Ia – bluza românească în tendinţele 2012 şi 2013

• publicat la: 24 August 2012
Ia – bluza românească în tendinţele 2012 şi 2013

De la Karl Lagerfeld, la John Galliano şi mai ales Tom Ford, designerii internaţionali au cochetat de multe ori cu portul tradiţional românesc. În vara 2012 multe vedete autohtone, ca Iulia Albu sau Dana Rogoz, au adoptat acest obiect vestimentar, iar pentru vara 2013, Altuzurra îl reintroduce într-o variantă modernă.

Este oficial că o IE românească  este starul când vine vorba despre istoria noastră. Vedetele internaţionale precum Kate Hudson sau Alexa Chung, au reuşit ca aceasta să primească locul potrivit, cu bliţuri venind din toate colţurile, iar pe lângă designerii enumeraţi mai sus, care au prezentat bluze cu broderii pentru toamna 2012, adaug şi bran-ul Nicole Miller.

Mai clar de atât nici că puteam să vă prezint. Nenumăraţi designeri o prezintă şi multe vedete declarate style icon-uri, controversate sau nu, adoptă ia pentru ţinute spectaculoase, care reuşesc să atragă atenţia, fie că sunt pe stradă, fie pe covorul roşu.

Ia poate fi purtată în orice sezon, dar mai ales între sezoane, când nu te-a convins nicio tendinţă nouă, în plus ea nu se va demoda niciodată. Pentru look-uri boho-chic, îţi recomand să introduci ia în ţinute moderne, iar capetele întoarse le ai asigurate.

In caz că nu ştiai, cele mai frumoase bluze româneşti le poţi achiziţiona de la Muzeul Ţăranului Român, dar şi online. Broderiile tradiţionale sunt „handmade” şi, câteodată, crearea unei bluze autentice poate duce chiar şi până la două-trei săptămâni ca să arate atât de spectaculos, dar simplu.

Din păcate, deşi designerii internaţionali sunt atraşi de ie şi îi păstrează reputaţia, în România numărul femeilor care îşi arată măiestria pe o bucată de material scade în fiecare an. Mie mi se pare fascinant faptul că poţi purta un obiect vestimentar care conţine o mică parte din istoria patriei şi care ia forma unei broderii delicate şi feminine, muncită cu drag şi dor de vremuri de mult apuse.

Cum poţi purta ia într-o variantă modernă? Nu trebuie să te uiţi prea departe pentru inspiraţie.În cazul în care vrei să păstrezi acel vibe retro, poartă IA cu o pereche de blugi casual sau o fustă ceva mai delicată.

sursa elena mihaila/one.ro

comentarii

de Oana la 24 August 2012 - 17:50

Pictorul Henri Matisse a creat , in 1940, tabloul “La blouse roumaine” care consacra Ia romaneasca.Este un tablou splendid, optimist, care sublinieaza frumusetea portului popular romanesc!

Lasati un comentariu