Aparate performante la secţia sătmăreană de chirurgie cardiovasculară.

• publicat la: 18 august 2012
Aparate performante la secţia sătmăreană de chirurgie cardiovasculară.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a participat vineri, 17 august 2012 la conferinţa de presă de la Spitalul Judeţean Satu Mare care anunţa inaugurarea unei noi săli de operaţii şi primirea unui aparat performant, nou pentru secţia de chirurgie cardiovasculară.

La conferinţa de presă au participat managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, Dr. Galajda Zoltan, medic chirurgie cardio-vasculară, Dr. Rusu Cristian, director medical al spitalului şi Dr. Feciche Bogdan.

Având în vedere numărul mare de bolnavi cardiaci şi vasculari din regiune, Consiliul Judeţean şi-a propus, folosind personalul medical cardiac, prin Dr. Galajda, să motiveze dezvoltarea compartimentului de chirurgie, într-un compartiment de chirurgie cardiovasculara unde să se efectueze şi operaţii pe cord deschis. Pentru laici, acest aparat este o inimă şi un plămân în acelaşi timp şi este aparatul de bază a chirurgiei cardiace. Valoarea totală a aparatului este de 570 mii lei.

Aparatul este nou, de ultimă generaţie şi este dotat cu un soft ce permite utilizarea lui ca şi plămân artificial (ECMO) ce va fi folosit în domeniile neonatologiei şi a pediatriei, folosit pentru salvarea copiilor cu insuficienţă respiratorie acută.

Dr. Rusu Cristian vineri, 17 august a efectuat prima operaţie în sala reabilitată şi dotată din fonduri proprii, donaţii ale medicilor din spital. Această sală de operaţii reprezintă o oportunitate de care medicii care lucrează în cadrul spitalului. Sala de operatii a fost amenajată în timp de 3-4 luni, reamenajarea a inceput în luna aprilie 2012, într-un spaţiu nefolosit, distrus. Sala de operaţii dispune de masa de operaţii şi dotările normale a unei săli care vor asigura condiţii bune pentru intervenţiile chirurgicale

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a declarat faptul că atât chirurgia cât şi Spitalul a făcut un pas înainte, fiind o achiziţie foarte importantă având în vedere proiectele viitoare.

“Este o achiziţie extrem de importantă în perspectiva dezvoltării unui institut al inimii, poate e prea mult spus, dar din discuţiile cu d-l doctor Galajda Zoltan putem realiza aşa ceva la Satu Mare. Am demonstrat că ne interesează să preîntâmpinăm problemele de sănătate ale sătmărenilor”, a declarat Adrian Ştef.

Adrian Ştef a precizat că urmează o recompartimentare în cadrul stitalului, secţiile de ORL, Cardiologie, Neurologie şi Oftalmologie urmând să fie mutate de la spitalul Vechi la Spitalul Nou, pentru a avea acces la blocul operator.

Preşedintele Consiliului Judeţean a amintit că sistemul sanitar nu produce bani, este un mare consumator de fonduri, dar o organizare gen „prietenii spitalului” sau chiar un club ar putea să ofere sprijin unităţii spitaliceşti.

Lasati un comentariu