Achiziţiile pentru spitale, făcute de Ministerul Sănătăţii, pentru a se evita tarifele mari
Ministerul Sanatatii va face achizitii pentru spitalele din reteaua proprie si cea a autoritatilor administratiei publice locale, dupa ce a constatat ca au fost cazuri cand pretul de cumparare a unui anumit produs a fost si de zece ori mai mare de la o unitate la alta, potrivit unui proiect.
Proiectul de hotarare de Guvern vizeaza, astfel, desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii centralizata.
Potrivit proiectului, unitatea de achizitii centralizata, respectiv Ministerul Sanatatii, incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua ministerului si cea a autoritatilor administratiei publice locale.
In prezent, fiecare spital sau unitate sanitara cu paturi desfasoara, in mod individual, procedurile de achizitii publice pentru cumpararea de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto.
In aceste conditii, spun initiatorii proiectului, sunt situatii in care preturile de achizitie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto difera de la un spital la altul, la acelasi produs si cu aceleasi specificatii tehnice, chiar si in situatia in care acesta provine de la acelasi producator sau distribuitor. In unele cazuri, preturile de achizitie au variatie foarte mare, ajungand chiar la valori de zece ori mai mari, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Tot in nota de fundamentare, la capitolul schimbari preconizate, Ministerul Sanatatii este desemnat ca unitate de achizitii centralizata, care atribuie contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua MS si cea a MAI.
Prin aceasta masura, ministerul preconizeaza ca vor fi realizate economii ca urmare a faptului ca pentru o cantitate mare de produse achizitionate pretul va fi mai mic decat daca s-ar achizitiona o cantitate mica de produse.
Exceptii: donatiile si sponsorizarile
Prevederile hotararii nu se aplica achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fonduri alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte cu finantare rambursabila si nerambursabila, se mai arata in proiect.
Conform aceluiasi proiect, Ministerul Sanatatii preconizeaza ca primele produse achizitionate in acest sistem ar putea fi livrate incepand cu semestrul II al anului 2013, avand in vedere volumul mare de produse, specificatii tehnice si termenele de derulare a procedurilor de achizitie.
Ministerul Sanatatii va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel national de achizitionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto, in termen de 10 de zile de la publicarea hotararii de guvern.
Proiectul se afla in dezbatere publica până la 19 decembrie.
sursa ziare.com