“Grija” edililor pentru copacii din Carei

• publicat la: 23 June 2013
“Grija” edililor pentru copacii din Carei

Noţiunea de „crimă” are mai multe înţelesuri, fapt ce generează  uneori o totală confuzie,dar atunci când analizăm crima  nu trebuie ignorat nici factorul uman  inerent,respectiv autorul faptei.Din aceste considerente, o prezentare în detaliu a tuturor semnificaţiilor noţiunii de crimă este utilă pentru înlăturarea oricăror confuzii posibile pe această temă.

În sens comun, prin crimă se desemnează, de regulă, o infracţiune intenţionată  împotriva vieţii persoanei.

Prin extensie, regăsim aceeaşi denumire utilizată de multe ori în cazul unor  infracţiuni care au un alt obiect juridic principal, dar care au ca rezultat moartea unei persoane: tâlhărie urmată de moartea victimei sau viol urmat de moartea victimei.

Nu se diminuează cu nimic gravitatea faptei dacă înlocuim termenul de persoană fizică cu cel de organism viu,în cazul nostru arbori fără posibilitate de apărare.

Limitaţi în posibilităţile de tăieri de copaci  în urma inteventiilor noastre,cei responsabili cu gestionarea destinelor oraşului au găsit o altă modalitate,cred ei ingenioasă, de a scăpa de copacii care îi împiedică să îşi atingă ţelul propus.

Dacă în luna martie am mai avut câteva semne de întrebare legate de  “brusca aplecare ”  la pământ a unui pâlc de arbori din parc ,situaţi în apropiere a turnului de apă,filmul evenimentelor ulterioare nu mai lasă nici măcar o umbră de îndoială asupra metodelor noi adoptate pentru a scăpa de copacii nedoriti “în mod natural”.

De ce să tăiem un copac cu ajutorul drujbei care face mult zgomot şi produce un deficit de imagine când putem să ne erijăm în adevăraţi salvatori , îngropaţi de laude pentru rapida interventie a aceleiaşi drujbe ?

La ce rezultat pot duce săpăturile de şanţuri in imediata apropiere a copacilor,la nici jumatate de metru,cu secţionarea rădăcinilor ce le asigură în fapt viaţa?

În niciun caz la protejarea lor şi  asigurarea unui climat propice pentru o viaţă îndelungată a acestora.

 Situatia întâlnită în părculeţul,de fapt fostul, de lângă staţia de taxi  nu e singulară.

În incinta parcului,se găsesc mereu motive de a săpa şanţuri, tocmai în imediata apropiere a arborelui vizat.Vremea ploioasă şi vântul finalizează apoi lucrarea preconizată  şi astfel drujba  se transformă în aparatul  salvator.

Am citit şi cronicile de limbă maghiară apărute în timp record  după evenimentul de ieri în care se face referire la anume specialişti (adică fără nume) care sunt deranjaţi de imixtiunile cetaţenilor  legate de salvarea copacilor sănătosi,frumoşi  şi falnici (din acelaşi oraş în care trăiesc şi ei) ce fac posibilă existenţa plămânului verde al urbei,la ora actuală şi nu peste zeci de ani cum ne asigură primăria!

Unde erau acesti specialişti  când municipalitatea permitea acum mulţi ani unei firme de telefonie mobilă amplasarea unui banner publicitar  de mari dimensiuni cu ancorare directă pe creanga unui castan? În bătaia vântului puternic cum să reziste o  creangă împovărată cu  frumuseţe de banner?

 

Întrebarea este dacă aceşti specialişti sunt cei care au găsit de cuviinţă să renunţe la plantele traditionale de până acum şi care se pretau zonei de câmpie în care ne aflăm şi  introduc specii noi,la preţuri astronomice ?

Preţurile mentionate în articolul de săptămâna trecută (aici) nu sunt singurul aspect ce duce  la operatiuni financiare păguboase.

Pentru unii nu este suficient să  profite de posibilitatea de achizitionare de plantelor  la preţul dorit de ei în baza relaţiilor strânse cu conducerea oraşului ci îşi acordă suplimente din repetarea operatiunii de achizitie, motivate de…uscarea   proaspăt plantatelor specii.

Amintesc doar de magnoliile plantate  la intrarea în parc dinspre monument sau speciile de tuia din curtea spitalului(colţ cu magazinul alimentar,plantate în toamna lui 2010 şi  scoase apoi la 31 mai 2011)  sau din apropierea gardului dinspre statia de autobus de la policlinică şi exemplele pot continua.

Dorinţa “gospodarului” de la spatii verzi de a rupe orice legătură cu trecutul oraşului şi de a-şi rotunji veniturile, trece peste  principii şi orice altceva ce ţine de raţiunea umană.

O strategie coerentă de  rebrenduire a unui oraş, de transformare a lui din oraşul trandafirilor in oraşul lalelelor ,peste noapte ,cu costuri de miliarde, care  nu creează nici locuri de muncă suplimentare şi nici plus profit, sunt de fapt un mod mascat de a cheltui din  bugetulul  public.Că e  al  publicului local sau european, chiar nu mai contează.

