Ce costuri ascunse au cardurile de credit

• publicat la: 23 mai 2013
Ce costuri ascunse au cardurile de credit

Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.

Pe langa posibilitatea de a avea acces oricand la o suma de bani, cardul de credit ofera acum posesorilor si numeroase avantaje, cum ar fi: plata in rate fara dobanda sau reduceri la comerciantii parteneri.

Cardul de credit a devenit foarte popular printre romani, in piata exista aproximativ 2.2 milioane de carduri de credit, iar unii clientii nu sau multumit cu un singur card de credit si detin in portofel mai multe carduri de credit, de la diferite banci.

Cardul de credit are dobanzi mari

Platile efectuate la comercianti cu un card de credit beneficiaza de o perioada de gratie la plata dobanzii, daca suma este rambursata integral in termenul stabilit de banca. In aceasta perioada nu se plateste dobanda la suma utilizata. Cateva banci ofera aceasta facilitate si la retragerile de numerar.

Daca sumele cheltuite nu sunt rambursate la termen, atunci costurile sunt foarte ridicate, si ajung pana la dobanzi anuale de peste 30%, dublu fata de valoarea unui credit de nevoi personale.

Atentie, la cardurile de credit care nu ofera perioada de gratie la retragerile de numerar, dobanda trebuie platita incepand cu prima zi.

Aceeasi atentie trebuie acordata si pentru achizitiile efectuate cu plata in rate fara dobanda, daca ratele nu sunt achitate la timp, veti plati dobanda aferenta cardului de credit pe toata perioada.

Comisioane mari la retragere numerar

Cardul de credit mai este denumit si card de cumparaturi, fiind special creat pentru a fi utilizat la platile online sau in magazine. In schimb, retragerea de numerar este drastic penalizata de catre banca, atat prin aplicarea imediata a dobanzii la suma retrasa cat si prin comisioanele platite de client pentru aceasta operatiune.

Comisioanele sunt mari atat pentru retragerile efectuate la bancomatele proprii ale bancii emitente, dar si pentru cele efectuate la bancomatele altor banci. Acestea pot ajunge pana la 3.5% din suma retrasa, existand si o suma minima, indiferent de valoarea retrasa, care poate ajunge si la 15 lei.

Astfel, daca doriti sa retrageti 100 lei din cardul de credit de la bancomat, sau ghiseul bancii, platiti un comision de 15 lei, adica 15% din suma retrasa. In aceste conditii, operatiunea este una foarte scumpa, si ar trebui efectuata doar in cazuri extreme.

Costuri ridicate pentru folosirea in strainatate

Daca folositi cardul de credit in strainatate trebuie sa stiti ca multe banci aplica un comision de schimb valutar, care poate ajunge la aproape 3% din suma utilizata, plus un curs de schimb valutar dezavantajos.

Majoritatea operatiunilor efectuate cu un card de credit sunt taxate de catre banci, de la interogarea soldului, la schimbarea PIN-ului la bancomat sau blocarea cardului de credit pierdut sau furat.

Cele mai mari comisioane le platiti insa pentru inlocuirea unui card de credit in regim de urgenta, aceasta operatiune va poate costa si 500 lei, mai ales daca cererea este facuta in strainatate.

In plus, daca nu mai folositi cardul de credit ar fi bine sa mergeti la banca sa il reziliati, deoarece anual platiti un comision de admninistrare, care poate depasi in unele cazuri si 100 lei.

Verificati contractul de credit pentru a vedea care sunt costurile cardului de credit pe care il detineti, si astfel veti reusi sa faceti economii, evitand operatiunile costisitoare.

sursa moneycenter.ro

Lasati un comentariu