România, printre ţările cu cele mai puţine probleme în mostrele de carne
Doar in trei din cele 85 de mostre de produse din carne de vita preambalate din Romania s-au gasit urme ADN de cal, potrivit Comisiei Europene.
In alte 15 mostre prelevate din carne neambalata etichetata drept carne de vita nu s-au gasit urme de carne de cal, in urma testelor efectuate de autoritatile europene competente, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.
Astfel, doar in trei teste dintr-un total de 100 din Romania s-a gasit ADN de cal in carnea etichetata drept carne de vita, respectiv o proportie de 3 la suta.
In acelasi timp, in niciuna dintre cele 147 de mostre de carne de cal destinate consumului uman in Romania nu s-au gasit urme ale medicamentului antiinflamator fenilbutazona, se mai arata in raport.
In urma testelor efectuate de autoritatile europene, in Franta s-au gasit cele mai multe cazuri de carne de cal etichetata drept carne de vita, respectiv in 47 de mostre din cele 353 verificate (13,5%).
De asemenea, in Grecia s-au descoperit 36 de cazuri, din 288 de teste si in Germania 29 din 878 de mostre. Nu s-au descoperit urme de carne de cal in produsele etichetate drept carne de vita in mostrele prelevate din Belgia, Irlanda, Malta, Slovacia si Marea Britanie.
In schimb, in Regatul Unit s-au descoperit urme de fenilbutazona in 14 mostre, numarul total descoperit in Uniunea Europeana fiind de 16.
Mai putin de 5 la suta din produsele din carne de vita testate la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene contineau ADN de cal. De asemenea, doar 0,5% din carcasele de cal verificate contineau fenilbutazona.
In total, autoritatile au efectuat 7.259 de teste, din care 4.144 pentru depistarea ADN-ului de cal si 3.115 pentru descoperirea de urme de fenilbutazona.
sursa ziare.com