OPC aplică sancţiuni pentru 17 operatori economici din judeţ

• publicat la: 28 martie 2013
OPC aplică sancţiuni pentru 17 operatori economici din judeţ

In perioada 07.03 ÷ 08.03 2013,  in judetul  Satu Mare s-a desfăşurat o acţiune de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete de către distribuitori ( unităţi en-gros).

Comisariatul Judetean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare a verificat 2 operatori economici distribuitori  din Satu Mare, toti cu abateri, fiind controlata o cantitate de 3.410kg legume/fructe ( 2543 kg legume si 867 kg fructe ) in valoare de 18.085 lei.

A fost oprită temporar de la comercializare o cantitate de 2.880kg legume/fructe ( 2313 kg legume  in valoare de 8.005 lei si 567 kg fructe in valoare de 4.500 lei ) in valoare de 12.505 lei si oprite definitiv o cantitate de 46.9 kg   legume/fructe  (  31.5 kg legume  in valoare  si 15.4 kg  fructe  in valoare ) in valoare de 572 lei.

Amenzi contraventionale aplicate au fost in valoare de 12.000 lei  si s-au dat  2 avertismente.

Au fost constatate deficienţe precum, legume depreciate calitativ, cu mucegai, putrezite sau uscate, improprii pentru consum, deficiente referitoare la curăţenia si igiena din spatiul de depozitare/expunere la comercializare si spatiul din exterior destinat colectarii deseurilor, ladite aruncate in dezordine, ambalaje de hârtie si resturi sau fructe si legume depreciate, lipsa  documente de provenienţă si de certificare a calităţii pentru rosiile(Grecia) si perele(Turcia).

De asemenea ambalajele de transport nu aveau inscrise elementele de informare si caracterizare si  nu erau afisate preturile actualizate.

.

In perioada 11.03 ÷ 15.03 2013, acţiunile de control au continuat cu  verificarea  modului în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor  la comercializarea articolelor de imbrăcaminte si a articolelor textile purtate sau uzate.

Numarul de operatori economici controlaţi din judeţ a fost de 15   iar  valoarea produselor controlate a fost de 129.240 lei.

La toti  operatorii economici au fost constatate  abateri, valoarea produselor cu abateri fiind de  9.696 lei.S-au aplicat sanctiuni  cu amenzi contraventionale in valoare de 42.000 lei si 9 avertismente.

5 dintre Operatorii economici verificati  nu au prezentat dovada realizarii sortarii lunare a articolelor de imbracaminte purtata sau uzata si a articolelor textile purtate sau uzate,in functie de gradul de uzură.

Un număr de 4 Operatori economici din Satu Mare nu au prezentat la zi evidenta lunara scrisă a intrărilor si ieşirilor  articolelor de imbrăcaminte purtată sau uzată şi articolelor textile purtate sau uzate.

6 Operatori economici  nu aveau afisate  preturile in mod vizibil si intr-o formă neechivocă .

 

 redactia

Lasati un comentariu