20 de sfaturi despre prezentarea la un interviu de angajare

• publicat la: 10 iulie 2011
20 de sfaturi despre prezentarea la un interviu de angajare

Un interviu pentru un loc de muncă nu este niciodată la fel de uşor precum se spune. Pe lângă lucrurile pe care le spui contează foarte mult şi lucrurile pe care le faci, cum te prezinţi şi ce laşi să se vadă despre tine. Iată 20 de sfaturi de urmat care îţi cresc şansele de primire a job-ului dorit.

1. Dacă ai întâlnirea stabilită la o oră fixă nu are niciun rost să ajungi cu o jumătate de oră mai devreme. Cel mai probabil, intervievatorul are alte lucruri de făcut şi s-ar simţi presat de timp să termine mai repede. Dacă ajungi cu cinci minute mai repede este mai mult decât suficient.

2. Să nu te duci cu cafeaua ta de la coffee-shopul de la colţul străzi. Este neprofesional şi lipsit de respect.

3. Controlează-ţi gesturile. Nu îţi atinge faţa şi nu te juca cu şuviţele de păr. Nu e o imagine prea plăcută şi în plus distrage atenţia intervievatorului.

4. Nu aştepta mai mult de 24 de ore după interviu până să trimiţi o scrisoare de mulţumire. Şi asigură-te ca este scurtă şi concisă. Intervievatorul nu are timp să citească pagini întregi şi cel mai probabil se va enerva dacă o primeşte o săptămână mai târziu.

5. Evită să trimiţi scrisoarea de mulţumire prin poştă. Trimite un e-mail, suntem în 2011!

6. Dacă ţi se cere să dai un scurt test scris după interviu, fă-o. Indiferent ce alte lucruri mai ai de rezolvat îţi faci un mare dezavantaj dacă spui că nu ai timp.

7. Să nu vorbeşti despre succesul celorlalţi membri ai familiei tale. Vei da impresia că ai obţinut celelalte locuri de muncă prin intermediul lor.

8. Imaginea contează foarte mult. Să nu apari cu cămaşa necălcată sau cu parul ud.

9. Şi respiraţia e un factor important. Mestecă gumă înainte de orice interviu dar asigură-te că ai scăpat de ea înainte să te prezinţi în faţa recruterului.

10. Să nu laşi impresia că nu ştii ce vrei să faci pe viitor. Vei părea „pierdut” şi nimeni nu îţi va acorda job-ul.

11. Nu ridica în slăvi firma la care aplici pentru un loc de muncă. E ruşinos.

12. Dacă eşti întrebat ce publicaţii/cărţi citeşti nu răspunde cu nişte titluri comune, pe care le citeşte toată lumea. Fii creativ, vino cu nume diferite.

13. Alege-ţi cuvintele cu atenţie. În loc să întrebi care este programul de lucru, mai bine întrebi cum arată o zi obişnuită în compania în care vrei să lucrezi. Aşa nu vei lăsa impresia că abia aştepţi să termini programul încă dinainte de a fi început.

14. Nu da detalii inutile în scrisoarea de intenţie. Păstrează-le pentru interviu, nimeni nu are răbdare să citească despre copilăria ta, de exemplu.

15. La subiectul emailului în care ai ataşat CV-ul scrie mai mult decât doar „CV pentru job-ul X”. Fii creativ, din nou!

16. Nu îţi jigni adversarii care aplică pentru acelaşi post de muncă.

17. Dacă aplici la un post de inginer nu spune că ţelul tău profesional este de fapt să fii designer vestimentar. De ce ai primi job-ul?

18. Ai grijă ca înainte de interviu să afli detalii despre compania la care aplici. Este foarte probabil să fii întrebat ce părere ai despre felul în care se dăsfăşoară activităţile în cadrul ei.

19. La sfârşitul interviului pune şi tu întrebări. Despre orice altceva în legătură cu postul sau compania la care aplici.

20. Nu întreba cât de uşor se evoluează în cadrul companiei. Vei lăsa impresia că îţi doreşti un alt post când recruterul este interesat de a-l acorda pe acela la care ai aplicat.

sursa rlonline

Lasati un comentariu