va fi demolat pentru ca nu este doar un atac la democratie si instalare a unui sistem apasator nu pentru infractori, ci pentru fiecare cetatean”, a mai explicat Duvaz.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu