1 miliard pentru iluminat de Sărbători

• publicat la: 13 noiembrie 2012
1 miliard pentru iluminat de Sărbători

Deşi mai este mult până la sărbătorile de iarnă,timp in care avem de traversat  o campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie,aleşii locali intruniţi in şedinţa Consiliului Local au adus in discuţie problema iluminatului ornamental de sfârşit de an.

Administratia locală careieană,prin Biroul de Achiziţii Publice şi Investiţii propune suma de 100.000 lei dintre care 75.000 să fie alocaţi pentru procurarea de ornamente specifice iar suma de 25.000 lei pentru manoperă .

Si de această dată părerile au fost impărţite,unii consilieri având  intervenţii în care îşi susţineau punctul de vedere iar alţii optând să rămână doar spectatori.

Consilierul Adrian Bucureştean propune o trecere in revistă a evoluţiei preţului pentru iluminatul ornamental de-alungul ultimilor ani

“Dacă acum un an am alocat  50.000 de lei iar acum doi ani şi mai puţin,propunerea de 1 miliard pentru acest iluminat vă spun drept că mă sperie”

In favoarea adoptării acestei hotărâri ce prevede alocarea miliardului pentru beculeţe de Crăciun a intervenit primarul Kovacs care consideră că situaţia de anul trecut nu a mulţumit careienii şi se impune o schimbare a aranjamentelor ornamentale.

Mulţi au venit să imi spună că nu sunt multumiti de iluminatul de anul trecut.Ori facem treaba bine ori nu mai facem dar nu ne mai putem descurca cu ce avem ,trebuie să cumpărăm noi ornamente şi ofertele sunt destul de ridicate  şi pot să vă spun că numai manopera e de 40 de mii de lei.”

Se pare că nici la acest punct  membrii executivului nu s-au pus de acord cu edilul şef,deoarece in propunerea inaintată de Biroul de Achizitii figura suma de 25 de mii  ca manoperă in timp ce suma avansată de primar in timpul interventiei sale e toal diferită de aceasta.Mai mult ,primarul incearcă să justifice această dorinţă a sa  pentru alocarea importantei sume:

Vă spun drept că mi-e ruşine de Hohagy care face lucrarea ,pune suflet şi noi ne zgârcim să  îl plătim”.

O altă propunerea a venit din partea consilierului Tempfli care consideră că “ne  putem descurca şi cu 80.000 dar să nu mai punem becuri albastre că nu arată bine şi nu dau lumină suficientă”.

Noul consilier Marius Ciucoş  prezintă colegilor săi o doleanţă a celor ce locuiesc in cartierele oraşului şi care ar dori ca măcar câte o figurină ornamentală iluminată corespunzător să fie amplasată in fiecare din cartierele oraşului,ştiut fiind că de regulă acest iluminat este mai mult in amplasament central.

Opinia lui Marius Ciucoş nu este impărtăşită de primar care afirmă ca preţurile la ornamente sunt foarte mari si in consecinţă e greu de gospodărit suma de 1 miliard pentru a ajunge  in toate părţile oraşului.

Nu ştiu cum se face dar ţin minte că pe vremea primarului Beko, fiecare stâlp din cartiere avea câte o mică figurină luminată şi culmea că nici nu ajungeam la sumele astea.Poate ar fi bine să il cooptaţi şi pe dumnealui in echipă şi vă va impărtăşi din metodele cu care a reuşit să facă  un iluminat ornamental de sărbători in cât mai multe locuri din oraş,nu numai central.Acum şase ani s-a reuşit ca să trecem de la iluminatul cu becurile clasice la cel de acum şi totul cu 20 de mii de lei,deci s-a putut şi cu sume mai mici ”  punctează consilierul Ciută referitor la explicaţiile anterioare ale primarului.

Preşedintele de şedinţă,Dan Bontea nu a avut o sarcină uşoară,existând mai multe inscrieri la cuvânt pe măsură ce apăreau noi sugestii.

O intervenţie a avut şi viceprimarul Keizer care   a dorit să afle ce diferenţă este intre cartiere şi strada Ghioceluli pe care domiciliază dumnealui.’ Se plătesc mai mari impozite acolo? De ce să facem diferenţe ? Nici eu nu am iluminat ornamental”.

Aceiaşi vorbitori au revenit  cu intervenţii şi cu propuneri,incercând fiecare să convingă tabăra adversă de corectitudinea propunerilor sale.

Propun să votaţi 100 de mii şi să vă inţelegeţi cu firma care face lucrarea  sa vedeţi ce şi cum.Nu putem imprăştia in tot oraşul ornamentele pentru că nu avem cum.Pierdem esenţa  sărbătorii dacă punem şi in cartiere” este opinia primarului Kovacs.

Spre final,Adrian Bucureştean lansează invitaţia celor ce au fost aleşi de careieni  să chibzuiască bine,să se stabilească de comun acord o valoare care să nu fie spectaculos modificată de la an la an” deoarece oraşul nu se măreşte de la an la an iar in timp de criză şi becurile se ieftinesc deci nu e justificată o asemenea creştere”.

Se supune la vot in prima fază  propunerea consilierului Temfli,ca suma alocată să fie de 80 de mii,ce  intruneşte  doar sufragiile grupului USL  şi deci  nu se ia in considerare.Din grupul consilierilor UDMR nici măcar cel care a venit cu propunerea de 80 de mii nu a votat-o şi astfel suma alocată iluminatului ornamental de sărbători rămâne 1 miliard.

 

Daniela Ciută

 

comentarii

de Horia Mărieș la 13 noiembrie 2012 - 20:59

Imi place că primașul fabricant de scaune se pricepe și la iluminatul ornamental de sărbători, și că a fost informat de faptul ca ” ofertele sunt destul de ridicate”. Ridicate de cine?

Păi domn primaș, achiziția nu trebuia să se facă oare prin licitație publică? S-a făcut sau nu această licitație publică?

Dacă nu s-a făcut, când oare se va face, fiindcă în orașele civilizate iluminatul de sărbători începe de obicei la 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei! Dar noi stim ca aceasta zi nu are relevanta la Primaria Carei.

Pe de altă parte, cine este nenea Hohagy ăla? Auzi matale vorba lui jenokebacsi: “Vă spun drept că mi-e ruşine de Hohagy care face lucrarea ,pune suflet şi noi ne zgârcim să îl plătim”. Sic!

Păi nici pentru execuția lucrărilor nu s-a organizat încă licitația? Dar atunci de ce vorbește oare primașul de numitul Hohagy? O fi el haver cu Hohagy de îi este rușine de el? N-ar fi de mirare.

Dar de sponsorizări n-ați auzit până acum, domnule primaș? Alte orașe, e drept cu primari mult mai luminați la minte, și asta inclusiv de sărbători, se folosesc de sponsorizări locale (de firme locale) pentru a scădea costurile necesare realizării unui iluminat de sărbători corespunzător.
Vezi de exemplu Clujul:

http://www.stiridecluj.ro/social/iluminatul-de-sarbatori-in-cluj-napoca-porneste-in-1-decembrie

vezi de exemplu Bucurestiul. Primaria Bucuresti nu plateste nici un ban, iluminatul ornamental de sarbatori este asigurat de o firmă din Bucuresti (dar nu o nominalizez pentru a nu-i face reclamă pe aici).

Parcă ar fi cazul ca și primașul Careiului să mai învețe câte ceva, să mai fure câte o idee de la altii care sunt ceva mai isteti ca el. Sau oare nu se mai prinde chiar nimic de dânsul?

de duckett la 14 noiembrie 2012 - 13:23

nici nu ai cum sa intelegi prea multe din moment ce ai memorie selectiva si obedienta conducerii udmriste a orasului!!!
nu am citit comentariile tale …bine intentionate….cand kelemen hunor impreuna cu evazionistul orasului sfidau consiliul local si pe etnicii romani asumandu si lucrarile de renovare de la teatru !
cu ce suma a contribuit kelemen la aceste lucrari??
cu ce drept isi aroga drepturi de stapan in acest oras????
interesant este ca la micuta cantina sociala am vazut ca a fost de fata prefectul dar a lipsit tocmai de la …piesa de teatru jucata de udmristi sub pulpana statului roman care ii plateste ca functionari pe unii dintre ei.
sper ca nu vrei sa ne sugerezi ca Yo os arian…..ca oricum nu sperie pe nimeni deja

de Yossarian la 14 noiembrie 2012 - 13:49

Da, ai dreptate, ieri într-adevăr a fost o zi minunată, însorită de toamnă.
Pe de altă parte nu pot să-ți confirm dacă filmul de ieri a fost bun sau nu, fiindcă nu l-am văzut.

de lama la 14 noiembrie 2012 - 14:34

asa cum zici , nici primarul de carei nu are salariul taiat , nici pentru nereguli la castel nu au fost platiti din buget 30 de miliarde ca penalizari , nici pentru noul sediu de la primarie dat sa il faca pretenului de la dominium nu s-au platit pana acum aproape 2 milioane de euro . si nici nu lucreaza la firme cu muncitori la negru si nici nu isi face fabrica noua pentru copil din salaru de la stat sau filmul acesta nu e destul de bun pentru tine ?
vin sarbatorile si nu se face sa nu ai ce pune pe masa asa ca numai bine vine acest iluminat daca tot faci sarbatorile in casa copiilor pana reusesti si tu sa iti cumperi una la peste 50 de ani ….insorita toamna

de Yossarian la 14 noiembrie 2012 - 16:04

Dacă vrei să comentezi pe tema articolului, fă-o, dacă nu:

asa cum zici , nici primarul de carei nu are salariul taiat , nici pentru nereguli la castel nu au fost platiti din buget 30 de miliarde ca penalizari , nici pentru noul sediu de la primarie dat sa il faca pretenului de la dominium nu s-au platit pana acum aproape 2 milioane de euro . si nici nu lucreaza la firme cu muncitori la negru si nici nu isi face fabrica noua pentru copil din salaru de la stat sau filmul acesta nu e destul de bun pentru tine ?
vin sarbatorile si nu se face sa nu ai ce pune pe masa asa ca numai bine vine acest iluminat daca tot faci sarbatorile in casa copiilor pana reusesti si tu sa iti cumperi una la peste 50 de ani ….insorita toamna

Doar să faci copy/paste din alte comentarii este … ce să-ți spun, … mai bine nimic. Sapienti sat

de emil la 14 noiembrie 2012 - 16:10

momente vesele cu comicul tempfli! se supune la vot propunerea consilierului tempfli, dar acesta nu voteaza pentru propria propunere! asta e regia de ședință a lui folegelista! daca e musai sa-i dea 100.000 de lei lui Hohagyi, ce mai, daca o cer interesele partidului, tempfli s-a sacrificat si nu si-a mai votat propunerea proprie de 80.000 de lei. descalificant pentru „democratia” din titulatura uniunii legelista. asa cum zice postacul legelista, jenant! perfect, bravos uniune, halal sa-ti fie! asa sa-i conduci pe falnicii unguri careieni inregimentati sub steagul tau in culorile ungare, spre culmile democratiei mondiale.

de emil la 14 noiembrie 2012 - 16:18

chiar si beshescu poate lua lectii de disciplina de partid, ca nici macar in pdl nu e atata obedienta fata de mult iubitul si stimatul conducator! folegelista si-a impresiona idolul daca acesta ar citi Buletin de Carei!

de gigi la 14 noiembrie 2012 - 18:29

si cand te gandesti cu citi bani plateste primaru din banii guvernului un consilier personal ca sa scrie la ziarul tulipanilor toate minciunile atunci chiar e un nimic inca 1 miliard la clientela de UDMR caraiana

de Petre la 15 noiembrie 2012 - 12:33

A venit timpul ca finul primarului sa isi intre in rol si sa sustina partidul nasului atacand prin articole vehemente partidul lui tokos…se pare ca sta cam rau udmrul daca au ajuns sa isi faca campanie in fieful lui marianvaler…asa se explica si vizitele constante ale lui kelemen in carei….si toate sustinute de evazionistu sef de carei care se lauda cu pilele lui la ..foruri inalte….

de petrisor la 15 noiembrie 2012 - 22:27

totus,ornamentele de anii prcedenti nu mai sunt bune? noi cei saraci le pastram de ani de zile si ne bucurm de frumusetea lor! oare PRIMARIA in vremuri de CRIZA nu le poate folosi pe cele vechi?

de Steluta la 16 noiembrie 2012 - 00:35

oare banii sunt pentru iluminatul de sarbatori a tutror locuitorilor sau numai pentru cei de la primarie cu familiiile ?

de pariu la 17 noiembrie 2012 - 10:29

pariu ca din banii astia se pun becurila toate cele unguresti ca doar e in campanie dictatorulseftulipan si mai da ceva ca firimituri la cei ce se gudura pe langa el in speranta unui loc caldut ….jenibil.!
sise mai lauda magaru cu scoala luata de la agro..! da pentru care orasu plateste 120 de milione pe luna……sa tot faci ce iti pofteste inima cu atata amar de bani..si la scolile romanesti uita sa plateasca gazu,.cica…

de cum la 21 noiembrie 2012 - 01:43

se poate ca un primar sa dea pe beculete 20 de mii si altu 0 suta de mii ?
adica beko nu era preten cu hohagy si se facea la pretul pietei ?
da un primar care sa nu fie parlit si care sa nu tot bage mana in buzunaru orasului nu se poate alege ?
ceva locuri de munca pentru careieni nu se pot rezolva ?
da din alea nepoluante daca se poate ca de medicamente suntem satui

de feri la 28 noiembrie 2012 - 23:32

inca nu a facut nimeni gurile de canal din cartieru mv2 si deja de cite ori ati pus bordurile ?,dapoi cine face asa lucrari de mantuiala ca nici la anu viitor nu terminati
banii multi si calitate putina
asta e

de jolti la 2 decembrie 2012 - 23:44

adica becurile de pe strada din care sunt intre ele si de anu trecut au costat un miliard vreti sa spuneti ?
cine va crede ?

Raspunsuri

Lasati un comentariu