Cum să faci economie la carburant – Iată 10 sfaturi

• publicat la: 11 noiembrie 2012
Cum să faci economie la carburant – Iată 10 sfaturi

România este una din ţările europene in care preturile la carburanti sunt ridicate, raportate la puterea de cumpărare. In consecinţă, din ce in ce mai multi soferi caută metode ca să facă economii de combustibil.

Publicatia Huffington Post a adunat 10 sfaturi pentru cei care nu vor să isi dea intreg salariul pe plinuri de benzină sau motorină.

1. Inchide capacul rezervorului

Unii soferi sunt extrem de neatenţi cu capacul rezervorului, insa acesta are un rol extrem de important, deorece este prevazut cu o supapa care are doua functii importante: impiedica vaporii de combustibil să iasă din rezervor si, in acelasi timp, permite aerului să intre in rezervor pe măsură ce se consumă combustibil, egalizând presiunea din rezervor cu cea exterioară.

Potrivit publicatiei citate, anul trecut, in Statele Unite s-au evaporat 556 de milioane de litri de combustibil, din cauza ca banalul capac al rezervorului nu a fost inchis in mod corespunzator.

2. Maşina nu este depozit

Portbagajul extrem de incărcat te „arde” la buzunare, deoarece pentru fiecare 50 de kilograme suplimentare, o masină consuma in plus intre 0,5 si 2 litri de combustibil.

3. Ideal ar fi să virezi numai la dreapta

Nu, nu este o glumă. Firma de curierat UPS a redus numarul virajelor la stanga si a economisit carburant in valoare de 10 milioane de dolari, in ultimii opt ani.

Există si o explicatie: virajele la stânga, mai ales in intersectiile aglomerate, necesită mai mult timp de oprire, implicit de mers in gol a motorului (asigurare, acordare de prioritate) in comparatie cu cele la dreapta.

4. Foloseşte aplicaţiile auto

Există câteva aplicatii auto care te ajută să găsesti cele mai ieftine benzinarii care se afla in apropierea locului in care te afli. Americanii au GasBuddy, noi avem Auto.ro. Aceasta metoda este eficienta pe termen lung sau atunci cand vrei sa parcurgi distante mari.

5. Nu iti incălzi masina prea mult pe timpul iernii

Multi soferi incălzesc minute in sir masina, pe timpul iernii, inainte de a porni la drum. Insa aceasta practica consuma extrem de mult carburant. Potrivit expertilor, sunt necesare doar 30 de secunde, pentru ca motorul oricarei maşini  fabricate in ultimii 20 de ani să fie complet functionabil.

6. Deschide aerul condiţionat

Dacă maşina ta este dotată cu aer conditionat, atunci esti un om fericit. Specialistii au demonstrat ca deschiderea geamurilor duce la creşterea consumului de carburant, deoarece se formează curenti care practic frânează masina. Acest lucru nu se intâmpla insă atunci când dai drumul la aer conditionat.

7. Rezervorul este gol? Umple-l acum

Orice combustibil contine impurităţi, mai multe sau mai putine. Insa acestea sunt aspirate atunci cand mergi pe „rezerva”, iar pompa de combustibil sau injectoarele se pot defecta din cauza lor. Unele noi costă destul de mult, asa că mai bine iti faci repede un plin decât să iti duci maşina in service.

8. Nu te da in spectacol

O alta regula de aur, pe langa cea care spune ca economisesti combustibil atunci când mergi cu viteza  legală, este să nu accelerezi si sa frânezi brusc. Dacă te motivează, această practică poate duce la o economie de combustibil de 5 până la 10%.

9. Verifica presiunea pneurilor

Cauciucurile umflate corect, la presiunea indicata de producător, pe langa faptul că asigură o tinută de drum si o aderenţă mai bună, contribuie semnificativ la economia de combustibil.

10. Cumpără-ţi o maşină (mai) nouă

Chiar daca o masina second-hand mai veche ar putea parea o idee buna, situatia nu sta chiar asa. Mai bine mai economisesti cateva luni si iti cunperi un autoturism mai nou, deoarece noile generatii de masini sunt dotate cu motoare mai economice, iar daca iti permiti una cu motor  hibrid sau diesel, economia de combustibil va fi destul de mare.

Lasati un comentariu