Oaspete rar în Ariile Protejate Râul Tur

• publicat la: 19 October 2012
Oaspete rar în Ariile Protejate Râul Tur

Pe parcursul acestei săptămâni specialiștii Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare au avut ocazia să observe un uligan (vultur) pescar în Ariile Protejate Râul Tur.

Uliganul pescar nu este o specie clocitoare în ţara noastră, dar traseul de migrație atinge şi regiunea noastră. Migrația de toamnă pornește din nordul Europei, unde î-și are zona de reproducere şi are ca ţintă Africa, unde î-și petrece lunile de iarnă.

Așa cum arată denumirea, uliganul pescar este o pasăre prădătoare specializată pe capturarea peștilor. Este un maestru al pescuitului, ceea ce este posibilă datorită anatomiei adaptate la pescuit. Astfel, are picioare lungi cu labă mare cu degete puternice și ghiare lungi, ideale pentru apucarea pradei. Are o strângere puternică, ceea ce face posibilă și capturarea unor peşti de talie mare. De pe cap îi lipseşte arcada sprâncenelor proeminentă, care este tipică pentru celelalte specii de acvile, astfel rezistența apei este mai mică când plonjează în apă. Deseori se scufundă sub apă cu întregul corp pentru a prinde peştele dorit. Nara este protejată de o lamă, care se închide înainte de scufundare. Are aripi lungi, asemănători unui pescăruş, care îi asigură un zbor îndelungat.

Cei care văd un uligan pescar în timp ce vânează au parte de o experienţă de neuitat.

Imagini despre vulturul pescar puteţi descărca de pe linkul: https://picasaweb.google.com/101699555930699525308/Halaszsas?authkey=Gv1sRgCIGOr_zWgajN_QE

Şi un scurt film: http://www.youtube.com/watch?v=rhSbp2fE7-Q

Lasati un comentariu