Renovare Teatru

• publicat la: 2 August 2012
Renovare Teatru

Tema conferinţei  de presă  de ieri 31 iulie 2012 de  la Primăria Carei  şi susţinută de Carmen Egli, şefa Biroului de Proiecte din cadrul Primăriei Carei, Mak Janos managerul de proiect şi de Bogdan Georgescu directorul Direcţiei de Cultură  a fost  proiectul   Renaşterea Centrului Cultural Carei,ce presupune reabilitarea clădirii teatrului din municipiu.

Demararea  lucrărilor a început acum două săptămâni şi implică ambele clădiri ce se doresc a fi readuse la forma arhitecturală iniţială cu unele îmbunătăţiri.În ansamblu clădirea îşi va păstra forma iniţială.Construit în anul 1907, teatrul este supus acum unor transformări masive,practic tot  interiorul   este schimbat ,revenindu-se la  lojele care au existat la un moment dat . Tavanul de asemenea  va fi schimbat iar la exterior se intenţionează a se reveni la forma iniţială a clădirii.

Teatrul este un monument istoric de categorie B.Pentru reabilitarea acestuia s-a apelat la  arhitecţi specializaţi pe acest tip de clădire,aceasta fiind o condiţie obligatorie în angajarea lor.

Au fost găsite nişte documente din anul 1942 care prezintă situaţia iniţială a teatrului şi din aceste documente s-a realizat proiectul ce doreşte ca teatrul să arate ca în 1907.

Firma care se ocupă de acest proiect este SC Marconst SRL din Marghita , aceiaşi firmă care se ocupă şi de renovarea clădirii Policlinicii.Termenul de execuţie este de  21 de luni,perioadă  în care  trebuie să ducă la bun sfârşit reabilitarea Teatrului şi a Casei de Cultură Carei.

Valoarea proiectului se ridică la 9.950.000 de lei iar contribuţia Consiliului Local la acestă finanţare este de 2% , restul banilor provin din fonduri europene.

Este un mare câştig această finanţare pentru noi deoarece se ştie că teatrul a fost închis din motive de siguranţă iar de  acum vom putea să ne bucurăm de el” a declarat Carmen Egli şefa Biroului de Proiecte din cadrul Primăriei Carei.

“Odată cu îndeplinirea acestui obiectiv se doreşte organizarea mai multor evenimente culturale pentru o îmbunătăţire a actului cultural şi pentru a promova municipiul Carei ” a declarat Bogdan Georgescu directorul Direcţiei de  Cultură-Sport  Carei.

În peisajul teatrului şi a Casei de Cultură va apărea o nouă sală studio cu o capacitate de aproximativ 150 de locuri ce va permite organizarea de evenimente cu participare mai puţin numeroasă.

Florin Naghi

Lasati un comentariu