Parchetul Carei la ora Bilanţului.18 evaziuni fiscale şi 6 ucideri din culpă

• publicat la: 18 ianuarie 2013
Parchetul Carei la ora Bilanţului.18 evaziuni fiscale şi 6 ucideri din culpă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei a organizat in cursul zilei de vineri o conferinţă de presă in care prim procurorul Anda Proşa si procurorul Beteringhe Sorin Daniel au făcut publică   activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2012.

O initiativă lăudabilă care sperăm să aibă continuitate şi in viitor.

Prim procurorul Anda Mihaela Proşa a adus la cunoştinţa celor de faţă date statistice ale anului 2012 dar şi echipa  cu ajutorul căreia rezolvă  cazurile sesizate.

 

Un număr de 4 procurori sunt cuprinşi in schema institutiei Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei, Beteringhe Sorin Daniel ,Tomoiu Cristian Ion, Alba Radu Ioan, procurori tineri şi bine pregătiţi,având media de vârstă de 35 de ani.O echipă tânără si dimamică datorită căreia a fost posibilă  “suportarea” incărcăturii de 1264 de cauze pe procuror.

Urmare a  delegării unui procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare,in perioada 1 martie-1 iulie 2012, unitatea a fost susţinuta de doar doi procurori.

Volumul de activitate in anul recent incheiat a fost de 3.792  cauze de solutionat dintre care s-au inregistrat un număr de 1550 dosare penale,solutionate- 1348,indicele de operativitate fiind de 86%.

Consecinţă a punerii in mişcare  a actiunii penale,au fost trimişi in judecată 213 inculpati din care 18 in arest preventiv.

Din totalul dosarelor in lucru,au rămas nesoluţionate 792,cu 5,5% mai putine decât in 2011.

In activitatea judiciară se remarcă participarea procurorilor  careieni la judecarea a 669 cauze penale şi la judecarea a 86 de cauze civilie.

In anul 2012 s-au declarat un număr de 34 recursuri penale faţă de 51 inculpati şi au fost primite in audienţă 57 de persoane de către procurorii Voicu Bara şi Anda Mihaela Proşa.

Pe această cale, Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei aduce la cunoştinta careienilor programul de audienţe care  au loc in fiecare vineri,de la orele 13,00 la sediul de pe strada Kolcsei Ferencz nr.1

Un total de 6 ucideri din culpă au fost inregistrate in anul 2012,42 de violări de domiciliu,389 de infracţiuni contra persoanei,1 viol şi 133 de loviri sau violenţe.

Ca infracţiune contra autorităţii a fost consemnata doar una.Cele mai multe infracţiuni au fost cele contra patrimoniului,608,iar furturile au fost in număr de 434.

Infractiunile care aduc atingere unor activităţi de interes public reglementate prin lege s-au ridicat la 37,neglijente in serviciu constatate au fost 3 iar abuz in serviciu contra intereselor personale au fost 12.

Nu au lipsit nici infracţiunile de fals,29 şi nici cele prevăzute de legi speciale,care au fost in număr de 231.

La nivelul municipiului Carei au fost constatate 18 evaziuni fiscale şi au fost recuperate in parte prejudiciile,potrivit celor declarate de prim procuror Anda Proşa.

Au existat şi 46 de infractiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială,31 de abandonuri de familie şi 9 ultrajuri contra bunelor moravuri dar si un caz de proxenetism.

Infractiuni incadrate la codul silvic au fost 31,13 infractiuni incadrate la OUG105.2001,privind frontiera de stat a României şi 97 de infractiuni la OUG195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

La nivel de municipiu Carei,potrivit statisticilor prezentate, infracţionalitatea este mai răspândită in rândul persoanelor de sex masculin (257) faţă de doar 22 de infractori de sex feminin,grupa de vârsăa reprezentativă în rândul aceloraşi infractori fiind cea cuprinsă intre 21 şi 54 de ani (208).

Din totalul celor 279 de persoane trimise in judecată,168 provin din mediul rural şi 111 din mediul urban,194 sunt fără ocupaţie,5 sunt functionari publici iar 80 din alte categorii.

Din punctul de vedere al pregătirii profesionale,majoritatea persoanelor  trimise in judecată au doar studii gimnnaziale(135),86 au studii medii iar 13 au studii superioare,ceilaltii fiind fără studii.

Victimele infractiunilor sunt in număr de 58 din care 30 sunt bărbaţi( 28 adulti şi 2 minori) iar 28 sunt femei( 14 adulte si 14 minore).

Prim procurorul Anda Mihaela Proşa consideră că anul 2012 s-a desfăşurat sub semnul schimbării determinate de dinamica de personal si apreciază că infractionalitatea în localitatea noastră  se incadrează la nivelul de  mediu,fiind in scădere faţă de anul 2011.

Activitatea o calificăm ca una bună si considerăm că pe viitor aceasta va fi imbunătăţită având in vedere că personalul este alcătuit din persoane tinere cu putere de muncă şi cu mare capacitate intelectuală.Avem o colaborare foarte bună cu Jandarmeria,cu Politia de Frontieră,cu alte institutii locale” a menţionat la finalul conferinţei de presă Prim-Procurorul Anda Mihaela Proşa.

 

 Daniela Ciută

comentarii

de Stefan la 18 ianuarie 2013 - 19:25

Mult succes noului procuror prim!
Asteptam conferinta in care se va face bilantul si la inculpatul care evita plata restantelor la buget si dribleaza legea la umbra justitiei.
Din ce bani face gospodarul orasului fabrica noua la tanarul fiu daca el are poprire pe salar de 5 ani?
Din ce bani se cumpara masina noua la fundatie karoly daca primaria cere imprumut la banci?
E masina o prioritate acum?
Sa aveti spor la treaba toata echipa tanara!

de nicu la 22 ianuarie 2013 - 12:17

ce ne facem cu scandalagii care primesc sanctiune administrativa,cu hotii care le dati drumul cu o amenda mai mica ca la circulatie ?

de mucalit la 22 ianuarie 2013 - 14:17

Ori sa se revizuiasca totul
da sa nu se schimbe nimic
ori sa nu se revizuiasca nimic
da sa schimbam pe ici pe colo
SPAGA…………….

Lasati un comentariu