Sucuri de rădăcinoase cu puteri vindecătoare

• publicat la: 23 septembrie 2012
Sucuri de rădăcinoase cu puteri vindecătoare

Chiar dacă meteorologii au anuntat pentru perioada următoare din nou temperaturi care, in unele zone, vor ajunge si chiar depăşi 30 de grade, semnele toamnei sunt din ce in ce mai vizibile: zilele sunt mai scurte, diminetile mai reci, verdele copacilor a pălit, iar tarabele din pieţe atârnă greu de bogăţia fructelor si legumelor care, cuminţi si răbdătoare, işi aşteptă clienţii să le ia acasă.

Fructele si legumele pot fi consumate ca atare ori, pentru mai multa eficienta, sub formă de suc proaspăt, preparat in casă.

Prin continutul lor bogat in vitamine, săruri minerale si fibre alimentare, sucurile ajută la prevenirea si vindecarea multor afectiuni, la regenerarea ţesuturilor afectate, la pregătirea organismului pentru perioada rece care urmează dar, se pun nişte conditii: fructele si legumele să fie crude, netrecute prin foc, si să nu conţină conservanti iar sucurile să fie preparate acasă si să fie consumate imediat după preparare.

Tot ce-ti trebuie ca să prepare sucuri naturale acasă este un storcător de fructe si vointa. Sucul de sfeclă roşie este răcoritor, energizant si hranitor. Se recomanda in anemii, demineralizare, boli grave de plamani si chiar in cancer, deoarece este fortifiant, imbunatateste metabolismul, creste continutul de hemoglobina, normalizeaza tensiunea, contribuie la pastrarea prospetimii tenului. Din 2 kg de sfeclă rosie se obtine suc atât cât se bea in trei zile. Sucul de sfeclă rosie poate fi tinut la frigider, fără niciun adaos, până la trei zile.

Sfecla rosie contine resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum care incetineste, cu până 50%, inmultirea celulelor cancerigene si poate chiar să le si oprească, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare. Consumul de fructe si legume inchise la culoare, cele care contin resveratrol, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.

Sucul de ridiche neagra contine, de asemenea, resveratrol. Se recomanda in caz de tuse, bronsita, gripa, viroza. Ridichea neagra contine calciu si vitamina C. Ridichea se curata de coaja, se spala, se taie in cubulete si sucul proaspat se obtine pe data. Cinci – sase lingurite de suc de ridiche pe zi te scapa de raceala si tuse.

Sucul de morcovi se recomanda in anemie, boli de stomac, diaree sau constipatie, boli hepatobiliare, intoxicatii dar, mai ales, boli de piele. Morcovul contine calciu, fier, fosfor, magneziu, multe vitamine, provitamina A, fibre alimentare. Pentru ca are un gust cam neplacut, pentru unii, sucul de morcov de bea in combinatie cu suc de telina, mere sau lamaie.

Sucul de telina este antireumatismal si antigutos, remineralizant si aperitiv. Se recomanda in inapetenta, astenie, surmenaj, convalescenta, demineralizare, reumatism, afectiuni pulmonare, litiaza urinara, impotenta. Se bea cate o jumatate de pahar de suc pe zi, in cure de 15 – 20 de zile. Deoarece telina favorizeaza eliminarea excesului de apa din tesuturi, poate fi folosita si in curele de slabire.

Faptul ca sucurile de legume sunt adevarate farmacii naturale de vitamine si minerale a fost aflat si de producatori care n-au ramas insensibili si au scos si ei pe piata sucuri, cum este, mai ales, cel de sfecla rosie. Sigur ca sucurile sunt mentinute in stare proaspata cu ajutorul conservantilor. Alegerea iti apartine. Dar nu uita ca numai acasa si preparat de tine poti bea un suc de legume, cu adevarat, natural.

sursa ziare.com

comentarii

de maria la 24 septembrie 2012 - 19:55

Eu am citit recent ca sucul de merisoare e foarte sanatos…nu prea stiu de unde sa le cumpar si am gasit recent la Prigat. E foarte bun, mai ales la micul dejun!

Lasati un comentariu