În goana de a cheltui banii europeni sau ai bugetului local, elitele financiar-administrative, agenţiile de publicitate şi „dezvoltatorii” care primesc contracte pentru a „revitaliza” anumite zone ale oraşului distrug toată ţesătura socială, financiară şi arhitecturală a unui oraş.Nu se modernizează parcuri ci se distrug pentru a se  redesena din nou,cu cheltuieli in consecinţă.

Sărăcia locuitorilor nu   dispare în urma acestor investitii în material arboricol ci va fi  doar cosmetizată,în orasul care şi-a pierdut identitatea.

Sunt de remarcat  cuvintele profesorului Mircea Platon care afirmă  că “dacă România rămâne fără copaci din cauza primarilor care folosesc fondurile structurale pentru „revitalizarea” urbană e din cauză că România a ales să rămână fără industrie. Cu banii primiţi în schimbul pustiirii economice a României o pustiim ecologic. În acest sens, copacii oraşelor României răpuşi ca urmare a cheltuirii fondurilor structurale nu sunt decât victime colaterale ale construirii orânduirii europene în România. Sunt ca deţinuţii politici din anii 40-50: stau în calea progresului către un viitor luminos. Fără umbră. Alt efect nu au aceste fonduri structurale. În nici un caz nu au vreun efect benefic…… Şi, în tot acest timp, din copacii tăiaţi ai oraşelor României se fac coşciuge de înmormântat trecutul şi viitorul nostru urbanistic”.

Copacii tăiaţi nu mai sunt o problemă de ecologie locală urbană ci au devenit o adevărată politică locală de “absorbţie de fonduri“  de către un anumit grup.

Mâna  de oameni care au avut curajul şi tăria ca în faţa Primăriei să ia atitudine,demonstrând paşnic  împotriva campaniei de tăiere a copacilor din Carei, a fost vânată şi hăituită,intimidată prin  şefii lor în cazul celor care nu erau privaţi,în încercarea de a înăbuşi din  faşă orice viitor protest sau intenţia.

Nu a fost să fie ! Spiritul civic şi respectul faţă de mama natură încă nu au fost total decapitate! Mai sunt voci care au tăria de a-şi exprima opinia!

Un tânăr doctorand român, Dinu Munteanu,sensibilizat de soarta castanilor  însemnaţi pe planşele proiectului Reamenajare şi modernizare strada 1 Decembrie 1918   ca viitoare  locuri de parcare ,si-a  adus contribuţia in mod hotarâtor,la salvarea castanilor careieni,dovedind că e nevoie  în primul rând de dorinţă şi curaj de a lua atitudine în momentele cheie,până nu e prea târziu.

Încercările penibile de a deturna atenţia de la adevăratele intenţii ale administraţiei locale şi arătarea cu degetul spre adversarii politici  ,scot si mai mult în evidenţă  miza reală a investiţiilor propuse pentru centrul oraşului.Despre  Reabilitarea Grădinii Castelului ,care presupune sacrificarea a încă 79 de copaci,vom reveni cu detalii în zilele următoare.

Daniela Ciută

comentarii

de oana la 23 June 2013 - 15:33

ASpectul paradoxal al conducerii acestui oras, mai precis al primarului si a camarilei sale, il reprezinta apelul neintrerupt la trecutul istoric maghiar , pe de o parte, si, incercarea de a distruge identitatea urbei, in numele folosului propriu, pe de alta parte.
Faptul ca sunt distrusi copacii, chiar este o crima! Urmeaza oamenii! Dar, in fapt, oamenii sunt distrusi in acelasi timp cu copacii, prin lipsa de interes pentru problemele lor reale, prin pastrarea acestei zone, locuita de oameni harnici, serioasi, inteligenti, onesti, intr-o zona gri, lipsita de locuri de munca si de perspectiva!

de Horia Mărieș la 23 June 2013 - 15:35

“Săpați, săpați, săpați” (la rădăcina copacilor), cică ar fi spus Lenin, dar nu bag mâna în foc pentru veridicitatea acestui citat.

Fiindcă oricum, vorba aia cu “învățați”, spusă tot de el de trei ori, nu mai este de actualitate la önkormányzat.

Păi cum să nu-i cadă copacii din Carei în cap primașului la o ploicică ceva mai zdravană (25 l/mp), cum a fost ieri după amiază,

(http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NCGxcT7WsEU)

dacă sunt șubrejiți de sanțurile săpate de niște iresponsabili imbecili exact la rădăcinile lor ?

