Peste 10 mii de cazuri de viroze in ultimele 3 luni

• publicat la: 29 ianuarie 2013
Peste 10 mii de cazuri de viroze in ultimele 3 luni

Potrivit Directiei de Sănătate Publică a judetului Satu Mare,in intervalul 08.10-2012-20.01.2013 au fost semnalate un număr de 10.187 cazuri de viroze şi 2.554 cazuri de pneumonii.Nici un caz de gripă nu a fost înregistrat.

Monitorizarea cazurilor de viroze respiratorii, pneumonii, gripă, insuficienţă respiratorie acută severă se realizează prin raportarea săptămânală de către medicii de familie si unităţi sanitare cu paturi (sectiile de pediatrie, boli infectioase)  cazurile de imbolnăviri inregistrate la aceste unităţi sanitare pe grupe de vârstă si tip de afectiune.

Numărul mediu de imbolnăvire pe săptămână a fost de 679 cazuri pentru viroze respiratorii si 170 cazuri pentru pneumonii. Incidenta cazurilor de viroze a fost de 306,56%000 locuitori sub nivelul incidentei nationale.

Cea mai afectată categorie de vârstă a fost cea cuprimsă între 15 şi 49 de ani unde numărul virozelor a fost de 3.039  şi 802 penumonii.

Pentru prevenirea aparitiei cazurilor de gripă si a evolutiei necontrolate a acesteia, principala măsură profilactică rămâne vaccinarea antigripală gratuită a populatiei, vaccinul oferind o protectie pentru boala clinică intre 70 si până la 90% pentru persoanele vaccinate.

Vaccinul gripal este un amestec de 3 tulpini de virusuri gripale: 2 tulpini de virus gripal de tip A si o tulpina de virus gripal tip B.

Vaccinarea antigripală este contraindicată celor care au prezentat reactii alergice la vaccinarile anterioare si sunt necesare precautii pentru persoanele care prezintă boli moderate sau severe, cu sau fără febră la acestea,vaccinarea putându-se realiza după ce simptomatologia a diminuat.

Reactii adverse posibile să apară după vaccinare pot fi:

– reactii locale: durere, eritem, induratie, tumefiere, echimoză, sunt cele mai frecvente;

– dintre reactiile adverse care apar la 30% din vaccinati: sunt tranzitorii având o durată in general de 1-2 zile.

– reactiile generale : reprezentate de febră, indispozitie, frisoane, cefalee, greturi, mialgii, transpiratii, apar la mai putin de 1% din vaccinati dupa aproximativ 6-12 ore de la vaccinare si durează 1-2 zile.

Pentru că in perioada următoare Centrul National de Boli Transmisibile prognozează o posibilă crestere a circulatiilor virusurilor gripale si a numărului de pacienti care se adresează serviciilor de ingrijiri de sănătate au fost dispuse următoarele recomandări:

Intărirea supravegherii epidemiologice si cu laboratorul pentru cazurile suspecte de gripă si SARI recomandându-se recoltări de produse biologice (exudate nazofaringiene) analizate la nivelul Institutului Cantacuzino Bucuresti;

Pregătirea unităţilor sanitare pentru o posibilă crestere a numărului de pacienti cu simptome respiratorii;

Organizarea unui sistem de triaj corespunzător al pacientilor care să identifice cazurile suspecte in timp cât mai scurt pentru a reduce riscul transmiterii virusurilor gripale la nivelul unităţilor sanitare;

Asigurarea echipamentului de protectie complet (mască, mănuşi, ochelari de protectie) pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare cu paturi;

Respectarea normelor si a protocoalelor privind măsurile de curăţenie si dezinfectie cu utilizarea corectă a substantelor dezinfectante pentru manoperele clinice obligatoriu in toate sectiile spitalului;

Asigurarea conditiilor de izolare a pacientilor suspectaţi de infectie virală, gripă sau SARI ;

Respectarea normelor igienico-sanitare privind circuitul bolnavilor, personalului sanitar si al vizitatorilor;

Initierea demersurilor de achizitionare a medicamentelor antivirale de către unitatile sanitare cu paturi conform adresei Centrului National de Boli Transmisibile din ianuarie 2013;

Pentru populatie sunt recomandate următoarele masuri:

Evitarea aglomeratiilor si a contactului cu persoane bolnave;

Cresterea rezistentei organismului prin consum de proteine, vitamine, lichide calde;

Utilizarea corectă a batistei in caz de strănut sau tuse;

Spălarea mâinilor este cea mai eficientă metodă de reducere a transmiterii;

Evitarea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie pentru consultatie si prescriere medicamentoasă.

redactia

 

 

Lasati un comentariu