Doba : proiect pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic

• publicat la: 17 December 2012
Doba : proiect pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a participat luni, 17 decembrie la Doba la o întâlnire organizată de către Consiliul Local al comunei Doba, în calitate de partener de proiect şi conducerea Autoguvernării Locale Csengerujfalu, în calitate de partener lider, cu ocazia finalizării proiectului HURO/1001/205 „Elaborarea documentaţiei tehnice în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trafic între localităţile Csengerujfalu şi Doba”. La acest eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii celor două instituţii, echipa de proiect şi alţi invitaţi.

Adrian Ştef prezent la eveniment a declarat: „Încep prin a vă felicita pentru proiectul pe care tocmai îl încheiați, vă felicit pentru că vă aduceți și Dumneavoastră contribuția la un proiect major al României, aderarea la Spațiul Schengen. Este lăudabil că încercați să dezvoltați comunitățile Dumneavoastre prin atragerea de fonduri europene și mai ales că reușiți să duceți la bun sfârșit asemenea proiecte.

Proiectul în sine reprezintă rezultatul unui efort comun al autorităților publice locale române și maghiare de a întreprinde împreună o serie de acțiuni prin intermediul cărora comunitățile să fie scoase din izolare și să beneficieze de șanse reale pentru o dezvoltare echilibrată. Comunitatea va avea numai de câștigat de pe urma acestui proiect.

Conexiunile dintre reţelele de infrastructură transfrontalieră sunt încă insuficiente, acesta reprezentând un punct slab al regiunii de graniţă. Din acest motiv, localitățile aflate în zona de frontieră trebuie să-şi conjuge toate eforturile pentru a depăşi aceste impedimente care separă două state vecine.

Avem și noi numeroase proiecte comune cu Consiliul Județean Szabolcs-Szatmar Bereg, care au ca scop îmbunătățirea infrastructurii din cele două județe. O infrastructură de transport eficientă, conectată la reţeaua europeană de transport contribuie la creşterea competitivităţii economice, facilitează integrarea în economia europeană şi permite dezvoltarea de noi activităţi pe piaţa internă.”

Îmbunătăţirea colaborării la graniţa dintre România şi Ungaria, în special în ceea ce priveşte soluţionarea nevoilor comunităţilor privind infrastructura, este una dintre priorităţile pe care şi le-a propus Consiliul Local al comunei Doba (judeţul Satu Mare), în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Autoguvernarea Locală Csengerújfalu (judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg), prin intermediul acestui proiect. Proiectul, căruia i s-a acordat finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, a dispus de un buget total de 151.663,80 Euro, din care 96.198 euro i-au revenit liderului de proiect (Autoguvernarea Locală Csengerújfalu), iar 55.465,80 euro i-au revenit partenerului de proiect (Consiliul Local al comunei Doba). Perioada de derulare a proiectului a fost de 11 luni şi s-a  desfăşurat în perioada 1 februarie 2012 – 1 ianuarie 2013. Obiectivele generale ale proiectului au fost îmbunătăţirea condiţiilor de trafic între localităţi, întărirea cooperării şi îmbunătăţirea competitivităţii regiunii.

Drumul va avea o lungime totală de aproximativ 6 km., dintre care 3,8 km. pe partea română. Distanţa dintre cele două localităţi se va reduce de la 50 de km  la 6 km Principalele pachete de activităţi au fost: pregătirea proiectului, managementul proiectului, realizarea documentaţiei tehnice, activităţi conexe şi activităţi de comunicare şi promovare a proiectului. În cadrul proiectului au fost organizate periodic întâlniri bilaterale între parteneri. Grupul ţintă al proiectului l-a  reprezentat populaţia celor două localităţi partenere, adică un total de 3.715 de locuitori (845 de locuitori în Csengerújfalu şi 2.870 de locuitori în Doba).

 

 

Lasati un comentariu