Tineri fără ţintă

• publicat la: 26 iulie 2012
Tineri fără ţintă

In cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare in termen de 60 de zile de la absolvirea unei forme de invatamant tinerii se pot inscrie pentru a fi luati in evidentele institutiei si a primi indemnizatie de somaj.

Problema se iveste in momentul in care tinerii care in vara asta si-au picat BAC-ul si vin la chiseele agentiei pentru inregistrare, dar nu stiu incotro să o apuce. Cei cu care am stat de vorbă ne-au declarat faptul că isi doresc să promoveze BAC-ul in sesiunea a doua, promitând că vor invata până atunci, insă in ceea ce priveste planurile de viitor se deschide o gauraăneagră in fata lor.

Banii primiti ca indemnizatie de somaj sunt in suma de 250 de RON si se acorda pentru o perioada de 6 luni, insa buni si aia cand ai nevoie. “O sa merg la munca” ne-a spus un tanar care era cu dosarul in mana si astepta la coada. Acest tanar a terminat este tehnician in constructii, insa a picat examenul maturitatii la toate cele trei probleme si actualmente se pregateste sa plece in strainatate in eventualitatea ca isi va gasi de lucru intr-un restaurant sau la vreo terasa.

Tânăra intervievată este mai norocoasă, nu a picat decât la matematică. In sesiunea a doua a BAC-ului spera la un rezultat mult mai bun si dupa se gandeste sa plece in Ungaria.

Desi a terminat la profil de stiinte ale naturii pentru viitor se gândeste să facă un curs de manichiuristă sau coafeză, pentru a ocupa un loc de muncă. Gheorghe Tilibaşa, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncă Satu Mare ne spune că aceşti tinerii fie că si-au luat sau nu examenul de bacalaureat pot să vină să se inregistreze până in data de 29 august.

Dacă nu isi doresc să urmeze o formă superioară de invatamant  vor primi indemnizatie de somaj pentru 6 luni, timp in care vor fi mediaţi către anumite locuri de muncă si le vor fi propuse cursuri pentru calificare.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu