Obiectiv muzeal inaugurat la Măriuş

• publicat la: 15 August 2012
Obiectiv muzeal inaugurat la Măriuş

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a participat miercuri, 15 august la manifestările dedicate sărbătoririi Praznicului Adormirii Maicii Domnului la Măriuş.

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de ortodocsi şi de catolici este una dintre marile sărbători ale bisericii creştine care marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei. Această zi a fost declarată sărbătoare națională.

Evenimentul este unu deosebit reunind atât cetăţenii din toate colţurile judeţului, cât şi oficialităţile judeţului. Au participat la liturghie preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, primarul din Crucişor, Florinel Andreica, Octavian Petric, consilier judeţean, Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean, Dorina Grunfeld, preşedinte OFL Satu Mare şi alţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a participat după terminarea liturghiei la inaugurarea primului obiectiv muzeal – Casă ţărănescă din Pomi – din cadrul Muzeului Etnografic în aer liber. Prima casă din Muzeul din aer liber este o casă tradiţională din Pomi care datează de la 1864 mobilată şi aranjată în stilul caracteristic zonei. Casa face parte din proiectul în care urmează a mai fi amplasate încă 15 case, fiecare reprezentând o zonă a Sătmarului.

Sfinţirea casei a fost urmată de un spectacol folcloric susţinut de formaţia Românaşu din Satu Mare, alături de Ionela Toma, iar în final  interpretul de muzică populară Aurel Tămaş.

Pentru un mesaj de salut au urcat pe scenă preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, consilierul judeţean Octavian Petric, primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Pop Felician.

„Am văzut în ultima perioadă că Ţara Codrului a fost uitată, din păcate aşa s-a întâmplat şi pentru acest lucru am şi eu datoria şi domnul consilier judeţean Octavian Petric să facem ceva pentru Ţara Codrului. Noi ne-am gândit că ar fi foarte bine să pornim proiecte uitate şi să gândim altele noi. În acest moment am relansat un proiect uitat, mulţi nu mai credeau că se mai poate întâmpla cu acest proiect. Eu ca şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, am răspuns de cultură şi am coordonat activitatea Muzeului Judeţean, din discuţiile avute cu primarii din această zonă, pentru a face ceva pentru Muzeul Ţării Codrului ne-am gândit că ar fi bine să alocăm aceşti bani ca să montăm şi să instalăm o primă casă. Este vorba de casa din Pomi care are un rol bine definit de a păstra şi prezenta tradiţiile din aceasta zonă. Un alt motiv pentru care am relansat acest proiect este pentru că este bine când ai un obiectiv turistic, lângă o mânăstire, avem motive întemeiate şi argumentate, ca să putem să solicităm fonduri la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Transporturilor să putem să reabilităm acest drum. În proiectul meu există acest obiectiv, pentru că în momentul în care îl legăm de un circuit turistic care îl avem găndit pe judeţul Satu Mare altfel putem să primim fonduri şi ajutor de la Guvern.” a declarat Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Lasati un comentariu