Valami más kommentár Egyeri Úr?

de oana la 23 June 2013 - 15:42

Parcul castelului din Carei face parte din identitatea orasului! A-l distruge, in numele interesului personal, mascat sub diferite campanii duse de primar si camarila lui, nu face decat sa distruga si mai mult istoria acestui loc!
Pe de alta parte, nu exista nici un interes real, din partea primarului, de a folosi munca, harnicia, onestitatea oamenilor locului, prin rezolvarea problemelor lor. Unde sunt locurile de munca, planurile de dezvoltare ale orasuluI?
Este foarte bine surprinsa, in articol, similitudinea dintre anii de inceput ai constructiei socialismului si actuala perioada, cand, in numele idealurilor
panaeuropene, este distrusa identitatea noastra istorica!

de mircica la 23 June 2013 - 22:32

peste 200 de copaci au fost taiati numai in parc in ultimii doi ani dar inca nu stie nimeni unde a ajuns atata lemn—sa fie coincidenta ca cineva are o sectie de facut scaune si mic mobilier si e mare nevoie de ele peste tot in castel si la teatru si mai nou in ungaria???

de Ocean la 24 June 2013 - 06:38

Nu neaparat la fabricuta noastra, da e a noastra. Sau dus masa lemnoasa , daca s-au taiat 200 de copaci sau ma rog peste 200, sa facem o socoata ptr D-mn Primar daca un singur copac da 3000 de kg de lemn de foc, atunci 200 de copaci 600 tone de masa lemnoasa. Tona se vinde cu pretul de 200- 220 ron. Nu este o suma frumusica? Ba da. Iarasi cu fabricuta noatra da este a noastra ca stim si noi din ce bani se face. Problema e ca stiu si alti dar parca nu prea iar interesa! Iarasi pe D-mn Primar nu il intereseaza decit” Banii” nimic alt ceva acest om nu are in creier decit bani. Bine toti asa gindim poate dar nu cu bani altora faci manevre. Ce face puiul de Adorian va spun eu toata ziua sta la strandul din Carei are si el acolo o taraba de a moca. Capul nu il duce mai mult. Dar care e problema noastra Taticu cu D-mn Primar sifoneaza destul si ptr dragul de fiu. Sau fii. Ce usor e de uni.

de GYURY la 27 June 2013 - 19:15

domn.le Maries de ce nu veniti sa ne ajutati pe noi cetateni din carei cum sai dam in judecata pe toti cei care conduc orasu si , cum sa aflam ce cheltuieli sau facut pe calea 25 oct. am inteles ca sau scos trandafiri sa semanat gazon si sau cheltuit 4 miliarde unde putem sa apela si la cine sa se faca o expertiza sa vedem de ce a costat atata..e clar ca sa furat mult si se fura in continuare mai ales cu pavajele.

de Horia Mărieș la 28 June 2013 - 04:20

@GYURY la 27 June 2013 – 19:15

Stimate Domn,

Aș veni cu cea mai mare plăcere…dar:

1) Din păcate nu sunt un avocat/jurist. Sunt un (fost) inginer. Mă reprezint singur doar în procesele pe care le am cu autoritățile locale, dar nu pot reprezenta pe alții (fiindcă n-am calificarea necesară, adică n-am “patalama” la mână, sunt un autodidact în probleme juridice).

2) Pentru a da pe cineva în judecată, e nevoie să dispui de probe foarte solide. Din păcate, având în vedere starea în care se află azi justiția românească (roasă bine de corupție), de foarte multe ori nici dacă ai probe f. solide nu ești sigur că ți se va face dreptate.
Fiindcă există un proverb: “Corb la corb nu-și scoate ochii”.

3) “Cum să aflăm ce cheltuieli sau făcut?”.

Cel mai simplu de aflat ce cheltuieli s-au făcut: prin consilierii locali.

Sau, mai precis, prin consilierul/consilierii în care aveți încredere.

Ei pot cere să li se pună la dispoziție (fiindcă au acces la acestea conform Legii) toate documentele, inclusiv contractele care s-au semnat precum și documentele contabile care din cadrul Primăriei Mun. Carei.

Numai bine.

de florin la 28 June 2013 - 07:38

-grija edililor e pentru buzunarul propriu asa ca nu va mai strofocati sa cereti de la ei ceva si pentru oras.
-nimic din ce se face in oras nu e degeaba adica fara ca ei sa isi culeaga partea lor asa ca …unii cu munca si altii …cu banii

de Petyu la 3 July 2013 - 22:48

la ora actuala grija edililor e pentru punerea la punct a caselor din ungaria dar cu fonduri si oameni din Carei.
ce nu a fost in stare fotbalistu sa faca in toata viata sa ca privat a reusit acum de cand este bugetar si are acces la pix si pusculita orasului si a fondurilor europene.
nici celalat nu e diferit ca doar stie cum a falimentat cele firme de mobila de plateste si acum datoriile iar prostii de careieni se inghesuie la platit darile ca ei sa isi faca case de vacanta cu tiitoare tinerele.
mai rau e cu patima jocului si cu miza pusa in joc. cui a ramas ro conixu?

de iancu la 4 July 2013 - 08:52

ce sa scumpit de 1 iulie 2013? gazul? curentul? sau mai multe?

de erna la 4 July 2013 - 09:15

la noi se scumpeste numai la cei care merem la munca in fiecare dimineata pentru un salariu de mizerie ca cei de la primarie merg cand vreu ei la munca si duc acasa salariu cu sacul.
pentru ei nu conteaza ce scumpeste ca nu din salariul minim traiesc.
din ce salariu se poate cumpara atatea case cite au cei doi primarii????

Lasati un comentariu