România, printre ţările cu cele mai puţine probleme în mostrele de carne

• publicat la: 18 aprilie 2013
România, printre ţările cu cele mai puţine probleme în mostrele de carne

Doar in trei din cele 85 de mostre de produse din carne de vita preambalate din Romania s-au gasit urme ADN de cal, potrivit Comisiei Europene.

In alte 15 mostre prelevate din carne neambalata etichetata drept carne de vita nu s-au gasit urme de carne de cal, in urma testelor efectuate de autoritatile europene competente, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

Astfel, doar in trei teste dintr-un total de 100 din Romania s-a gasit ADN de cal in carnea etichetata drept carne de vita, respectiv o proportie de 3 la suta.

In acelasi timp, in niciuna dintre cele 147 de mostre de carne de cal destinate consumului uman in Romania nu s-au gasit urme ale medicamentului antiinflamator fenilbutazona, se mai arata in raport.

In urma testelor efectuate de autoritatile europene, in Franta s-au gasit cele mai multe cazuri de carne de cal etichetata drept carne de vita, respectiv in 47 de mostre din cele 353 verificate (13,5%).

De asemenea, in Grecia s-au descoperit 36 de cazuri, din 288 de teste si in Germania 29 din 878 de mostre. Nu s-au descoperit urme de carne de cal in produsele etichetate drept carne de vita in mostrele prelevate din Belgia, Irlanda, Malta, Slovacia si Marea Britanie.

In schimb, in Regatul Unit s-au descoperit urme de fenilbutazona in 14 mostre, numarul total descoperit in Uniunea Europeana fiind de 16.

Mai putin de 5 la suta din produsele din carne de vita testate la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene contineau ADN de cal. De asemenea, doar 0,5% din carcasele de cal verificate contineau fenilbutazona.

In total, autoritatile au efectuat 7.259 de teste, din care 4.144 pentru depistarea ADN-ului de cal si 3.115 pentru descoperirea de urme de fenilbutazona.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu